Annonce
Lemvig

Udvalg må bede om millioner

Der er flere børn end forventet, der skal passes i institutioner og dagtilbud, og det betyder, at familie- og kulturudvalget overskrider sit budget med millioner. Foto: Morten Stricker
Flere børn end forventet skal passes. Det betyder, at Familie- og Kulturudvalget må søge om tillægsbevilling

Lemvig: Flere børn end forventet skal passes, og det har betydet, at familie- og kulturudvalget har udsigt til at bruge for mange penge på årets budget.

Derfor har udvalget søgt om en tillægsbevilling på 3,5 millioner kroner til at dække merforbruget i år. Alene pasningsområdet tegner sig for en overskridelse på 3,6 milioner kroner, mens skoleområdet har brugt 659.000 kroner for meget. Til gengæld er der udsigt til, at der på Børne- og Familiecentrets område bliver brugt 750.000 kroner færre end forventet.

- Som formand skal jeg ikke glæde mig over, at vi er nødt til at bede om flere penge. Til gengæld vil jeg glæde mig over, at der er flere børn, der skal passes, og det vil vi gerne gøre, siger formanden for familie- og kulturudvalget, Henrik Thygesen (V).

Han forklarer, at budgetoverskridelsen især skyldes et større forbrug på pasningsområdet. Her er det især blandt de 0-5 årige, at flere der skal passes, end der var forudset i budgetrammerne et par år tilbage.

De børn bliver både passet i kommunale institutioner og i private pasningstilbud.

- Der er blandt andet kommet en vuggestueafdeling i Sct. Georgsgårdens daginstitution, lige som vi har fået et par private pasningsordninger for de mindste. Men det har ingen betydning for budgettet, om børnene bliver passet i en privat eller kommunal institution. Men vi skal glæde os over, at der er behov for at få børn passet, for det betyder, at forældrene er i arbejde. Derfor passer vi med glæde børnene, og de ekstra penge skal vi nok finde, siger udvalgsformanden.

Han noterer sig også, at der er udsigt til, at der bliver brugt 750.000 kroner mindre på Børne- og Familiecentrets område i år.

- Vi har til i år gennemført en besparelse på 1,6 millioner kroner på området, og har alligevel formået at have et mindre forbrug. Der er arbejdet en del med, at de dyreste løsninger ikke nødvendigvis behøver være de bedste, men at der bliver arbejdet på at rette ind, når det er nødvendigt på området, siger Henrik Thygesen.

Administrationen noterer sig dog, at Børne- og Familiecentret er et område, der er meget følsomt over for udviklingen i enkeltsager.

Skoleområdet forventer at bruge 1,6 millioner kroner mere end forventet, men da der samtidig bliver brugt knapt 900.000 kroner mindre i mellemkommunale afregninger, ender merforbruget på skoleområdet på 659.000 kroner.

Selv om udvalget nu får tilført 3,5 millioner kroner, udgør det stadig kun en brøkdel af det samlede budget for familie- og kulturudvalget, der ligger på 350 millioner kroner. Det er penge, der blandt andet går til drift af skoler og daginstitutioner, døgninstitutioner og forebyggende foranstaltninger samt kulturområdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce