Annonce
Holstebro

Udsigt til magsvejr på boligmarkedet

Mange boligejere i Struer, Lemvig og Holstebro kommuner har udsigt til en check fra Skat. Spørger man ejendomsmæglerne, så er den væsentligste del af den brede politiske aftale om boligskatter dog udsigten til et stablilt boligmarked i de kommende år. Aftalen sikrer et stabilt økonomisk fundament for boligkøberne, der ikke skal navigere på et hav af usikkerhed eller stigende skatter. Foto: Morten Stricker
730.000 danske boligejere kan se frem til at få en rar check fra Skat - men det er aftalen om at holde boligskatterne i ro flere år i fremtiden, der er den helt store gave til boligmarkedet, siger ejendomsmæglere.

Nordvestjylland: Det er af Skat blevet kaldet "en udsigt til fest i provinsen i 2021".

Det var da også det mest iøjnefaldende element i aftalen om tryghed om boligskatterne, der blev landet af et bredt politisk flertal i Folketinget 2. maj, at i alt 15,5 milliarder kroner er på vej til 730.000 boligejere rundt i landet. Ejere, der siden 2011 har betalt for meget i boligskatter.

Boligejerne, der skal have skattepenge tilbage i Struer Kommune kan således i gennemsnit se frem til 23.750 kroner, i Lemvig Kommune i gennemsnit 13.250 kroner og i Holstebro Kommune 5500 kroner i gennemsnit. På landsplan svarer tilbagebetalingen næsten til den årlige tilbagebetaling af overskydende skat til lønmodtagere. Den var i år på 16,7 milliarder kroner, oplyser Skat.

For os er det vigtigste, at der med aftalen kommer låg på, hvor meget grundskylden må stige og at den kommunale grundskyldspromille fastfryses frem til 2028. Det samme gælder satserne på dækningsafgiften, der også holdes i ro frem til 2028. Kombinationen skaber ro om de fremtidige økonomiske udsigter som boligejer.

Jesper Gammelmark, indehaver, Nybolig Struer og Ulfborg

Ro og stabilitet

Festen ser umiddelbart mest ud til at være en gave til et erhvervsliv, der trænger til en stimulerende indsprøjtning af forbrugsmilliarder for at lukke noget af det dybe hul i omsætningen efter coronalukningen.

Spørger man ejendomsmæglere så er det da også den anden del af den store politiske aftale, som har mest indflydelse og effekt på boligmarkedet i årene frem. Den sikrer stabilitet og ro, og at vejen er banet for både nuværende og potentielle boligejere, så de kan se flere år frem i kalenderen uden at snuble over pludselige skattestigninger.

- For os er det vigtigste, at der med aftalen kommer låg på, hvor meget grundskylden må stige og at den kommunale grundskyldspromille fastfryses frem til 2028. Det samme gælder satserne på dækningsafgiften, der også holdes i ro frem til 2028. Kombinationen skaber ro om de fremtidige økonomiske udsigter som boligejer.

- Jeg tror, at det især er væsentligt for den yngre generation af boligkøbere og dem, der skal købe bolig for første gang, siger Jesper Gammelmark, indehaver af Nybolig Struer og Ulfborg.

På den måde har den enkelte boligkøber flere år ud i fremtiden vished for, hvor høj boligskatten maksimalt kan være. Det fjerner et væsentligt usikkerhedsmoment på markedet, siger Jesper Gammelmark.

Annonce

Gode udsigter

Udsigten til ro på boligskatterne fem til ti år frem i tiden falder også i god jord hos ejendomsmægler og indehaver Gitte Lund Ellebæk, EDC i Struer.

- Det er altid politisk rigtigt at fjerne usikkerheden på boligmarkedet. Det betyder blandt andet at man giver banker og kreditforeninger bedre muligheder for og et instrument til at vurdere købernes økonomiske muligheder, siger Gitte Lund Ellebæk.

Hun forudser et varmt boligmarked i kølvandet på kombinationen af en fortsat lav rente og udsigten til at boligskatterne holder sig i ro.

Allerede inden coronapandemien ramte Danmark var der fint gang i salget af boliger. En udvikling, der ikke har taget nævneværdigt skade under lukningen. Markedet er da også begyndt for alvor at røre på sig igen, siger Jesper Gammelmark.

Især på markedet for fritids- og sommerhuse.

Annonce

Ord på drømmen

Jesper Gammelmark siger, at han her efter coronalukningen har oplevet langt flere kunder, der har været meget afklarede om, hvilken type bolig de går efter.

- Min oplevelse er, at den tid folk brugte hjemme bag de fire vægge under nedlukningen, også fik dem til at opleve deres bolig på en ny måde. For mange har det været nærliggende så også at tage snakken om boligen er den, man vil fremover. Jeg tror, at der er blevet talt en hel del bolig mens folk har gået derhjemme. Nu er tiden så inde til for nogle at gøre drømmene til virkelighed - om det så handler om at sælge, købe noget større, flytte i lejlighed eller noget helt fjerde, siger Jesper Gammelmark.

Gitte Lund Ellebæk deler sin kollegas oplevelse efter nedlukningen.

- Folk har fået tid til at få sat ord på deres boligønsker. Det er min klare fornemmelse.

Annonce
Vestjylland

Spurgt på gaden: Er du klar til at droppe kontanterne?

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil For abonnenter

Birthe blev på den gamle skole efter sin mands pludselige død: - Jeg flytter aldrig, for jeg elsker at bo her

Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Har jeg pligt til at oplyse, hvem der er far til mit barn?

Danmark

Boligjagten er gået ind: Det skal du huske, når du skal flytte nærmere dit studie

Erhverv

Jagten på en ny karriere: B.S. Christiansen skal inspirere minkavlere

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Lad os hurtigst muligt få afskaffet kontanterne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Holstebro

Nyt bilhus sælger de billigste og leaser de dyreste

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Navne For abonnenter

Kanonskytte fra Nordatlanten valgte københavnerlivet fra og slog rødder i Struer

Struer For abonnenter

Et halvt år efter Luksusfælden: Det kostede det parret at være på tv

Sport

HB fik en mand smidt ud, men endte alligevel med at besejre ærkerivalerne

Annonce