Annonce
Holstebro

Udsat erhverv: Hver femte minkavler har været smittet med corona

18 procent af alle minkavlere i Midtjylland er smittet med Covid-19. Dermed er mink suverænt den branche, hvor flest er smittet, påpeger Statens Serum Institut. Også mange ansatte har været smittet. Minkformand er dog ikke overbevist om, at man ikke godt kunne have reddet erhvervet med en anden tilgang.  Foto: Johan Gadegaard
Selv om hver femte minkfarmer har været smittet med Covid-19, vurderer minkformand, at hele situationen godt kunne være håndteret anderledes, så avlsmink kunne være bevaret.
Annonce

HOLSTEBRO: Minkavl er suverænt den branche, hvor der er den største erhvervsmæssige risiko for at blive smittet med Covid-19. Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut af smitten i forskellige brancher og befolkningsgrupper.

Værst ramt er minkavlere i Nordjylland, hvor 29 procent har været smittet, mens cirka 18 procent af minkavlerne i Midtjylland har været smittet med covid-19. Det er seks gange så mange, som de 3,4 procent smittede blandt hospitalsansatte - og 15 gange gennemsnittet på 1,2 procent.


Mange er blevet smittet, da regeringen krævede, at det skulle gå stærkt med pelsning og nedslagtning af minkene - og hvor vi derfor var rundt for at hjælpe hinanden på kryds og tværs

Ib Lundgaard, formand for Holstebroegnens Pelsdyravlerforening


Ib Lundgaard, der er formand for Holstebroegnens Pelsdyravlerforening ved godt, at mange minkavlere har været smittet.

- Mange er blevet smittet, da regeringen krævede, at det skulle gå stærkt med pelsning og nedslagtning af minkene - og hvor vi derfor var rundt for at hjælpe hinanden på kryds og tværs, siger Ib Lundgaard, der også selv blev smittet under nedslagtningen.

- Jeg havde en smule hovedpine og lidt kriller i halsen, som man ofte kan have om vinteren. De minkavlere, som jeg ved har været smittet, har generelt ikke været særligt syge, siger Ib Lundgaard, som heller ikke smittede andre i familien.

Annonce

Forskellige udmeldinger

Ifølge Statens Serum Institut bliver smitte i minkbesætninger først opdage sent i smitteforløbet.

- Derfor er skaden som regel sket i forhold til at minkene har givet smitten videre, når smitten på farmen opdages. Det betyder også at det har været svært at forebygge spredning til det øvrige samfund, siger Tyra Grove Krause, afdelingschef på Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Ib Lundgaard er dog ikke overbevist om, at nedslagtningen af alle mink har været den eneste mulighed for at få styr på corona-smitten.

- Der har været så mange forskellige udmeldinger, siger Ib Lundgaard med en henvisning til Statens Seruminstitut (SSI), der opfordrede til at stoppe med minkavl i 2020, fordi smitten trives i en tæt population på cirka 15 millioner mink. Men siden har SSI understreget, at de ikke har vurderet muligheden for at bevare avlsdyr på ikke smittede farme - og dermed have færre mink i 2021. Og først fortsætte minkproduktionen i 2022.

- Jeg tror da fortsat, at vi godt kunne have bevaret nogle avlsdyr, hvis man havde klappet hesten og samarbejdet med branchen, siger Ib Lundgaard.

Minkformanden understreger, at han ikke er ekspert på Covid-19, men:

- Den Cluster-5 minkvariant af Covid-19-smitten, som man var så bange for, har man jo  heller ikke set hos mennesker siden midten af september, påpeger Ib Lundgaard.

Annonce

Undren over forløbet

Han undrer sig over hele forløbet, hvor myndighederne slog minkene ned på de tre første farme, som blev smittet i juni. De næste tre måneder var der øget test men smittede mink blev ikke slået ned. Først i starten af oktober, da 41 farme var smittet besluttede myndighederne, at alle smittede minkfarme skulle slås ned - men også raske mink inden for 7,8 kilometer.

- Man kan da godt undre sig over, at kan i så lang tid lod smittede mink leve, selv om smitten spredte sig.

- Oven i købet måtte minkavlerne i starten ikke selv slå minkene ned på smittede farme, så aflivning blev stærk forsinket, fordi myndighederne ikke kunne følge med, påpeger Ib Lundgaard.

- Hvis man i stedet havde givet ejerne en bonus for at slå de smittede mink ned, havde de været væk på få dage. Og det tror jeg, havde givet mindre smitte, påpeger han.

Ib Lundgaard i forgrunden. De lokale minkavlere (Holstebro og omegn) dyster om de bedste skind,og 1200 skind er blevet bedømt i Skavehallen med 1. 2. og 3. præmier. Foto: Johan Gadegaard

Minkformanden erkender dog, at mink snart er fortid i Danmark.

- Folk er generelt chokeret, og vi ved ikke, hvor vi står. Men jeg tror ikke på en fremtid som minkavler, siger Lundgaard.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Annonce