Annonce
Holstebro

Udvalgsformand: Nyt friplejehjem vil lukke andre plejepladser

Der er planer om et nyt friplejehjem med 30 pladser i Holstebro, men det vil koste lukning af et tilsvarende antal kommunale plejepladser andre steder, siger udvalgsformand. Regnestykket passer ikke, siger initiativtagere. Ill: Atra Arkitekter
Hvis der efter planen bliver etableret et nyt privat friplejehjem med 30 pladser, vil det koste kommunen så meget, at den vil lukke andre plejepladser. Vrøvl, siger initiativgruppe.

HOLSTEBRO: En initiativgruppe er så langt med deres planer om at etablere et friplejehjem med plads til 30 ældre borgere, at byrådets økonomiudvalg nu skal tage stilling til et ønske om at lægge plejehjemmet ved Alstrup, som er nær ved Idrætscenter Vest. Det er et område på godt tre hektar, hvor politikerne skal sige ja til, at der må etableres et plejehjem.

Men et nyt friplejehjem vil få konsekvenser andre steder, siger Jens Kristian Hedegaard (V), der er formand for social- og sundhedsudvalget.

- Det vil koste kommunen penge for opholdet, og det vil føre til, at vi er nødt til at lukke det samme antal plejepladser andre steder. Så det er ikke specielt rationelt, siger Jens Kristian Hedegaard.

Han vil dog ikke forsøge at spænde ben for friplejehjemmet.

- Det er deres ret at etablere et sådant friplejehjem, og det hverken kan eller vil jeg forsøge at forhindre. Men det vil give udfordringer for kommunen, siger han.

Hvis 25 af de 30 ældre borgere på et nyt friplejehjem er fra Holstebro Kommune, skal kommunen betale for deres ophold.

- Så vil det føre til, at vi skal lukke 25 andre pladser. Oven i købet risikerer vi at skulle betale husleje for de tomme plejeboliger, siger Jens Kristian Hedegaard.

Der er lige nu 33 på venteliste til en plejebolig i Holstebro Kommune.

- Men vi har i forvejen forholdsvis flere plejeboliger end mange andre kommuner. Og havde vi penge til det, har vi selv et antal tomme plejeboliger, som vi kunne åbne, siger Jens Kristian Hedegaard.

- Vi får ikke råd til at drive flere plejepladser, blot fordi de bygges af private, tilføjer Hedegaard.

Annonce
Det er her ved Alstrup i Holstebro Vest, at politikerne skal sige ja eller nej til, at det nye friplejehjem må placeres. Ill.: Atra Arkitekter

Initiativtagere: Det passer ikke

Det er en gruppe personer, som er medlemmer af Holstebro Ældreråd, der har taget initiativ til det nye friplejehjem, og blandt dem er Leif Hornshøj.

- Det er fordi, kommunen ikke kan regne, og de skyder sig selv i foden, hvis de vælger at lukke andre plejepladser, når friplejehjemmet åbner, siger Leif Hornshøj.

I år har ventelisten til en plejebolig svinget mellem 33 og 42 personer, og Hornshøj henviser til, at det er borgere, som i forvejen får hjemmehjælp i deres hjem.

- Hvis de blot får over 15 timers hjemmehjælp om ugen, så er det billigere for kommunen at have dem i en plejebolig end i deres eget hjem, siger Leif Hornshøj og tilføjer:

- Mange af dem, som er på venteliste, får over 20 timers hjemmehjælp, så kommunen vil spare penge, hvis de får en plejebolig i stedet.

Ove Lund er et andet medlem af ældrerådet, som er med i initiativgruppen:

- Hvis ældre borgere gerne vil i plejebolig, hvorfor skal de så ikke have lov til det, når det oven i købet er billigere for kommunen, siger Ove Lund med henvisning til det samme regnestykke:

- Hvis en borger får 20 timers hjemmehjælp i hjemmet vil kommunen spare 100.000 kroner, hvis de får en plejebolig i stedet. Og mange får langt mere end 20 timer, siger han.

Leif Hornshøj vil bede kommunen om at se det regnestykke, som skulle vise, at de ekstra plejepladser vil være en reel udgift.

- Kommunens regnestykke er helt skæv. Og samtidig vil det stigende antal ældre borgere betyde, at der bliver behov for endnu flere pladser på plejehjem i de kommende år, siger Leif Hornshøj.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Posefester er en balancegang

En gruppe forældre til teenagere i Holstebro har stiftet en forening, som har til formål at arrangere en rækker fester for byens unge på mellem 14 og 17 år. Fester i privat regi, hvor det er tilladt for de unge at medbringe og indtage alkohol. Det koncept er der sådan set ikke noget nyt i. Det kaldes posefester og har eksisteret i mange år. Blandt andet i Feldborg og Spøttrup. Formålet er selvsagt at imødekomme de unges ønske om at kunne mødes og feste med alkohol som en del af samværet og samtidig sikre, at det foregår under opsyn. Det hele bunder i en forventning om, at de unge drikker under alle omstændigheder, og at de "lovlige alkoholfester" kan fungere som ventil og dæmme op for spontane drukgilder i parker eller andre steder. Det er ikke nogen dum idé, men "de gør det jo alligevel, og så er det bedre at …" er en blåstempling af de unges alkoholforbrug. I den nye forening skal man være 14 år og gå i 8. klasse for at være med, mens man i Feldborg kan komme med fra konfirmationen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under 16 slet ikke drikker alkohol, og at unge mellem 16 og 18 maksimalt drikker fem genstande ved samme lejlighed. Selv om den nye forening i Holstebro har en lidt strengere politik på det område, end de andre kendte posefester, følger grænserne ikke sundhedsstyrelsens anbefalinger. Og det er her, balancegangen for alvor bliver vanskelig. Forældrene har helt sikkert ret i, at nogle unge vil drikke under alle omstændigheder. Men faldet i unges alkoholforbrug over de seneste år skyldes en generel holdningsændring i samfundet og indførelsen af restriktioner for køb af alkohol. Og den udvikling risikerer vi at bremse med initiativer som posefesterne. Det ændrer dog ikke på, at initiativet overordnet er både prisværdigt og fornuftigt. Aldersgrænser og antallet af genstande kan diskuteres, men i sidste ende er det hverken sundhedsstyrelsens eller festarrangørernes ansvar at sætte grænsen. Det er og bliver op til den enkeltes forældre.

Annonce