Annonce
Vinderup

Turtelduer symboliserer sammenhold og kærlighed

Turtelduerne på granitfundamentet ved kirkepladsen i Vinderup - bundet sammen af det luftige hjerterum. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
Skulptur skabt af kunstneren Poul Mathis indviet foran kirke- og kulturhuset i Vinderup.

Vinderup: - Sammenhold og kærlighed.

Det er symbolikken med turteldueparret, der søndag blev indviet foran kirke- og kulturhuset i Vinderup.

Duerne støbt i bronze er skabt af kunstneren Poul Erik Nielsen, kendt som Poul Mathis fra Hostrup, der holdt indvielsestalen og forklarede om sine overvejelser.

- Det er et par turtelduer, som vil hinanden. Og med dem er kærligheden også ankommet: i skikkelse af det hjerte, som den luftige form imellem dem peger på som noget centralt, forklarede han.

Duerne sidder på et solidt underlag af grundfjeld i form af en granitsøjle.

- Så deres tilhørsforhold til naturen er åbenbar. De er - som naturen - kommet for at blive. Og med dem forhåbentlig også kærligheden, sagde Poul Mathis.

Efter afsløringen fortalte næstformand i menighedsrådet, Kai E. Pedersen om kunstprojektet. Snakken blev indledt for otte år siden, da kirken fik en donation til forskønnelse på 16.000 kroner fra en anonym giver. Efter en længere diskussion blev man enige om, at det skulle bruges til en skulptur foran kirke- og kulturhuset. Man ville gerne have en kunstner med lokal tilknytning og derfor blev Poul Mathis den foretrukne.

- Han er opvokset i Ejsing, har gået på Vinderup Realskole og kom med nogle gode forslag, fortæller Kai E. Pedersen. Der allerede har fået mange positive kommentarer til resultatet.

Klaus Rifbjerg har skrevet en poetisk sang om duer, som Poul Mathis refererede til ved indvielsen, og sangen blev efterfølgende sunget ved en sammenkomst i kirke- og kulturhuset inden dagens gudstjeneste.

Projektet har ialt kostet 30.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forhåbentlig kun forretten

Efter en vinter med regn, regn og regn - blæst, blæst og blæst. Med oversvømmelser både inde i landet ved vandløbene og ude ved kysterne, er der vist ikke mange, der ikke mener, at klima-debatten er relevant. Det kan vist ikke være på et mere passende tidspunkt, at Klimatorium onsdag kunne holde rejsegilde på Østhavnen i Lemvig. Der kommer forhåbentlig til at ske noget i den bygning, som kan blive rammen om klima-løsninger, så man i Lemvig kan vende klima-udfordringer til en gevinst, hvor der skabes arbejdspladser, økonomi og udvikling ved at være centrum for forskning, der kan give øget befolkningstal og gevinster for det lokale erhvervsliv. Det er selvfølgelig for tidligt at konkludere, om Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand lykkes med denne store satsning. Man er så småt i gang med de første projekter, og når Klimatorium står klar til indvielse i august med klima-topmøde og meget andet, så skal det begynde at vise sig, om det virkelig kan lykkes for en af landets mindste kommuner at blive den store aktør på dette område både lokalt, regionalt, nationalt og internationalt, som er ambitionsniveauet. Det er etape 1, der onsdag var rejsegilde på. Det er et halvt Klimatorium, som først og fremmest er arbejdsplads for Lemvig Vand & Spildevands medarbejdere samt kommunale medarbejdere med plads til studerende og udviklere fra private firmaer, som kan låne et skrivebord her, mens man er med i samarbejder. Den anden halvdel - etape 2 - er det, der rent fysisk vil gøre Klimatorium til en succes. Men den skal bygges af en privat investor, og det skal være med private virksomheder som lejere. Det er slet ikke på plads endnu, og dermed kan man slå fast, at drømmen om, at håndværkerne bare kunne fortsætte med næste etape efter indvielsen af den første, ikke bliver en realitet. Men forhåbentlig sker det ikke så længe efter. Ikke bare fordi man kan få overstået byggerodet på Østhavnen. Men også fordi det er etape 2, der virkelig skal sætte gang i de private initiativer, som man håber så meget på, og så Klimatorium ikke blot ender som en flot bygning, der er halvt færdig og med halvfærdigt ambitionsniveau. Etape 1 er godt, men forhåbentlig kun forretten.

Annonce