Annonce
Navne

Udenfor Paris. Professoren har tid til at øve sig på klaveret

Professor Jesper Jacobsen bor i en smuk forstad til Paris med sin kone Lisa, børnene Marius og Flora, samt en King Charles spaniel. Der er plads nok til, at man ikke går hinanden på nerverne under en karantæne, siger han. Privatfoto
Mandag den 13. april meddelte den franske præsident, Emmanuel Macron, i en tale til nationen, at Frankrig forlænger landets nedlukning frem til 11. maj. Det giver professor i teoretisk fysik ved Sorbonne Universitetet, Jesper Jacobsen, endnu mere tid til havearbejde og til at øve sig på klaveret.
Annonce

Frankrig: På mange måder har professor i teoretisk fysik, Jesper Jacobsen, været heldig i forbindelse med coronakrisen.

Det meste af af hans undervisning ligger i efterårssemesteret, så den var kommet fra hånden, inden corona meldte sig på banen, og da hans forskningskolleger er franskmænd, en kineser, en hollænder, og en russer — sidstnævnte er strandet i Utah på grund af Covid-19 - er han vant til at udveksle ideer over internettet.

Det er lidt sværere med de tre Ph.D.-studerende, han har.

- Det spontane ved at diskutere foran en tavle mangler, synes jeg. Desuden er det lidt trist at miste den sociale del af arbejdet fra den ene dag til den anden. Jeg har dog en kollega, som ringer på Skype hver anden dag, så vi kan drikke kaffe "sammen" foran skærmen, forklarer den 48-årige Jesper Jacobsen, der stammer fra Holstebro.

- Jeg har også en femte års studerende, som lige er begyndt i praktikophold - og det er da et lidt underligt praktikophold, eftersom vi kun kan mødes via computeren, siger han.

Jesper Jacobsen er student fra Holstebro Gymnasium, og har en Ph.D i teoretisk fysik fra Aarhus Universitet og Oxford University (1998). Han har boet i Frankrig siden 1998 og har siden 2008 været ansat som professor i teoretisk fysik ved Sorbonne Université og École Normale Supérieure (ENS), samt videnskabelig konsulent ved Commisariat à l’Énergie Atomique.

Som et lille kuriosum underviser han også to timer om ugen i verdenssproget esperanto ved ENS’s sprogafdeling.

Frankrig

I Frankrig er der, ifølge tal fra den 21. april, registreret 155.383 tilfælde af coronasmittede.

Der har været 20.265 corona-relaterede dødsfald.

Kilde: World Health Organization (WHO)

Annonce

Havearbejde og slægtsforskning

- I øjeblikket har jeg faktisk kun to mindre kurser - matematiske metoder i teoretisk fysik, og esperanto - som hver tager to timer om ugen. I begge tilfælde har vi opretholdt undervisningen via videokonferencer og email. Langt det meste af min arbejdstid går altså med forskning i dette semester, og da vi har udgangsforbud på sjette uge, udfører jeg alt arbejde hjemmefra. Det er lykkedes mine forsker-kolleger og jeg at skrive en videnskabelig artikel færdig, og der er tre andre på vej. Skrivearbejdet går fint, så længe jeg har adgang til en computer og internet, fortæller Jepser Jacobsen.

Han er gift med 45-årige, franske Lisa, der arbejder med sikkerhed og krisestyring ved det franske atomenergikommissariat, og de har to børn, Marius på 14 og Flora på 12 år.

- Da både Lisa og jeg er statsligt ansat, tror jeg, at vi kan sove roligt, hvad angår vores jobsituation. Og vi kommer heldigvis alle godt ud af det sammen i familien, så der er ikke udsigt til de store karantæne-kuller. Vi bor i et rummeligt hus med have i en forstad til Paris, så vi er heldige med at have plads nok til ikke at træde hinanden for meget over tæerne. I dag er der 25 grader, så vi kan nyde det gode vejr og få lavet lidt havearbejde, fortæller Jesper Jacobsen.

Børnene er hjemme fra skole på sjette uge. I stedet for at arbejde på hver deres værelse har de sat et fælles “kontor” op i et andet rum, hvor de har installeret et campingbord, et ekstra skrivebord og en printer.

- De reagerer lidt forskelligt på at være hjemme. Den yngste, Flora, læser lektier næsten ti timer om dagen og diskuterer skolearbejdet med sine veninder via Skype. Vi kan ikke rigtigt forstå, at det skulle være nødvendigt at arbejde så meget! Marius tager det lidt mere afslappet og bruger mere tid på at hygge sig på computeren, selvom han selvfølgelig også passer sit skolearbejde. De lader ikke til at være synderligt bekymrede, i hvert fald mindre end de voksne. De forstår selvfølgelig godt situationens alvor, men her efter over en måned i hjemmekarantæne har de ikke én eneste gang givet udtryk for at være bange eller dårligt tilpas med situationen, selvom de selvfølgelig gerne ville have, at tingene blev normale igen, siger Jesper Jacobsen.

