Annonce
Lemvig

Ukraine lå som en skygge over mindehøjtideligheden

Den polske forsvarsattaché oberst Andrzej Sypniewski samt 3. sekretær Jaroslaw Galuba tænder et lys for de faldne, polske flyvere, der ligger på stedet. Foto: Johan Gadegaard.
Omkring 100 deltog i årets mindehøjtidelighed for de faldne under 2. verdenskrig

Lemvig: Krigen i Ukraine var med i tankerne hos alle, da repræsentanter for Australien, Polen, Storbritannien og Danmark holdt mindehøjtidelighed på kirkegården i Lemvig. På de allieredes gravsted ligger 46 soldater, hovedsageligt piloter, der mistede livet under 2. verdenskrig.

De faldne mindes hvert år i maj, men i år har den russiske invasion af Ukraine skabt særlig opmærksomhed på arrangementet. Det er en medvirkende årsag til, at tre ambassader alle har valgt at sende repræsentanter til Lemvig.

På den australske ambassade valgte ambassadør Kerin Ayyalaraju selv at deltage, og hun lagde ikke skjul på Ukraine-krigens betydning.

Annonce

- Den gør det vigtigt at være her og vise den australske solidaritet med blandt andet Danmark. Vi bidrager med både humanitær hjælp og anden hjælp til Ukraine, og det viser, vi har samme indgangsvinkel til krigen som de øvrige, vestlige lande, siger Kerin Ayyalaraju.

På kirkegården i Lemvig ligger blot to australske flyvere.

Den australske ambassadør Kerin Ayyalaraju lagde som den første en krans på stedet. Foto: Johan Gadegaard.

- Men der ligger 69 australiere begravet på dansk jord, og jeg har en intention om at nå rundt til dem alle, siger Kerin Ayyalaraju, der tiltrådte stillingen som ambassadør i efteråret.

- Australien er langt væk, og derfor har nogle australiere aldrig haft mulighed for at besøge gravene. Derfor er det vigtigt, at jeg gør det, siger hun.

Kerin Ayyalaraju var derfor også den første til at lægge en krans ved mindesmærket for de faldne. Hun blev efterfulgt af 1. sekretær Kathrine Dark fra den britiske ambassade samt forsvarsattache og oberst Andrzej Sypniewski samt 3. sekretær Jaroslaw Galuba fra den polske ambassade. Der var også kranse fra brigadegeneral Jette Albinus fra Forsvarskommandoen samt Karl-Kristian Lillelund "Skipper" på vegne af De Allieredes Danske Våbenfæller.

Jette Albinus holdt en kort tale på stedet, hvor krigen i Ukraine også var omdrejningspunktet.

De lokale soldater- og veteranforeninger deltog blandt andet med faner i forbindelse med arrangementet. Foto: Johan Gadegaard.

- Jo længere, vi lever i frihed og fred, jo mere usandsynligt virker krig for os. Krigen i Ukraine har vist os nødvendigheden af at have et forsvar.  De ønsker fred, men ikke for enhver pris. Det ukrainske folk ønsker at frihed skal være inkluderet, og derfor kæmper de så bravt. Vi kan ikke  kæmpe med dem, men vi kan støtte dem og på den måde vires vores solidaritet, sagde hun.

Omkring 100 var mødt frem for at deltage i mindehøjtideligheden, hvilket er flere end tidligere år. Også repræsentanter og faner fra flere soldater- og veteranforeninger i området var mødt op.

Efter arrangementet var der frokost for en indbudt kreds af deltagere.

Annonce
Sport For abonnenter

Følg kampen her: TTH er 60 minutter fra at redde livet i ligaen, når aftenens kamp i Roskile fløjtes op

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Sådan skal vandtårnet se ud: To etager højere og proppet med unge mennesker

Holstebro For abonnenter

Se video: Markant bygning er ved at forsvinde - skal gøre plads til 'ny' bydel

Holstebro

Millioner på vej til VIA's læreruddannelser - også i Nørre Nissum og Holstebro: Sådan skal pengene bruges

Navne For abonnenter

Han er årsagen til, at containere spærrer rådhuspladsen for tiden

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

Struer

Kampklædt politi rykkede ud: Satudarah luftede rygmærkerne på villavej

Vestjylland For abonnenter

KD-storkredsformand efter landsformandens afgang: Det er da ikke en af de gode oplevelser

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Holstebro

Endnu en restaurant åbner: Sætter blus under den store wok

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Struer

Mangel på hænder og et efterslæb, der ikke kan indhentes, får nu sundhedsplejen til at udskyde og aflyse en række opgaver

Holstebro For abonnenter

Ville forbedre rekrutteringen til lægebilerne, men det gik stik modsat: Får 5000  kr. mere i løn i naboregionen

Struer

Hvad skal der dog laves her? Har du også undret dig, kommer svaret her

Annonce