Annonce
Holstebro

Udvalg splittet: Flertal opgiver at få bugt med stort minus

- Vi kunne afvikle ti millioner kroner mere. Det er som at tisse i bukserne at lade være, siger Torben Strømgaard (V), næstformand og fungerende formand i børn- og familieudvalget. Arkivfoto/Genre: Anne Bæk
For mindre end fire måneder siden var alle i økonomiudvalget enige om, at børn og familie skulle afvikle et stort merforbrug. Nu melder Socialdemokratiet og De Radikale pas.

Holstebro: Et flertal i børne- og familieudvalget, bestående af Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre har smidt håndklædet i ringen i forhold til at få indtægter og udgifter til at balancere. De to partier har vendt tommelfingeren ned til flere af de spareforslag, som forvaltningen har foreslået med henblik på at afvikle et merforbrug i Familiesektionen på godt 24 millioner kroner i 2019.

- Nu har vi ligget flere nætter søvnløse for at få lavet et budget 2020, hvor vi fik et mærkbart løft til folkeskolen og dagtilbud, og så synes vi, at de midler skal blive i de søjler, siger Svend Ørgaard (S), medlem af børne- og familieudvalget.

Blandt andet vil S og R ikke tage de 3,2 millioner på centrale skolekonti, som ikke er blevet brugt i løbet af året, og heller ikke mindreforbruget på 1,7 millioner fra bloktilskudsmidler fra staten, når Folketinget lægger nye opgaver ud til kommunerne (såkaldte DUT-midler).

Venstre og Dansk Folkeparti var klar til at bide til bolle og køre alle spareforslag igennem.

- Vi kunne afvikle ti millioner kroner mere. Det er som at tisse i bukserne at lade være, og det mest ærgelige er, at det var "gratis" i og med, at det ikke var mennesker, vi skulle ud og afskedige, men uforbrugte midler på centrale konti, siger Torben Strømgaard (V), næstformand og fungerende formand i børn- og familieudvalget.

Annonce

Det er et test, vi laver

Det er mindre end fire måneder siden, at et enigt økonomiudvalg - uden bemærkninger - besluttede, at børn og unges merforbrug i 2019 skulle afvikles, og der skulle laves en plan for det.

- Vi ved godt, at vi udfordrer os selv og økonomiudvalget, hvor jeg jo også selv sidder, fordi vi ikke lever op til den afviklingsplan, vi selv var med til at beslutte. Men jeg vil sige det sådan, at det her er en test, hvor vi siger: Lad os nu se, hvor langt rådgivningsområdet kan komme uden at få hjælp udefra. Men hvis vi, når vi skal lægge budget for 2021, er lige så meget på røven, så bliver vi nødt til at kigge på det igen, siger Svend Ørgaard.

Torben Strømgaard synes, det er yderst uheldigt.

- Det, der kommer til at ske, er, at de penge kommer ud i systemet, og så kan det være, at de ansætter nogle mennesker, som man bliver nødt til at afskedige om et halvt år, fordi man ikke har pengene i 2020 og 2021. Plus vi aldrig bliver færdige i Familiesektionen, siger Torben Strømgaard.

De steder, hvor hele udvalget kunne enes om at reducere er i sundhedsplejen, sekretariatet, den boligsociale helhedsplan samt på indvendigt vedligeholdelse på skoler. Oveni kan komme en årlig besparelse på fire millioner kroner i dagplejen - her afventer man høringen af en ny ressourcetildelingsmodel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

De svedte for at bekæmpe kræft

Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Kultur

Samarbejder om mytisk udstilling med verdens største museum: - Deres toiletfaciliteter er større end Holstebro Museum

Annonce