Annonce
Debat

Udligning splitter. Derfor bør regering forsøge at samle og ikke angribe

Annonce

Forhandlingerne og dermed debatten om den fremtidige kommunale udligning har stået på i flere uger. Substansen er meget teknisk og derfor voldsomt kedsommelig.

Men ikke formålet, nemlig via udligning fra rige til fattige kommuner at sikre mere ensartet service i Danmark. Men når nogen kommuner skal give, for at andre kan få, er der skabt et fundament for ballade mellem kommunerne. Dermed er grunden også lagt for intern splittelse i de store kommunale partier, Socialdemokratiet og Venstre. For mit eget partis vedkommende, Venstre blev yderpunkterne tydeligt illustreret af mine to venner og partifæller, Lars Løkke og Søren Pind.

I et indlæg skriver Lars Løkke ”jeg er tilhænger af udligning – meget udligning” med budskabet ”Rige kommuner som Gentofte og København skal hoste op med millionerne i det nye udligningssystem.” Samme dag skriver Søren Pind ”Jakob Ellemann må holde Venstres forslugne kommunale folk fra fadet” og han ”skal sætte sig ud over de gængse kødbens logikker.”

Samme yderpunkter i logik og holdning kan man også finde internt i Socialdemokratiet. Derfor har begge partier en fælles interesse i at lave et forlig sammen.

I det lys har det været noget besynderligt at iagttage det hidtidige forløb, hvor regeringen løbende har fortalt, hvad den vil og hvilke konsekvenser det har for den enkelte kommune. Men ikke vil fortælle, hvordan den kommer frem til det og hvilke kriterier, der ligger til grund for de udmeldte tal.

Oven i hatten har man så erfaret, gennem en mailkorrespondance der ved en fejl er kommet i hænderne på Jyllands Posten, at regeringens primært har fokus på at angribe Venstre.

Noget både finansministeren og statsministeren har beklaget. Jeg er lidt usikker på om man reelt mest beklager, at mailen er blevet afsløret.

Men jeg er helt sikker på at den slags adfærd i forhandlinger, er gift for mulighederne for at opnå politisk enighed. Og det er faktisk det politiske forhandlinger burde handle om – at opnå politisk enighed.

Carl Holst
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce