Annonce
Vinderup

TV2 dokumentar afslører: Tysk politi havde navnet på Rostel-morder i 16 år, før han blev pågrebet

Der gik 16 år, før drabet på Dennis Rostel blev opklaret, men allerede i 1995 - samme år som drabet fandt sted - afleverede dansk politi en liste til tysk politi, hvor drabsmandens navn fremgik. Arkivfoto: Tysk politi
Daværende drabsefterforsker fra Rejseholdet, Jørgen Johansen, kalder det en grov fejl, at lister fra dansk politi indeholdende navnet på Dennis Rostels drabsmand strandede hos lokalpolitiet i Flensborg.

Hvidemose: Der gik 16 år, fra liget af den otteårige tyske børnehjemsdreng Dennis Rostel blev fundet i en sandgrav i Skånsø Plantage en augustdag i 1995, til tysk politi i 2011 kunne offentliggøre, at man havde pågrebet drengens morder.

Morderen var pædagogen Martin Ney, en serieforbryder, der i mangel af bedre i Tyskland var kendt som 'Maskemanden' og mistænkt for en stribe overgreb og drab på børn. Men måske burde der slet ikke være gået så mange år, før manden blev pågrebet.

Det kommer frem i dokumentaren ‘Det næsten perfekte drab’, som torsdag aften blev vist på TV2. Her forklarer den daværende drabsefterforsker fra Rejseholdet, Jørgen Johansen, at dansk politi allerede i 1995 afleverede et afgørende spor til tysk politi, som muligvis kunne have stoppet gerningsmanden langt tidligere, end det skete.

Annonce

Da det i sensommeren 1995 stod klart, at identiteten på liget, man havde fundet, var Dennis Rostel, der var forsvundet fra teltlejren Selker Noor i nærheden af Slesvig den 24. juli samme år, gik dansk politi i gang med at indsamle lister fra campingpladser og sommerhusudlejere i området.

På listerne stod navne på de turister, der havde boet i nærområdet i de dage, hvor Dennis Rostel formodentligt var blevet dræbt og begravet i sandbanken i Skånsø Plantage.

Sendt til Tyskland

På disse lister stod Martin Neys navn også. I første omgang lykkedes det dog ikke for politiet at kæde nogen af navnene på listerne sammen med andre spor i sagen.

Men listerne blev sendt videre til politiet i Flensborg, da man fra dansk politi mente, der var en god sandsynlighed for, at listerne kunne være behjælpelige i tysk politis videre efterforskning. Og herfra kom de aldrig videre, for politiet i Flensborg delte aldrig de danske dokumenter med den specialenhed, der stod for efterforskningen af sagen.

Faktisk var det først i 2011, da tysk politi efter nye beviser havde genåbnet sagen, og den tyske specialenhed genbesøgte gerningsstedet i Skånsø Plantage, at det gik op for både dansk og tysk politi, at et vigtigt spor var blevet overset.

De tyske efterforskere fra specialenheden kendte ganske enkelt ikke til de lister, der 16 år forinden var blevet sendt til lokalpolitiet i Flensborg. En fatal fejl, når man spørger den rutinerede drabsefterforsker.

Tysk politi havde nemlig flere gange over det seneste årti haft drabsmanden Martin Ney i søgelyset, og havde man i de tilfælde krydstjekket hans navn med listerne, kunne man formentlig have forbundet ham til sagen om Dennis Rostel.

- Det er nok svært at erkende, at der er lavet så grove fejl. For det er grove fejl, synes jeg, siger Jørgen Johansen til TV2.

Anden del af dokumentarserien om Dennis Rostel-mordet og 'Maskemanden' sendes torsdag 16. september på TV2.

Det er nok svært at erkende, at der er lavet så grove fejl. For det er grove fejl, synes jeg.

Jørgen Johansen, til TV2.
Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Erhverv

Hun kunne have stillet sig op i køen over folk, der brokker sig over vejarbejde og kaos - men det ville Else Marie ikke: Nu er hendes forretning vokset

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Står nederst på listen til kommunalvalget: - Min chance for at blive valgt? Den er lig nul

Erhverv For abonnenter

Butikker og kommune klar til fælles front: - Vi skal finde småjob til de sårbare og udsatte

Erhverv

Vindmøller og gas: Er Ausumgaard mere kraftværk end landbrug?

Holstebro For abonnenter

Marlene er som regel eneste kvinde i rummet: - Nogle gange lægger jeg først mærke til det i bilen på vej hjem

Holstebro

Hun råbte og skreg og blev anholdt

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Andrea West skulle igen bære en umulig vægt

Kultur

Koordinator jubler over kommende foredrag: - Aldrig har jeg mødt et menneske med så stort et gåpåmod og livsglæde

Struer

Arriva: - Vi forstår godt frustrationen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Debat

Vi himler op om det uretfærdige i andre landes valgsystemer - men vort eget er slet ikke retfærdigt

Sport For abonnenter

Holstebro løb igen tør for ressourcer: - Man bliver træt af, at det skal være undskyldningen

Navne

Klavertalent på ni år: Det største var at spille for Sigurd Barrett - der blev jeg godt nok nervøs

Annonce