Annonce
Lemvig

Udvalgsformand om kanal-indsnævring: Nu skal staten på banen for at bidrage

Steffen Damsgaard erkender, at kommunerne ikke selv kan løfte opgaven med at indsnævre Thyborøn Kanal, men må have staten på banen. Arkivfoto: Morten Stricker
Politikere blev orienteret om ny rapport - forventer møde med nabokommuner i begyndelsen af det nye år

Lemvig: En indsnævring af Thyborøn Kanal vil blive en voldsom dyr løsning på 700 millioner kroner, så derfor er budskabet fra teknik- og miljøudvalgsformand Steffen Damsgaard (V) også klar: Staten må på banen for at bidrage.

Der er dog et stykke vej mod det mål.

- Men skal vi videre med det her, så skal vi godt ind i materien. Nu fik vi i første omgang en god snak om rapporten i teknik- og miljøudvalget. Det er en betingelse for at komme i mål med ønsket om, at staten skal bidrage, siger Steffen Damsgaard.

Lemvig Kommune er dog ikke alene om rapporten, der er bestilt af i alt syv kommuner og deres forsyningsselskaber. Derfor er det aller første skridt at samle kommunerne om processen. I første omgang bliver rapporten præsenteret for de enkelte kommuner, og så kommer der senere en proces, hvor borgmestre, tekniske direktører og andre interesser mødes og skal diskutere, hvordan man kommer videre. Det forventes, der vil blive inviteret til en form for møde eller konference i starten af det nye år, hvor resultaterne af undersøgelserne bliver præsenteret og hvor de forskellige aktører bliver inddraget. Det er et initiativ, der vil komme fra Lemvig Kommune, der er tovholder på hele processen. Derefter vil der fortsat være et godt stykke vej, inden en indsnævring kan realiseres. Ud over at økonomien skal på plads, skal der også laves en VVM-undersøgelse, en nærmere beskrivelse af anlægsfasen og den videre drift.

- Og vil man videre med planen, skal der først og fremmest laves en rigtig VVM-redegørelse, siger Steffen Damsgaard.

En VVM skal vurdere og beskrive, hvordan en forlængelse af høfderne vil påvirke miljøet på stedet og inde i Limfjorden.

- Men vi kan se, der er en gevinst ved det. Der vil fortsat opstå skader ved stormflodshændelser, men de vil blive markant reducerede. Det er dog ikke en opgave, vi kan løfte selv, så spørgsmålet er, om den samfundsøkonomiske gevinst er så stor, at vi kan få staten til at løfte opgaven. Der vil sikkert også blive behov for at belyse andre problemstillinger, men nu har vi for alvor fået hul på emnet og fået et kvalificeret materiale at tale ud fra, siger Steffen Damsgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Annonce