Annonce
Læserbrev

Udligning. Slut med kommunal udligning

Annonce

Debat: Hvad tænker du på, når du hører ordene kommunal udligning? Måske synes du det lyder kedeligt, ubetydeligt, teknokratisk eller for noget for nørder.

Det sidste er nok ikke helt forkert.

En anekdote fortæller at der var tre personer, som kendte systematikken i den kommunale udligning: Den fuldmægtige, som i sin tid indførte den, men som nu er død. En professor fra Aarhus, som gik fra forstanden, og så departementschefen, som blev rasende, når nogen spurgte til den. Men princippet i udligningen er, at kommuner med mange rige indbyggere får mange penge ind i skat, mens kommuner med mange fattige indbyggere får få penge ind i skat. Så få penge at disse kommuner ikke kan opretholde et ordentligt serviceniveau inden for ældrepleje, børnepasning og undervisning. Derfor betaler de rige kommuner til de fattige kommuner.

Det lyder jo meget godt, at de rige kommuner på bedste Robin Hood-vis betaler til de fattige. Men problemet er, at ingen er tilfredse. De rige kommuner synes, de betaler for meget og de fattige kommuner synes, de får for lidt. Derfor venter der en såkaldt udligningsreform forude. Når den er overstået, er det mest sandsynlige, at selv om udligningen ændres, så vil der være lige så mange utilfredse som før.

Hvad skal der så gøres? Vi mener, at man skal starte med at erkende, at tiden er løbet fra store geografiske forskelle i danskernes velfærd. Hvorfor skal ældre på den ene side af en kommunegrænse have bedre hjemmehjælp end dem på den anden side? Det samme spørgsmål kan man stille omkring pasning af vores børn og undervisningen af vores unge. Det næste må så være at spørge, hvad der skal stilles i stedet. Den enkle løsning er, at staten giver kommunerne penge efter antallet af plejekrævende ældre, antallet af børn, der skal passes og så videre. Til gengæld opkræver staten - og ikke kommunerne - skatter til disse formål. På den måde kommer borgerne til at yde efter evne og nyde efter behov på tværs af hele landet. Kommunerne vil fortsat kunne opkræver skatter til opgaver, der ikke er deciderede velfærdsopgaver.

Desværre er det nok mere sandsynligt, at folketingets partier ved den kommende udligningsform skeler mere til hvilke kommuner, der har et rød eller blåt flertal, end til ovenstående. Men man har da lov til at håbe på noget andet. Hvis ikke ved denne reform så ved den næste.

Peder Kildahl. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Skuffet Mathiesen fandt aldrig VM-benene

Annonce