Annonce
Danmark

Tyskland vil sende skidtet mod nord: Affald fra atomkraftværk kan lande i Danmarks baghave

I 2011 - året for atomkraftulykken i japanske Fukushima - blev det besluttet, at atomkraftværket i Brokdorf skulle lukkes. Det markerede demonstranter. Lukningen sker med udgangen af 2021, og byggeaffald fra værket kan ende i Harrislee lige syd for den dansk-tyske grænse. Arkivfoto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix
Det er ni år siden, Tyskland besluttede at udfase atomkraft. Nu er nabolandet i syd ved at finde ud af, hvor efterladenskaberne skal deponeres. Harrislee, lige ved grænsen til Danmark, er i spil.
Annonce

Atomaffald: Ville du være interesseret i et deponi med affald fra et atomkraftværk i din baghave?

Det er man bestemt ikke i grænselandet, hvor Harrislee på den tyske side og Aabenraa Kommune på den danske side af grænsen har gjort fælles front gennem flere år. Tyskland er nemlig i fuld gang med at afvikle sine atomkraftværker - en beslutning, som blev taget i 2011 og skal være effekturet senest i 2022.

Det betyder, at der er affald, der skal bortskaffes og deponeres.

I delstaten Slesvig-Holsten, som støder op til Danmark, har man i landdagen i Kiel besluttet sig for, hvilke områder der skal kunne modtage affaldet i deponi. De hidtidige syv områder, som var i spil, er nu skåret ned til fire. Ét af dem er Harrislee.

- Nu har man bestemt i Kiel, at vi skal tvinges til at tage imod affaldet. Vi er utilfredse med, at vi ikke er blevet informeret. Heller ikke af vores egne fraktioner i landdagen – CDU, SPD og SSW – har fortalt os om beslutningen, siger Heinz Petersen, som er formand for kommunalbestyrelsen i Harrislee.

- Hvad sker der med strålingen? Bliver den værre? Bliver den formindsket? Alt det har vi ikke fået nogen oplysninger om, lyder frustrationen fra Harrislee, hvor både byråd og deponi-ejer har forsøgt at argumentere for, at området streges af listen, men det er altså ikke sket. Kun de tre egnede områder, som er fyldt op, er fjernet fra listen.

Annonce

Frygt for turisme og ejendomsværdi

Landdagen i Kiel har rettet henvendelse til Miljøstyrelsen i Danmark om nedlukningen af selve atomkraftværket i Brokdorf, Kernkraftwerk Brokdorf, der ligger i den sydlige del af Slesvig-Holsten 50 kilometer vest for Hamborg. Det havde Aabenraa Kommune ingen mening om.

- Vores interesse opstår først, når affaldet er læsset på en lastbil i retning mod Harrislee. Det har vi også gjort skiftende (danske, red.) miljøministre opmærksom på, siger borgmester Thomas Andresen (V).

I 2018 fik kommunen via Miljøstyrelsen mulighed for at give sit besyv med om en deponiplacering i Harrislee, men uden effekt.

Sådan så atomkraftværket i Brokdorf 50 kilometer vest for Hamborg ud anno 2007. Nu skal det rives ned. Arkivfoto: Morris Mac Matzen/Reuters/Ritzau Scanpix

Borgmesterens bekymring går ikke på selve affaldet, hvor han nedtoner styrken af radioaktivitet, men mere de myter og afledte effekter, deponiet kan få.

- Jeg er ked af, man kalder det atomaffald. Det er ikke mere radioaktivt end klipper på Bornholm. Hvis vi begynder at tale om noget med ”atom” og ”radioaktivitet”, så tegner der sig et billede, som kan være utroligt skadeligt i mange sammenhænge. Det kan få indflydelse på opfattelsen af et område i forhold til turister, men også til ejendomsværdier, siger Thomas Andresen.

- Det er kontorstole, bygninger og belægninger, som ikke har været i nærheden af reaktorerne. Materialet har den samme stråling som omgivelserne i øvrigt. Det mest farlige er asbestrester, forklarer Aabenraa-borgmesteren.

Annonce

Hensyn til nabo i nord

I Danmark er det Miljøstyrelsen, som håndterer Espoo-konventionen, der omhandler grænseoverskridende miljøpåvirkninger. Konventionen betyder, at man som dansk myndighed kan blive hørt om forhold, der rækker over grænsen. Det har Aabenraa Kommune nu ønsket, fortæller borgmester Thomas Andresen, som har kørt et tæt parløb med Martin Ellermann, der er Harrislees ”bürgermeister”, som i Danmark svarer til en kommunaldirektør, i sagen.

- Det er udelukkende, fordi man nu har udpeget Harrislee som én af fire konkrete mulige placeringer, siger Thomas Andresen.

Modstandere af atomkraft markerede nok engang deres holdning imod atomkraftværket i tyske Brokdorf i 2011, da beslutningen om en nedlukning blev taget. Arkivfoto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix

Politisk står grænsekommunerne også sammen.

- Vi har helt klart meldt ud, at vi ikke vil have det her på vores deponi. Samme holdning har ejeren af deponiet. Han siger også nej til Miljøministeriet i Kiel, siger Heinz Petersen, formanden for kommunalbestyrelsen i Harrislee.

- Vores deponi ligger tæt op ad Danmark, og det er jo også vores problem. Vi kan ikke sådan placere vores affald lige foran jeres dør, mener han.

Så tæt er vi på atomkraft

  • Danmark har fravalgt atomkraft, men samme holdning har man ikke haft i nabolandene Sverige og Tyskland, hvor de atomkraftværker, som ligger tættest på Danmark, er placeret i Ringhals nær Gøteborg og i Brokdorf, som ligger 105 kilometer fra den dansk-tyske grænse.
  • Der er i alt knap 100 kernekraftværker med i alt cirka 200 reaktorer i drift.
  • Kilde: Beredskabsstyrelsen


Den nærmeste tyske by er jo dansk. Jeg vil kæmpe med næb og klør imod, at deponiet kommer, og det har jeg gjort hidtil.

Thomas Andresen (V), borgmester i Aabenraa Kommune


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Smitte får nu konsekvens for samtlige minkfarme

Holstebro

Hvis Råsted-farm går fra mistanke til smittet: 18-20 avlere vil blive hevet med i faldet

Holstebro

Stjal Galant

Annonce