Annonce
Fodbold

Tykgaard før superliga-genstart: Uden tilskuere kan man høre alt - på godt og ondt

Michael Tykgaard glæder sig til at superligaen vender tilbage, men er også spændt på, hvordan protekollerne for afviklingen bliver. Det kan godt blive en lang tur til København, hvis man skal sidde i dommertøj hele vejen, fordi omklædningen skal ske hjemmefra. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Michael Tykgaard glæder sig til igen at skulle dømme superligafodbold efter flere måneders pause. Men det bliver specielt og ret så intenst, da der også lige skal ordnes en uddannelse i VAR-systemet oveni.
Annonce

Holstebro: Da superligaen for lidt over to måneder siden blev sat på pause, var det også Michael Tykgaards jagt på en milepæl, der blev sat på pause.

Fodbolddommeren fra Holstebro står noteret for 190 kampe som hoveddommer i landets bedste fodboldrække og nærmer sig dermed hastigt 200 kampe, en milepæl kun seks andre fodbolddommere i superligaens historie har nået før ham. Så udsigten til at komme i gang igen, og kunne genoptage jagten, har bestemt ikke gjort humøret dårligere.

- Det bliver rigtigt dejligt at komme igang igen. Det var jo fra den ene dag til den anden, vi blev afbrudt midt i det hele, så jeg glæder mig til at komme tilbage og få sæsonen ordentligt afsluttet, fortæller Michael Tykgaard.

Efter to rolige måneder, bliver der nu vendt op og ned på tingene med superligaens genstart. Ikke kun fordi, at kampprogrammet forventes at blive presset sammen med flere kampe på kortere tid, men også fordi VAR skal efter planen indføres i superligaen fra den kommende sæson.

Kun fem af de 15 dommere i superligaen nåede således at blive certificeret til at dømme i et VAR-system inden nedlukningen, og Tykgaard er en af dem, der mangler.

- For mit vedkommende bliver der nok rigtig travlt i juni med en masse kampe og så VAR-uddannelsen. Jeg var sat på det sidste af de tre hold, der skulle læres op i VAR, så jeg har et hængeparti der, forklarer Michael Tykgaard.

Superliga-dommere med flest kampe

Nedenfor ses de 10 dommere med flest kampe i superligaen. De dommere, der fortsat er aktive, er markeret med fed.

1. Claus Bo Larsen, 328 kampe

2. Kim Milton Nielsen, 250 kampe

3. Nicolai Vollquartz, 240 kampe

4. Jakob Kehlet, 216 kampe

5. Knud Erik Fisker, 212 kampe

6. Michael Svendsen, 200 kampe

7. Knud Stadsgaard, 197 kampe

8. Michael Johansen, 191 kampe

9. Michael Tykgaard, 190 kampe

10. Mads Kristoffersen, 184 kampe

Kilde: superstats.dk

Annonce

Stilleleg

Inden superligaen blev lagt på is, spillede man en enkelt runde for lukkede døre - uden tilskuere, sådan som det igen bliver når Randers og AGF genstarter sæsonen torsdag den 28. maj.

Michael Tykgaard oplevede som fjerdedommer i FC Midtjyllands 2-0 sejr på udebane over Randers den specielle stemning på et mennesketomt stadion. Det at man tydeligt kan høre alt, der bliver sagt og ikke kan tappe energi fra tilskuerne, er ifølge topdommeren en mærkelig følelse.

- Det er så mærkeligt. Det der med at spillerne råber lidt ad dommeren, kan komme til at lyde mere voldsomt end det normalt gør, fordi der ikke er tilskuerlarm til at overdøve det. Derfor handler det for alle involverede, trænere, spillere og dommere, om at der skal findes den rette balance. Jeg skal også være tydeligt i min kommunikation, siger Michael Tykgaard.

Den erfarne dommer er også spændt på, hvad de stille stadioner får af betydning for intensiteten i kampene.

- Alle kampe er vigtige, og der står meget på spil, men uden tilskuerne kan det godt føles lidt som en sommerkamp, fordi man ikke kan holde den samme intensitet. Vi bruger allesammen tilskuerne til at holde os skarpe, de giver normalt noget energi, som kan komme til at mangle, forklarer Tykgaard.

Kan du godt frygte, at man som dommer risikerer at blive lullet lidt i søvn og derfor misser noget, som du burde have set, fordi du i et splitsekund ikke var opmærksom?

- Absolut. Nøglesituatioer kommer der jo altid i fodboldkampe, og når de kommer, må vi ikke stå og sove, fordi vi mangler den normale intensitet. Det stiller krav til os som dommere, når vi ikke kan bruge tilskuerne til at holde os skarpe, siger Michael Tykgaard, som næste gang skal i aktion mandag den 1. juni, hvor Randers tager imod Hobro.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce