Debat

Udvid E45 til tre spor i stedet for en helt ny motorvej

Jørn Bank Andersen

Talgymnastik: Fhv. transportminister Hans Christian Schmidt (V), havde 13. marts et indlæg, han kaldte "socialdemokratisk fup". Hvorvidt der er tale om urealistisk socialdemokratisk talgymnastik i forbindelse med det kommende valg, skal jeg ikke tage stilling til.

Til gengæld er det bemærkelsesværdigt, at Schmidt nævner, at Venstre kæmper for en ny midtjysk motorvej gennem Midt-, Vest- og Sydjylland, som skal aflaste den østjyske motorvej E45. I de forslag, der er fremlagt af Vejdirektoratet, er der ikke forslag om en midtjysk motorvej i Sydjylland, men en østjysk parallelmotorvej kun få kilometer fra den eksisterende E45 - så her er der vel også lidt fup i argumenterne.

En sådan parallel motorvej vil give meget store støj- og miljøproblemer for mennesker, der bor mellem de to motorveje, og hvis formålet er at løse trængselsproblemerne ved Kolding, vil det kun få lille effekt. I stedet vil problemerne flytte, og sikkert forstørres, til den påtænkte sammenfletningen ved Haderslev, hvor de to motorveje skal sammenflettes fra fire til to spor over en meget kort strækning.

Den bedste, absolut billigste og mest effektive løsning på trængselsproblemerne ved Kolding vil være at udbygge den eksisterende motorvej (E45) mod syd til tre spor i hver retning.

En udbygning til tre spor vil også kunne ske væsentlig hurtigere end anlæg af en ny motorvej. En del af strækningen, fra Kolding til Christiansfeld er allerede forberedt til det med 12 meter midterrabat og fuldt afvandingssystem.

Vejdirektoratet har flere steder, bl.a. nord og syd for Vejle mellem Skanderborg og Århus samt på Fyn fra Middelfart til Nr. Åby, udbygget motorvejene til tre spor, alle steder med meget stor succes og uden kødannelser, heller ikke i myldretiden.

0/0
Annonce
Læserbrev

Uddannelse. Vi skal ikke spare 121 millioner kroner på ungdomsuddannelserne i Nordvestjylland

Læserbrev

Ulven. Umuligt at sikre store naturarealer

Leder For abonnenter

Godt set af Jyden i Bur

Leder For abonnenter

Fattig og forarmet?

Nogle gange kan det vanskeligt at vide, om man skal grine eller græde. Det gælder bestemt også, når Magisterbladets redaktør i Dagbladet Politiken forsøger at bilde læsere ind, at København er fattig - kun overgået af Bornholm, hvor gennemsnitsindkomsten er lavere end i København. Herefter giver redaktøren den fuld pedal med, at hovedstaden bliver dæmoniseret som verdensfjerne, rige og ligeglade af jyderne. "Man bruger det til at retfærdiggøre, at man vil tage job og penge fra københavnerne. Og det er lettere at gøre med et falsk elitestempel, fordi det fremstår pænere at sparke opad end at sparke nedad". Det lyder jo nærmest synd for de stakkels københavnere, og det havde måske endda også været lidt synd, hvis det ikke lige var fordi, at det naturligvis er noget være vrøvl, som redaktøren har regnet sig frem til. Han har blandt andet talt alle studerende, der får statsfinansieret SU, med i statistikken over både gennemsnitsindkomst og antal af folk på offentlig forsørgelse. Dermed bliver en 20-årig jurastuderende, der kan se frem til en indkomst på den gode side af 600.000 kroner om året, og som bor i en forældrekøbt lejlighed i det indre København, pludselig et socialt problem. Hvis det er den slags problemer, man bøvler med i hovedstaden, er der sandsynligvis mange provinskommuner, der gerne vil sende en hjælpende hånd. I givet fald kunne man jo bare udflytte Københavns Universitet og dermed løse en del af problemet” Det er helt andre strukturelle problemer man kæmper med i andre dele af landet. Stagnerende befolkning, huse, der ikke kan belånes og sælges og konsekvensen af mange års centralisering, som drypvise udflytninger af statslige arbejdspladser endnu ikke har kompenseret for. Ganske som serviceniveauet i hovedstaden og de omkringliggende kommuner generelt er langt højere end i provinsen, hvilket bestemt heller ikke peger mod en forarmet hovedstad, der har op mod ni milliarder kroner i kommunekassen. Der er ikke så mange, der taler om det i valgkampen, men en af de første ting som et nyt Folketing kommer til at se på, er et nyt udligningssystem, som også tager højde for, at selv om vi er et lille land, så er udviklingen langt fra ens fra Skagen til stenbroen. Det har været forsøgt før at ændre i systemet, hvor specielt den interne hovedstadsudligning, er en torn i øjnene på provinskommunerne. Det er også i det lys, man må se indlægget om den fattige hovedstad. Debatten mellem hovedstaden og provinsen ender altid med at blive reduceret en slags national religionskrig, hvor hovedstadskommunerne finder det aldeles urimeligt at skulle aflevere deres hårdtjente skattekroner til jyderne, der til gengæld finder det uanstændigt at skulle vedblive med at finansiere goder, som kun hovedstadsbefolkningen reelt nyder godt af. De fronter rykker valgkampen næppe på. Men fattig og forarmet, det er hovedstaden altså ikke.

Læserbrev

Klima. Der skal en holdningsændring til

Læserbrev

Spørgsmål til EU. Svarene blafrer i vinden...

Læserbrev

Valg. Facebook-censur er et demokratisk problem

Annonce