x
Annonce
Ulfborg/Vemb

Uden tyskere: - Det er barske tider, og det bliver en katastrofe for Thorsminde

Det plejer at myldre med tyskere i Thorsminde om foråret, når de fisker efter sild fra kajen. Men i år er der slet ikke udsigt til tyske feriegæster i påsken - og det vil også ramme udlejningen af sommerhuse. Arkivfoto: Benny Vejlby
I påsken plejer tyskere at stå som sild i en tønde - og fiske efter sild fra kajen i Thorsminde. Men i år er der udsigt til en påske uden indtægt fra tyske turister.

Thorsminde: Det vil ramme hårdt i den lille havneby, når tyske turister ikke kan komme til Danmark i den kommende tid – i første omgang til efter påske.

- Det er barske tider, og det bliver en katastrofe for Thorsminde, siger Gerda Johannesen, som ejer Thorminde Camping sammen med sin mand.

Hvert forår er det silden, som er den helt store forårsbebuder i Thorsminde. Silden trækker hundredvis af tyske lystfiskere, som står skulder ved skulder omkring havnen i Thorsminde på fangst efter de tusindvis af sild, som trækker ind i Nissum Fjord for at gyde.

- Det vil være en katastrofe for både købmanden, restauranten, strandingsmuseet og mange andre, når vi ikke får tyske turister til byen i foråret, siger Gerda Johannesen.

Thorminde Camping åbner sæsonen en uge før påske for at byde turisterne velkommen.

- Vi havde lejet vore 21 hytter ud til tyskere i påsken. Men det er nu aflyst, siger Gerda Johannesen, som i stedet håber på flere danskere i påsken.

- Men det hele er så nyt, og det har vi ikke mærket noget til endnu, siger hun.

Campingpladsen har indendørs badeland, men det vil være lukket på grund af coronavirussen.

- Vi får også råd fra branchen om ikke at holde fælleskøkkener åbne, og flere campingpladser lukker for baderum.

- Men det er vigtigere at bremse corona i opløbet, end at vi kan holde åbent. Bare se på Italien, siger hun.

Højsæsonen på campingpladsen med 235 pladser begynder først i juni.

- Jeg håber, at det er normalt til den tid. Ellers tager vi det derfra, siger Gerda Johannesen.

Annonce

Vi får alle sammen et tab. Men det er bedre at gøre for meget end for lidt, og så må vi håbe, at virussen forsvinder, når vi får noget varme i luften.

Johannes Olesen, Klitferie.

Fisk og røgeri

Roald Bro ejer Nørgaard Fisk og Røgeri, som både har fiskeeksport og en fiskebutik på havnen.

- Hvis ingen tyskere kommer herop i påsken, vil det ramme hårdt mange steder i byen, siger han.

Dog havde han flere kunder i fiskeforretningen i weekenden end normalt for årstiden.

- Der var mange gæster i området, men det kan også skyldes, at det lørdag var godt vejr for første gang i lang tid. Mange går hjemme, men ingen kan holde ud at sidde hjemme hele tiden, siger han.

Udlejere i klemme

Udlejningen af sommerhuse til især tyskere blev ramt, da Danmark lørdag middag lukkede grænsen.

- Halvdelen af de tyskere, som havde lejet fra lørdag, nåede at komme herop, inden grænsen lukkede. Et enkelt par valgte dog at tage hjem igen søndag, siger Johannes Olesen fra det familiejede Klitferie, der udlejer cirka 230 sommerhuse.

- Lige nu har vi haft travlt med at informere udlejere af sommerhuse og annullere for de tyskere, som har lejet sommerhus i den kommende tid og i påsken, siger Johannes Olesen.

Sommerhusudlejerne går glip af en forventet indtægt.

- Lejerne får et tilgodebevis, som de kan bruge senere. Vi er blevet mødt med sympati fra alle sider, og det er da en trøst, siger Johannes Olesen.

Nu vil bureauet ud i en offensiv for at lokke flere danskere i sommerhus i en af de nu ledige sommerhuse i påsken.

- Vi skal lige have ophævet reservationerne, og så går vi ud med nogle gode rabatter, siger Johannes Olesen, som har forståelse for grænselukningen.

- Vi får alle sammen et tab. Men det er bedre at gøre for meget end for lidt, og så må vi håbe, at virussen forsvinder, når vi får noget varme i luften, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce