Annonce
Ulfborg/Vemb

Ulfborg-ulv mistænkt for nyt fåreangreb i Tyskland: Har kurs mod Polen

Den endnu ganske unge hanulv har tilbagelagt en enorm strækning. Modelfoto: Colourbox.
I 2017 kom en hanulv til verden i danske Ulfborg. Ulven står bag flere angreb på husdyr i Slesvig-Holsten. Skønt den var frigivet til nedskydning, fik jægerne aldrig ram på dyret. Ny tyder meget på, at ulven har kurs mod Polen på en mere end 1000 kilometer lang vandring.

USEDOM: En danskfødt problemulv bevæger sig stadig længere mod øst. Først viste DNA-prøver, at ulven havde angrebet husdyr i det vestlige Mecklenburg-Vorpommern. Nu har den formentlig dræbt et får og såret fire andre på den tysk-polske ø Usedom/Uznam i det nordøstligste hjørne af Pommern. Det skriver avisen Schweriner Volkszeitung under henvisning til blandt andet nyhedsbureauet DPA.

Ganske vist er det seneste tilfælde endnu ikke dokumenteret med DNA. Men i forbindelse med angreb efterlader problemulven nogle meget karakteristiske spor, der også er fundet hos de dræbte og sårede får nær landsbyen Görke på den tyske del af Usedom.

Skulle senere analyser bekræfte ulvens tilstedeværelse på øen, er endnu et kapitel føjet til en fantastisk odysse.

Annonce
Men selv om man fra mange sider kræver en dispensation til at skyde ulven, er det ikke løsningen på alle problemer.

Ladbrugsminister Till Backhaus, Mecklenburg-Vorpommern.

Snød jægerne

Hanulven kom til verden i danske Ulfborg i 2017. Allerede som ganske ung satte dyret kurs mod syd. Efter at have dræbt adskillige får i det sydligste Slesvig-Holsten blev den ellers totalfredede ulv i begyndelsen af 2019 frigivet til nedskydning i tre af delstatens sydligste amter. Til sidst var ulvens angreb så plagsomme, at alle jægere i de tre amter havde tilladelse til at aflive dyret. Potentielt kunne omkring 200 personer hermed til sidst nedlægge dyret.

Ulven fik jægerne aldrig på sigtekornet. I stedet satte den kurs mod øst og var atter fredet, da den krydsede grænsen til Mecklenburg-Vorpommern, hvor den tilsyneladende nu kan være på vej mod Polen.

- Jeg er bevidst om situationens alvor. Men selv om man fra mange sider kræver en dispensation til at skyde ulven, er det ikke løsningen på alle problemer, mener Mecklenburg-Vorpommerns landbrugsminister, Till Backhaus, ifølge avisen.

Masser af polske ulve

I Polen lever der mindst 2000 ulve i den fri natur. Her har den danskfødte ulv således gode chancer for at finde en mage og sætte nye kuld i verden.

Polakkerne har et lidt ambivalent forhold til ulvene. Mange frygter rovdyret, som på den anden side tynder godt ud i Polens enorme bestand af vildsvin og dermed bidrager til at mindske udbredelsen af afrikansk svinepest, som er et seriøst problem for polske landmænd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Gymnasiet må afskedige to undervisere

Leder For abonnenter

Læserbrev oversvømmer kommunens hjemmeside

Overskriften her er måske nok en stramning. Faktisk findes der kun et enkelt læserbrev på Holstebro Kommunes hjemmeside, men det er også nok til, at man må løfte et øjenbryn og undre sig. Under overskriften "Meninger om Storå oversvømmer dagbladets artikler" skriver kommunens natur- og miljøchef Torben Mølgaard om planerne for at sikre Holstebro mod oversvømmelser og adresserer samtidig nogle af de holdninger og kritikpunkter, forskellige borgere har rejst i artikler i denne avis. Indlægget præsenteres på kommunens hjemmeside netop som et læserbrev, og samme læserbrev har Torben Mølgaard sendt til avisen, som bragte det i sin fulde længde søndag. I avisen er det utvivlsomt et partsindlæg i en debat. Ovenikøbet et indlæg fra en person, som kan udtale sig om emnet med en overbevisende tyngde i kraft af sin stilling. Et meget velkomment læserbrev. Men skal det også opfattes sådan på kommunens hjemmeside? Altså som Torben Mølgaards holdning til debatten og til den kritik, visse kilder har rettet mod kommunens kamp mod oversvømmelserne? Det er svært at se det som andet. Og det åbner for en interessant diskussion: Kan enhver borger nu få adgang til forsiden af kommunens hjemmeside for at debattere aktuelle emner? Kan man få adgang til at bringe et læserbrev, hvis det er kommunens sagsbehandling, man er utilfreds med, eller gælder det kun, hvis det er avisens dækning af en sag, man er uenig i? Gælder muligheden for at få optaget sit læserbrev på kommunens hjemmeside alle, eller skal man være chefansat ved kommunen for at opnå det privilegium? Læserbrevsskribenten tager i sin tekst Holstebro Kommune til indtægt for indholdet med formuleringen: "...så finder Holstebro Kommune, at der er nogle påstande og meninger om mulige løsninger, som ikke kan stå uimodsagt." Måske er der således blot tale om en uheldig håndtering af begrebet læserbrev. Det er måske i virkeligheden information fra kommunen og ikke holdninger fra Torben Mølgaard. Forvirringen er stor, om end vi nu ved, at natur- og miljøchefen er uenig i visse holdningerne til sagen.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];