Hvad får I tiden til at gå med?

- Ud over arbejdet og lektierne, mener du? Altså, vi prøver at lave lidt fælles gymnastik en gang om dagen, og da børnene ikke behøver stå så tidligt op som ellers, ser vi nogle gange en film sammen om aftenen. Min kone er for nylig blevet bidt af slægtsforskning: Hun har fundet ud af, at hun har familie i Italien, og får derfor meget tid til at gå med at finde ud af, hvordan stamtræet hænger sammen. Når jeg selv skal slappe af, spiller jeg klaver: Jeg prøver at blive færdig med Debussy’s præludier, men nogle af dem, som jeg ikke kan endnu, er altså hundesvære!

Annonce

Det kom tæt på

Lisa forældre på henholdsvis 81 og 91 år bor i Paris, men har det heldigvis godt.

- Jeg er selvfølgelig lidt bekymret for mine forældre, som er oppe i årene, hjemme i Holstebro, men generelt ser det ud som om, krisen er noget mildere i Danmark end her i Frankrig. Men ellers er det jo naturligt at være bekymret for alle dem, som man kender. En af mine ældre kolleger i Australien har fået virussen, men han er heldigvis kommet helskindet igennem forløbet. Til gengæld er vores lokale amtsrådsformand død af sygdommen for en uges tid siden, og da det er en person, som vi har mødt flere gange for nylig i forbindelse med kommunalvalget, er det som om tingene er kommet ubehageligt tæt på, fortæller Jesper Jacobsen.

Han er også bekymret for den økonomiske fremtid i Frankrig.

- Efter mange års hårde besparelser var det lige lykkedes landet at få gang i beskæftigelsen igen og få en vis stabilitet på betalingsbalancen. Det er ærgerligt at se disse resultater lagt øde af en pandemi. Den økonomiske aktivitet er gået 32 procent ned siden begyndelsen af karantænen, men jeg håber, at landet hurtigt kan rejse sig igen når epidemien kommer under kontrol. Det franske sundhedsvæsen er fremragende, og de ansatte på hospitalerne gør en overmenneskelig indsats, siger han og fortsætter:

- Jeg er tryg ved den franske regering i øjeblikket. Jeg synes, de har truffet de nødvendige beslutninger på det rigtige tidspunkt. Der har politisk været den samme balancegang som i Danmark mellem på den ene side at vise en bred opbakning til den siddende regering og på den anden en mindre prisværdig tendens til nådesløst at kritisere alle de alvorlige beslutninger, som bliver truffet for tiden. Det kan nemt udvikle sig til lidt af et rivegilde, når folk får deres på det tørre igen.

Generelt er han imponeret over den disciplin og samarbejdsvilje, som hersker i befolkningen, og den ene gang han har købt ind under karantænen - "vi har stadig et proviantskab og en fryser at tømme" - var situationen i supermarkedet "fuldt ud betryggende" med varer på alle hylderne.

Er der noget positivt at sige om livet under corona?

- Ja, masser, synes jeg. Forureningen er blevet mindre, stilheden er god at koncentrere sig i, og jeg har fået lært nogle nye sider at kende af mine nærmeste. Og så selvfølgelig de præludier af Debussy og det havearbejde, som jeg ellers ikke ville have haft tid til!

Vindue til verden

Dagbladets Navne-redaktion har fået rigtig mange henvendelser i forbindelse med serien "Vindue til verden" om vestjyder (fra Holstebro, Struer eller Lemvig kommuner) ude i verden - og deres hverdag side om side med coronavirus.

Men der er stadig plads til bidrag - så hvis du kender nogen, som stammer fra en af de tre ovenstående kommuner, og som du synes, vi skal interviewe, så skriv til meja@dagbladetholstebro.dk – eller få vedkommende til selv at kontakte os.

- Om vi får nok information? Ja, der er næsten snarere for meget information end det modsatte. På grund af min udvandrer-baggrund og mine sproginteresser, læser jeg flittigt franske, danske, tyske, engelske og amerikanske aviser, så jeg føler, at jeg er godt orienteret om situationen i flere forskellige lande, siger Jesper Jacobsen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Mindst 4893 tons døde mink truer miljøet: Beskæmmende, at man ikke vil lytte, siger politiker

Struer

Sand skal sikre glat føre

Annonce