Annonce
Udland

Udgravning viser kinesere røg pot for 2500 år siden

Handout/Reuters
- Der er tale om det hidtil ældste bevis på anvendelse af cannabis som rusmiddel, siger botaniker.

Der er fundet rester af cannabis i røgelsesbrændere, som blev anvendt ved begravelsesritualer i Kina for omkring 2500 år siden.

Cannabissen er fundet i glødebækkener af træ, hvor der stadig lå sten med brændemærker.

- Der er tale om det hidtil ældste bevis på anvendelse af cannabis som rusmiddel, siger botanikeren Mark Merlin fra Hawaiis Universitet.

Merlin var ikke selv med på det forskerhold, som har offentliggjort fundet i tidsskriftet Science Advances.

Fundet er gjort i en halv snes højtliggende grave i Pamir-bjergene i en region i grænseområdet mellem Kina, Pakistan og Tadsjikistan.

- Under begravelsesritualerne har rygerne måske håbet på at komme til at kommunikere med åndeverdenen - eller med de personer, som blev begravet, siger en af forskerne fra udgravningerne, Yimin Yang, fra Det Kinesiske Videnskabsakademi i Beijing.

Forskere har anvendt metoden gaskromatografi til at identificere organisk materiale i glødebækkenerne. Denne metode, som er baseret på stoffernes forskellige fordeling mellem en mobil gasfase og en stationær væske- eller faststof-fase, har vist et stort indhold af THC.

THC er den dominerende psykoaktive komponent i cannabis, og den kendsgerning, at der var et større indhold af stofferne end i vilde cannabisplanter, indikerer, at planterne blev forædlet.

- Vi har på baggrund af fundene kunnet rekonstruere begravelsesritualer, som omfattede ild, musik og hallucinerende stoffer, skriver forskerne i tidsskriftet Science Advances.

Det har længe været diskuteret, hvornår anvendelse af narkotiske stoffer skete første gang. Den græske historiker Herodot har skrevet, at folk i Centralasien røg cannabis omkring 440 år før vor tidsregning.

I det 20. århundrede har arkæologer flere gange fundet cannabisfrø og cannabisplanter i grave i Centralasien - blandt andet også i det sydlige Sibirien.

Men cannabis blev også brugt som nytteplanter - blandt andet til tøj. Derfor er plantens tilstedeværelse ikke i sig selv en bekræftelse på, at den er blevet anvendt som rusmiddel.

/ritzau/AP

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce