Annonce
Ulfborg/Vemb

Ulfborg-ulv mistænkt for nyt fåreangreb i Tyskland: Har kurs mod Polen

Den endnu ganske unge hanulv har tilbagelagt en enorm strækning. Modelfoto: Colourbox.
I 2017 kom en hanulv til verden i danske Ulfborg. Ulven står bag flere angreb på husdyr i Slesvig-Holsten. Skønt den var frigivet til nedskydning, fik jægerne aldrig ram på dyret. Ny tyder meget på, at ulven har kurs mod Polen på en mere end 1000 kilometer lang vandring.

USEDOM: En danskfødt problemulv bevæger sig stadig længere mod øst. Først viste DNA-prøver, at ulven havde angrebet husdyr i det vestlige Mecklenburg-Vorpommern. Nu har den formentlig dræbt et får og såret fire andre på den tysk-polske ø Usedom/Uznam i det nordøstligste hjørne af Pommern. Det skriver avisen Schweriner Volkszeitung under henvisning til blandt andet nyhedsbureauet DPA.

Ganske vist er det seneste tilfælde endnu ikke dokumenteret med DNA. Men i forbindelse med angreb efterlader problemulven nogle meget karakteristiske spor, der også er fundet hos de dræbte og sårede får nær landsbyen Görke på den tyske del af Usedom.

Skulle senere analyser bekræfte ulvens tilstedeværelse på øen, er endnu et kapitel føjet til en fantastisk odysse.

Annonce
Men selv om man fra mange sider kræver en dispensation til at skyde ulven, er det ikke løsningen på alle problemer.

Ladbrugsminister Till Backhaus, Mecklenburg-Vorpommern.

Snød jægerne

Hanulven kom til verden i danske Ulfborg i 2017. Allerede som ganske ung satte dyret kurs mod syd. Efter at have dræbt adskillige får i det sydligste Slesvig-Holsten blev den ellers totalfredede ulv i begyndelsen af 2019 frigivet til nedskydning i tre af delstatens sydligste amter. Til sidst var ulvens angreb så plagsomme, at alle jægere i de tre amter havde tilladelse til at aflive dyret. Potentielt kunne omkring 200 personer hermed til sidst nedlægge dyret.

Ulven fik jægerne aldrig på sigtekornet. I stedet satte den kurs mod øst og var atter fredet, da den krydsede grænsen til Mecklenburg-Vorpommern, hvor den tilsyneladende nu kan være på vej mod Polen.

- Jeg er bevidst om situationens alvor. Men selv om man fra mange sider kræver en dispensation til at skyde ulven, er det ikke løsningen på alle problemer, mener Mecklenburg-Vorpommerns landbrugsminister, Till Backhaus, ifølge avisen.

Masser af polske ulve

I Polen lever der mindst 2000 ulve i den fri natur. Her har den danskfødte ulv således gode chancer for at finde en mage og sætte nye kuld i verden.

Polakkerne har et lidt ambivalent forhold til ulvene. Mange frygter rovdyret, som på den anden side tynder godt ud i Polens enorme bestand af vildsvin og dermed bidrager til at mindske udbredelsen af afrikansk svinepest, som er et seriøst problem for polske landmænd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Overskud, der ikke kan beskattes

Man skal nærmest have et hjerte af sten, hvis man ikke kan blive bare lidt glad i låget af gårsdagens historie om de 350 ældre borgere, der var til julefrokost med steg, sild, Richard Ragnvald og brune kartofler. Er man i tvivl om, hvorvidt det var en succes, der skabte glæde blandt de ældre, skal man bare se på de medfølgende fotos, der er en sand eksplosion af glæde. Deltagerne var alle "brugere" af Kær.dk, Privathjælpen og TKC Mad, der havde lavet julefrokosten for deres private kunder, der i det daglige får leveret pleje, omsorg eller mad - og som sådan kan man godt kalde det "kundepleje" og "loyalitetsopbyggende". Man kan også bare lade mundvigene vende opad og anerkende, at de ældre faktisk havde en dejlig og festlig dag sammen med andre ligesindede - hvilket man alt for sjældent hører om. Når der kommer historier fra ældre- og plejesektoren er det oftest rædselsberetninger om dårlig bemanding, uværdige forhold med for få bade og borgere, der må finde sig i først at blive taget op ad sengen til middag af et evigt skiftende personale, der sætter dagsordenen. Der er næppe megen tvivl om, at mange kommuner enten ikke har prioriteret ældreservicen højt nok eller for længe har ignoreret den demografiske udvikling, og dermed ikke i tide har taget højde for det stigende pres på ældresektoren. Og der er næppe heller tvivl om, at man mange steder i ældresektoren vil have gavn af at være nogle flere hænder. Men historien om julefrokosten viser bare også, at alt ikke drejer sig om flere penge. De ansatte i de tre firmaer bag arrangementet bruger deres fritid på at servere og sikre, at julefrokosten kan afholdes. Det er et udtryk for både arbejdsglæde og nærvær. Det er overskud af den slags, som heldigvis ikke kan beskattes, men som der er så meget brug for. Det gælder både i forhold til at rekruttere personale til ældreplejen, og det gælder i forhold til troen på, at alt ikke bare kan måles og tidssættes i et kommunalt Excel ark. Godt gået.

Annonce