Annonce
Struer

Udvalgsformand: For uambitiøst at blive ved med at køre på diesel

Knud Overgaard fra Venøbussen har været på verdensmesse i Bruxelles, hvor han kunne konstatere, at pilen peger mod el. Det er det, de store bus-mærker satser på og hverken biogas eller -diesel . Arkivfoto: Morten Stricker
Udbud på busruterne i Struer lægger op til, at busserne skal blive ved med at køre på diesel. Teknik-, miljø- og klimaudvalget i Struer Kommune sender forslaget tilbage til forvaltningen for at få undersøgt, om det ikke er nu, de skal til at køre på el.

Struer: Busdriften i Struer Kommune skal efter planen i udbud i 2020, og som udgangspunkt var der lagt op til, at der stadigvæk skulle køres med dieselbusser, når den nye aftale træder i kraft med udgangen af juni 2021.

- Det vil vi godt have forvaltningen til at se på en gang mere. Når vi taler om grøn omstilling, synes vi, det var lidt for uambitiøst at fortsætte med dieseldrevne busser, hvis der er mulighed for at få dem til at køre på el, fortæller formanden for teknik-, miljø- og klimaudvalget i Struer Kommune, Marianne Bredal (V), efter at udvalget har fået en orientering om, hvad der ligger af planer for den kommende udbudsrunde.

I Struer Kommune drejer det sig om fire lokalruter og en bybus-rute, som Midttrafik står for, og der er endnu ikke kommet en ny national lovgivning, der sætter rammer for en grøn omstilling af den kollektive trafik.

- Det er muligt, at vi bliver nødt til at vente et par år mere. Så vidt jeg husker er ladestationerne for eksempel stadigvæk ekstremt dyre, og det giver måske god mening at vente til teknologien er endnu bedre end i dag. Men det bør i alle tilfælde undersøges, hvad vi har af muligheder for en mere klimavenlig løsning, mener Marianne Bredal med opbakning fra alle de øvrige medlemmer af udvalget.

Annonce

Det er muligt, at vi bliver nødt til at vente et par år mere. Men det bør i alle tilfælde undersøges, hvad vi har af muligheder for en mere klimavenlig løsning.

Marianne Bredal (V), udvalgsformand, teknik-, miljø- og klimaudvalget, Struer Kommune

Et spørgsmål om tid

En mulighed kunne også være busser, der kører på biogas eller på biodiesel, men ejeren af Venøbussen, Knud Overgaard, som står for driften af busruterne i Struer Kommune i dag, er overbevist om, at fremtiden er eldrevne busser.

Det er den vej vinden blæser.

- Det er kun et par uger siden, jeg var til verdensmesse i Bruxelles, hvor vi så på busser fra hele verden, og pilen peger mod el, fortæller han efter at have set, hvordan der for alvor er kommet tryk på udviklingsafdelingerne hos busfabrikanterne.

- De europæiske mærker hænger lidt i bremsen, men kineserne er langt fremme - og de arbejder alle på en udvikling af elbusser, bemærker han.

Så Knud Overgaard er indstillet på at skifte de dieseldrevne busser ud.

Spørgsmålet er kun, hvornår det skal ske.

- I dag kører nogle af elbusserne stadigvæk rundt med tre ton tunge bly-batterier oppe i taget, og hvad gør vi lige med dem, når de ikke virker mere efter fire år eller fem. Det bør vi også have med i overvejelserne, mener han.

For som han konstaterer, er der fuld fart på udviklingen af ny batteri-teknologi.

- Der er ingen tvivl om, at el vil være endnu mere attraktivt om bare to år eller tre, mener han og sammenligner med udviklingen af mobiltelefoner fra de første med et batteri på flere kilo til dem, vi går rundt med i lommerne i dag.

- Det går bare så stærkt, og på messen i Bruxelles kunne vi se, hvordan tingene udvikler sig, fortæller han.

Fra dag til dag

Så Knud Overgaard er overbevist om, at det giver god mening at satse på elbusser:

- I hvert fald i byen og det nærmeste opland. Her vil det ikke være et problem at køre med elbusser, vurderer han.

- Det kan komme til at knibe lidt med at få eldrift på skolebusserne med den teknologi, vi har i dag, når de skal ud på de lidt længere strækninger med en times kørsel hver morgen og et par timer hver eftermiddag, mener han.

Men når udbuddet kommer er han indstillet på at byde ind på hvad som helst.

- Vi vil selvfølgelig være med på udviklingen, siger han og følger, hvad der sker fra dag til dag.

- Så hurtigt går det jo faktisk, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce