Annonce
Struer

Udvalgsformanden: - Vi må passe på de ansatte, vi har

Formanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, Anne Kirstine Bøge Petersen (SF), forventer, at udvalget i løbet af 2021 får et langt bedre overblik over, hvad der er baggrunden for et markant højere sygefravær i hjemmeplejen end i både Holstebro og Lemvig. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Struer Kommune ligger helt i top i en kedelig statistik over sygefraværet i den kommunale hjemmepleje, og formanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget vil nu have fraværet ned.
Annonce

Struer:  - Ud og ind af bilerne. Opgaver med både rengøring og pleje. Det gør noget ved kroppen. Det er et slidsomt job ude i hjemmeplejen. Vi skal passe på de mange ansatte, vi har, og mange af dem har jo været hos os i rigtig mange år, siger formanden for social-, sundheds-, og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune, Anne Kirstine Bøge Petersen (SF).

Den seneste opgørelse over sygefraværet tyder imidlertid på, at det kniber med at efterleve de gode intentioner fra politisk hold i Struer Kommune, og det er langt fra en ny problematik, der nu har været oppe at vende i udvalget.

Tænketanken Cepos offentliggjorde i januar 2020 en undersøgelse, som viste, at sygefraværet blandt plejepersonalet i Struer Kommune er langt højere end i nabokommunerne, Holstebro og Lemvig, og desuden ligger sygefraværet i Struer Kommune langt over landsgennemsnittet.

- Det er ikke tal, der får alarmklokkerne til at ringe her hos mig, sagde den konstituerede formand for social- sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune, viceborgmester John Christoffersen (S), da analysen af sygefraværet i de danske kommuner blev offentliggjort.

Tallene fra Cepos viste, at det gennemsnitlige antal sygedage blandt plejepersonalet i Struer Kommune var oppe på 18,8 og dermed det højeste i Nordvestjylland, hvor antallet af sygedage i Holstebro blev opgjort til 16,1, og i Lemvig Kommune var det blandt de laveste med 13,7 sygedage per medarbejder på et år.

- Men det er tal fra 2018, og vi har hele tiden fokus på, hvordan det går. Det er noget, vi følger tæt i både social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, når det gælder fraværet blandt sundhedspersonalet og i økonomiudvalget, når vi ser på fraværet i Struer Kommune som helhed, forklarede John Christoffersen.

Annonce

Vokser og vokser

Udviklingen er bare slet ikke vendt til det bedre i løbet af 2020, og nu er det Anne Kirstine Bøge Petersen fra SF, der er formand for social-, sundhed- og arbejdsmarkedsudvalget.

- Det er især i den kommunale hjemmepleje, at vi har et alt for højt sygefravær, konstaterer hun.

Siden 2018 er det samlede fravær i hjemmeplejen vokset, så fraværsprocenten er oppe på 12,23. I 2018 var fraværsprocenten på 8,04.

- Det er noget, vi må have undersøgt. Vi skal have undersøgt, hvad det er for sygdom, vi taler om, understreger hun og hæfter sig ved, at det i høj grad er langtidsfraværet, der tynger i statistikken.

Andelen af langtidssygemeldinger er vokset fra 42,7 procent i 2019 til en andel af sygefraværet i den kommunale hjemmepleje på 58,8 procent i 2020.


Det skal være både trygt og godt at arbejde for hjemmeplejen i Struer Kommune. Vi hiver jo ikke bare nye medarbejdere ned fra hylderne. Vi skal passe på dem, vi har.

Anne Kirstine Bøge Petersen (SF), udvalgsformand, social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, Struer Kommune


- Er det slidskader. Er det ansatte, som måske venter på en operation, og hvordan er aldersfordelingen blandt de sygemeldte?

- Dette er blot et par af de presserende spørgsmål, som social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget nu forventer svar på. Når vi kender baggrunden for det alt for høje sygefravær, kan vi også gøre noget ved det, vurderer udvalgsformanden, Anne Kirstine Bøge Petersen (SF).

Annonce

Meget at spare

- Så vi skal også se på arbejdsmiljøet, fortæller hun.

- Det skal være både trygt og godt at arbejde for hjemmeplejen i Struer Kommune. Vi hiver jo ikke bare nye medarbejdere ned fra hylderne. Vi skal passe på dem, vi har, understreger hun.

- Det skylder vi de mange gode medarbejdere, vi har, mener hun og bemærker, at det på alle måder vil være en gevinst at få sygefraværet ned for både de ansatte, for borgerne og for balancen på de kommunale budgetter.

Cepos har anslået, at udgifterne i den kommunale plejesektor ville blive reduceret 1,8 millioner kroner, hvis sygefraværet var på samme niveau som i Holstebro, og hvis fraværet kom helt ned på niveau med sygefraværet i Lemvig Kommune, ville udgifterne blive reduceret med cirka 2,7 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Overså bilist i sving

Annonce