x
Annonce
Udland

Tyrkiet rejser tiltale mod saudisk eksspionchef for Khashoggi-drab

Sarah Silbiger/Reuters
En eksrådgiver og en eksspionchef anklages for at opildne til drab, mens 18 andre sigtes for at udføre det.

Tyrkiet har gjort anklageskriftet klar og rejser tiltale mod 20 saudiarabere i sagen om drabet på journalisten Jamal Khashoggi.

Det oplyser den tyrkiske anklagemyndighed onsdag.

Blandt de 20 er den tidligere næstkommanderende i Saudi-Arabiens efterretningsvæsen og en tidligere rådgiver for den saudiarabiske konge.

De to anklages for at have "opildnet til overlagt drab med uhyrlige hensigter".

De 18 andre har ifølge anklageren udført selve drabet.

Khashoggi blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i en tyrkiske millionby Istanbul i oktober 2018.

Drabet vakte stor opmærksomhed over hele verden og har været en alvorlig plet på den saudiske kronprins Mohammed bin Salmans omdømme.

Den amerikanske efterretningstjeneste CIA mener - i lighed med en del vestlige lande - at kronprinsen beordrede drabet. Det har Saudi-Arabien afvist.

Khashoggi havde både saudiarabisk og amerikansk statsborgerskab. Han skrev blandt andet for avisen Washington Post.

Anklageskriftet er udarbejdet på baggrund af oplysninger fra de nu tiltaltes mobiltelefoner, deres ind- og udrejser af Tyrkiet og tilstedeværelse på konsulatet.

Desuden har de tyrkiske anklagere indhentet vidneudsagn og foretaget analyser af Khashoggis telefon, computer og iPad, fremgår det af meddelelsen.

I december dømte en saudiarabisk domstol fem mennesker til døden og idømte tre andre fængsel i sagen om drabet på journalisten.

Dengang fandt den saudiarabiske anklagemyndighed, at der ikke var beviser for, at kongens tidligere rådgiver var involveret i drabet.

Også anklagen mod den tidligere næstkommanderende i Saudi-Arabiens efterretningsvæsen blev på det tidspunkt droppet.

Det var ikke umiddelbart muligt for nyhedsbureauet Reuters at få en kommentar fra saudiarabiske myndigheder onsdag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce