x
Annonce
Udland

Tysk politi slår til mod nynazister i seks delstater

Fabrizio Bensch/Reuters
- Højreekstremisme og antisemitisme har ikke nogen plads i vort samfund, siger talsmand efter aktion torsdag.

Tyskland har slået til mod en nynazistisk gruppe med navnet "Combat 18", som er blevet forbudt i forbundsrepublikken. Samtidig har politiet gennemført en række razziaer mod gruppen.

- Siden tidligt i morges har der været politioperationer i gang i seks delstater, siger en talsmand for Indenrigsministeriet i Berlin på Twitter.

- Højreekstremisme og antisemitisme skal ikke have nogen plads i vort samfund, hedder det.

Politiets operationer kommer efter flere voldelige handlinger. Der har især været meget opmærksomhed om drabet på den kristelig-demokratiske politiker Walter Lübcke sidste år.

Lübcke arbejdede for mennesker på flugt, og den formodede gerningsmand er nynazist.

I den østtyske by Halle angreb en 27-årig mand i oktober sidste år en synagoge. Manden, som dræbte to personer, har tilstået, at han handlede ud fra højreekstremistiske og antisemitiske motiver.

Samtidig er landet blevet rystet af en nynazistisk celle, Den Nationalsocialistiske Undergrund (NSU), hvorfra en 43-årig kvinde i 2018 blev dømt for medvirken til drab på ti mennesker over en periode på syv år.

Den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, sagde i december, at "mindst 12.000 personer på den ydre højrefløj i Tyskland menes at være potentielt voldelige".

Det tyske politis operation fandt sted samtidig med, at mange af verdens ledere torsdag samledes i Jerusalem for at markere 75-årsdagen for befrielsen af Auschwitz under Anden Verdenskrig.

Mange af talerne i Jerusalem ventes ud over at have fokus på nazisternes krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden at rette søgelyset mod udbredt antisemitisme i dag i Europa og i USA.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce