Annonce
Ulfborg/Vemb

Tvind slipper for tilslutning til kloaksystem

Tvind Skolerne slipper for en dyr kloaktilslutning til Vestforsyning til to millioner kroner - og får i stedet tilladelse til et mindre privat renseanlæg, som kun koster cirka 640.000 kroner at etablere - og som skal afløse fire eksisterende nedsivningsanlæg. Arkivfoto: Morten Stricker
I stedet for en kloaktilslutning til to millioner kroner får Tvind lov til at etablere et privat spildevandsanlæg, som koster under en tredjedel.

HOLSTEBRO: Kommunen har haft planer om at Tvind Skolerne med cirka 120 beboere og elever skulle tilsluttes kloaknettet i stedet for den nuværende nedsving af spildevandet. Det ville koste cirka to millioner kroner om året i tilslutningsbidrag til Vestforsyning - samt cirka 160.000 kroner om året for at komme af med spildevandet.

Men nu har politikerne i Natur- og Miljøudvalget godkendt et alternativt forslag fra Tvind, som kun vil koste skolerne cirka 640.000 kroner at bygge og dertil cirka 85.000 kroner om året til driften.

- Det er en decentral løsning, og det er en model, som man har gode erfaringer med andre steder i landet, siger udvalgsformand Karsten Filsø (SF) med henvisning til erfaringer fra et anlæg i Næstved, hvor spildevandet efter rensningen opfylder kravene til renhed.

Biokube hedder systemet, hvor spildevandet først løber gennem en bundfældningstank, som ved et nedsivningsanlæg - og hvor spildevandet pumpes ind gennem "biokuben", hvor det renses og recirkuleres.

- Det er en mulighed, som måske også kan være oplagt at bruges i mindre bysamfund som Madum og Ulfborg Kjærgård. Nu får vi nogle erfaringer, siger Karsten Filsø.

Da Vester Husby - under stor ståhej - blev kloakeret, foreslog grundejerne også andre og billigere løsninger, men det afviste kommunen.

- Der var et forslag om et rodzoneanlæg, og det afviste vi, siger Karsten Filsø.

Kommunen har planer om at kloakere en række andre sommerhusområder, men her ser han ikke umiddelbart Biokube, der er typegodkendt, som en mulighed.

- Det tror jeg ikke, men det er ikke noget, som vi har drøftet, siger Karsten Filsø.

I øvrigt har kommunen konstateret, at Tvind Skolerne i dag har fire nedsivningsanlæg, hvoraf kun de to er godkendt, nemlig et til vand fra badeværelser og køkken fra 1993 samt et andet til toiletafløb fra 2005.

De to sidste siveanlæg til spildevand fra badeværelse og køkken er etableret uden en godkendelse, fremgår det af sagen.

Annonce
Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce