x
Annonce
Sport

En træls situation, men også en ekstra mulighed

Både svømmeren Helena Rosendahl Bach, roeren Trine Dahl Pedersen og cykelrytteren Pernille Mathiesen ligger aktuelt i periferien af at komme med til OL. Derfor kan tirsdagens udskydelse af De Olympiske Lege reelt være en ekstra chance for dem, for at sikre sig en billet til legene, fordi de nu får ekstra tid til at arbejde sig tættere på. Arkivfotos: Morten Stricker og Morten Strægaard
Tirsdagens beslutning om at udskyde De Olympiske Lege kan vende op og ned på kalenderen for de nordvestjyske atleter, der i lang tid har arbejdet målrettet frem mod OL i Tokyo.

Nordvestjylland: I denne uge skulle Helena Rosendahl Bach have svømmet Danish Open i Taastrup og forsøgt at klare kvalifikationskravet til sommerens olympiske lege i den japanske hovedstad Tokyo.

Men i stedet for at ligge i svømmebassinet har den 19-årige svømmer måtte holde sig i form med lange løbeture ud fra hjemmet i Holstebro. Coronavirussens hærgen havde allerede fået aflyst kvalifikationsstævnet, og tirsdag blev også De Olympiske Lege udsat.

- Det er selvfølgelig træls, fordi jeg i så lang tid har arbejdet hårdt på at nå dertil, men så længe der er folk, der dør, er det sådan, det må være og det eneste rigtige, siger Helena Rosendahl Bach.

Den Internationale Olympiske Komité har i første omgang ikke meldt en ny dato ud, men slår fast, at legene vil blive afviklet ikke senere end sommeren 2021. Dermed ved atleterne reelt set ikke, om OL nu ligger tre, seks eller 12 måneder ud i fremtiden.

For Helena Rosendahl Bach betyder det dog ikke så meget. Hun agter at fortsætte med at holde skruen i vandet og så prøve at få det bedste ud af en svær og træls situation.

- Jeg tror, man skal prøve at se det positive i det. For mig er det også en mulighed, fordi jeg nu får bedre tid til at kvalificere mig og kan udvikle mig endnu mere, forklarer svømmeren.

Annonce

Jeg tror, man skal prøve at se det positive i det. For mig er det også en mulighed, fordi jeg nu får bedre tid til at kvalificere mig og kan udvikle mig endnu mere.

Helena Rosendahl Bach, svømmer.

Usikker reservetjans

I et sommerhus på Fyn sidder Trine Dahl Pedersen fra Holstebro Roklub lige nu isoleret sammen med flere af de andre kvindelige landsholdsroere.

Trine Dahl Pedersen var en af dem, der heller ikke kunne vide sig sikker på at skulle pakke kufferten og flyve til Tokyo til sommer som olympisk atlet, men håbede på det. Hun er lige nu reserve for den danske firer uden styrmand for kvinder, som har sikret sig en plads ved De Olympiske Lege.

Om hun fortsat skal indtage pladsen lige udenfor båden, er endnu uvist. Men roeren håber på, at udskydelsen af OL betyder, at der igen er lagt op til en konkurrence om de fire pladser i båden.

- Lige nu aner jeg ikke, hvad det kommer til at betyde. Vi ved ikke, om det åbner op for noget, eller om jeg fortsat skal være reserve, siger Trine Dahl Pedersen.

Ender det med, at Trine Dahl Pedersen fortsat må indfinde sig med tjansen som reserve, vil udskydelsen ikke være nogen god nyhed.

- Så ville jeg hellere have haft det overstået her i 2020, så man kunne komme på den anden side og starte forfra, så vi kunne begynde at kigge frem mod det næste OL, siger hun.

Ingen sæsonplan

Normalt ville cykelrytterne være godt i gang med de berygtede forårsklassikere, men i stedet for at stå i mudder til knæene på brostenspaveer i Holland og Belgien, selvtræner Pernille Mathiesen hjemme i Danmark.

For to uger siden skulle hun have sæsondebutereret i det hollandske endagsløb Drentse Acht van Westerveld, men ligesom alle andre løb i kalenderen, er det blevet aflyst på grund af corona-virussen. Og hun bifalder, at man har valgt at flytte OL.

- Jeg havde nok set det komme, og synes også det er den rigtige beslutning. Mange bruger tre-fire år på at forberede sig til OL og derfor skal det også gøres ordentligt. Vi kan ikke bare lave en lappeløsning, hvor mange atleter ikke har kunne træne ordentligt op til OL, siger Pernille Mathiesen, som kandiderer kraftigt til at skulle repræsentere Danmark på OLs enkeltstart.

Hendes sæsonplaner er i forvejen blevet godt og grundigt revet i stykker af coronakrisen, og derfor har hun svært ved at forudsige, hvad flytningen får af betydning for hendes sæson og hvilke løb, hun regner med at skulle køre.

- Det hele er oppe at vende. Lige nu er der slet ikke nogen plan, så jeg træner bare og prøver at holde mig klar, til når sæsonen på et tidspunkt kan gå i gang, fortæller Pernille Mathiesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce