Annonce
Struer

Udvalgsformand: - Der er ingen tvivl om, at Johannes Buchholtz' Hus godt kunne trænge til en kærlig hånd

Johannes Buchholtz' hus, der blev bygget for 108 år siden, har blandt andet rustne vinduer og større og mindre sætningsskader. Foto: Morten Stricker
Formanden for kultur- og fritidsudvalget i Struer Kommune, Lars Møller Pedersen, svarer på spørgsmål om Buchholtz Hus, der var i vælten tidligere på ugen
Annonce

Struer: Skal man blive ved med at bevare et 108 år gammelt hus, som har tilhørt en forfatter der ikke satte dybe spor i dansk litteratur, og som trænger til en omfattende og dyr renovering? Det var hovedspørgsmålet i debatten tidligere på ugen i Struer, hvor den tidligere museumsleder Benny Boysen og tidligere forpagter af Struer Museum, Ove Kristensen, kritiserede forholdene som Johannes Buchholtz' hus er i. Her svarer formanden for kultur- og fritidsudvalget i Struer, Lars Møller Pedersen (S) på ti spørgsmål i sagen.

Hvorfor har Struer Kommune bevilget en million kroner til B&O-afdelingen på Struer Museum?

Bang & Olufsen udgør en væsentlig del af Struers stolte industrihistorie og der er alt mulig grund til at være stolt af Struers fortælling som industriby. Den nye og kommende B&O-udstilling bliver ikke bare en parade af produkter, men vil være en egentlig nytænkning af museumsformidlingen. For 20 år siden var museernes primære rolle at forske, indsamle og bevare. I dag er der kommet mere fokus på at nytænke selve formidlingen, så vi når bredere ud og får gjort kulturarven tilgængelig for flere. Derfor støtter vi, i Struer Kommune, op om den nye og kommende B&O-udstilling.

Hvad er Johannes Buchholtz’ hus værd i dine øjne rent kulturarvsmæssigt?

Buchholtz’ Hus har kulturarvsværdi, fordi det står som et minde om en mand, som ikke blot satte Struer på landkortet igennem sit forfatterskab, men som også satte sit præg på Strueregnen gennem forskellige initiativer, der stadig lever den dag i dag. Buchholtz grundlagde Struer Museum, var initiativtager til opstilling af Struerpigen i Anlægget og kæmpede som formand for lokalafdelingen i Danmarks Naturfredningsforening en kamp for at sikre fri adgang til Struers mange naturskønne områder. Vi kan derfor takke Johannes Buchholtz for, at vi den dag i dag alle kan nyde den storslåede natur ved Toftum Bjerge, gå en tur rundt omkring Kilen samt bade ved Bremdal Strand.

Skal man bibeholde et museum til en dansk forfatter, som, ifølge Benny Boysen, ikke har efterladt store spor i dansk litteratur?

Johannes Buchholtz var indtil sin død i 1940 en af Danmarks mest læste romanforfattere, hvorfor hans forfatterskab bestemt har efterladt sig store litterære aftryk i dansk litteraturhistorie. Endvidere udgjorde Olga og Johannes Buchholtz’ hjem et kulturelt samlingssted for Limfjordegnens mange øvrige digtere og forfattere som Jeppe Aakjær, Thøger Larsen, Johan Skjoldborg og Johannes V. Jensen. Gæster, der alle igennem tiden har sat deres personlige præg på det lille hjem.

Synes du der er andre ting på Struer Museum, der fortjener en million kroner, enten til udvidelse, forbedring eller vedligeholdelse?

Der er ingen tvivl om, at Olga og Johannes Buchholtz' Hus godt kunne trænge til en kærlig hånd. Endvidere tænker jeg, at lyd og digital formidling fortsat bør være et omdrejningspunkt for museets formidlingsmæssige udvikling.


Vi kan ikke rive en bygning ned med så stor kulturarvsværdi, som Buchholtz’ Hus

Lars Møller Pedersen (S), udvalgsformand


Er det udelukkende Struer Museums opgave at sørge for vedligeholdelsen af eksempelvis Buchholtz’ Hus?

Som selvejende institution er det formelt Struer Museum, der sætter den overordnede retning for prioriteringer af vedligehold og forbedringer på museet, men det er klart, at kommunen, i kraft af et ikke ubetydeligt kommunalt driftstilskud, ligeledes har forventninger hertil.

Prøvede Struer Kommune at ”krybe udenom” fremtidige store regninger til eksempelvis renoveringer, da Struer Museum blev en selvejende institution?

Langt størstedelen af landets statsanerkendte museer er selvejende - en konstruktion, der har vist sig at give forbedrede muligheder for fondstilskud, statslige bevillinger samt udvikling af nye samarbejdsmuligheder på tværs.

På trods af Struer Museums status som selvejende institution, har kommunens kultur- og fritidsudvalg så alligevel ikke en form for ansvar for tilstanden på et statsanerkendt museum?

Jo, i kraft af, at kommunen står for et ikke ubetydeligt driftstilskud, føler vi klart også et ansvar for den bygningsmæssige tilstand.

Benny Boysen synes, at Johannes Buchholtz’ Hus enten skal renoveres eller rives ned. Hvad synes du?

Vi kan ikke rive en bygning ned med så stor kulturarvsværdi, som Buchholtz’ Hus.

Kan Struer Kommune være behjælpelig i form af et tilskud, hvis stedet skal renoveres?

Det kan ikke udelukkes, at Struer Kommune godt vil kunne være behjælpelige i en fremtidig renovering af bygningen.

Er B&O en vigtigere del af Struers historie?

Nej, både fortællingen om Johannes Buchholtz og Struers stolte industrihistorie i kraft af særligt Bang & Olufsen er vigtige for at forstå både mennesker, mentaliteten, kultur og natur her på Struer-egnen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nu går det fint i blæst fra sydvest

Struer

Ekstra julegave som tak for indsatsen

Annonce