Annonce
TTH Herrer

TTHs nye stregspiller fik konstateret sklerose: I begyndelsen var det sindssygt svært

Jesper Munk er ny stregspiller i TTH Holstebro fra næste sæson. Foto: Morten Strægaard
Stregspilleren Jesper Munk, som fra næste sæson skifter til TTH Holstebro, slæber rundt på en sygdom, som er barskere end de fleste. Han har dog valgt at stå frem for at vise, at man sagtens kan være professionel idrætsudøver, selvom man skal tøjle en potentielt invaliderinde sygdom.
Annonce

Holstebro: Det var et chok for Jesper Munk, da han en mandag i 2017 vågnede op med et sløret syn på det højre øje.

Fredag havde han helt og aldeles mistet synet. Lægerne troede, at han enten var på stoffer eller fuld, men det viste sig at være langt værre.

To uger senere kunne lægerne konstatere, at Jesper Munk havde multipel sklerose.

- Jeg lå på sofaen i seks uger, før jeg igen kunne se med begge øjne. Derefter begyndte det at blive godt, men så snart jeg fik pulsen op igen, blev mit syn sløret. Min mor sendte mig til en akupunktør og efter tre måneders behandling med nålene forsvandt problemerne, og det var en stor lettelse, siger Jesper Munk

Diagnosen fik han kort efter, at han havde skrevet under med norske ØIF Arendal. Det norske hold var meget imødekommende, og sagde at han skulle tage derop på trods af sygdommen. Her har han leveret på et så højt niveau, at holdet blev mestre, og at han nu har skrevet en 1-årig kontrakt med TTH Holstebro. Det bliver det første hold, den 29-årige streg tørner ud for på liganiveau herhjemme, hvor nordsjællænderen tidligere har spillet for Sydhavsøerne og Ajax i 1. division.

Mulitpel sklerose

Sklerose er en autoimmun sygdom, som nedbryder dele af nervecellerne. Det betyder, at nerverne ikke kan kommunikere ordentligt, og det viser sig i form af forskellige symptomer.

De hyppigste tegn på sklerose er træthed eller mathed i kroppen, usikker balance, nedsat kraft i arme og ben, føleforstyrrelser eller prikken i dele af kroppen. Derudover oplever mange mennesker med sklerose også mentale og kognitive påvirkninger. Det varierer meget fra person til person hvilke symptomer, der opleves. Nogle mennesker med sklerose mærker i lange perioder næsten ikke til sygdommen, mens andre plages af adskillige symptomer og følgevirkninger på daglig basis. Det er meget forskelligt, hvordan sygdommen udvikler sig over tid. Mange går gennem livet stort set uden gener eller med et tab af førlighed, som er til at leve med, mens andre er nødsaget til at benytte en kørestol.

I Danmark lever cirka 16.000 mennesker med multipel sklerose, og Danmark har en af de højeste forekomster af sygdommen i verden.

Kilde: Scleroseforeningen

Annonce

Fysisk fit

Han valgte at stå frem med sin historie i de store norske medier som "Verdens Gang" og TV2, og det skyldtes især, at han gerne ville vise, at det kan lade sig gøre at spille på topniveau og bevare positiviteten, selvom man har en sygdom, som kan være barsk.

Fysisk er han på ingen måde påvirket af sygdommen i øjeblikket.

- Det påvirker mig ikke fysisk, og det har det ikke gjort siden det med synet. Jeg tager en pille hver dag, som andre tager vitaminpiller, og fysisk har jeg ingen skavanker, siger Jesper Munk.

Mentalt har det dog krævet en stor indsats at skulle leve med en sygdom, som er præget af stor uvished.

- Især i begyndelsen var det sindssygt svært. Man frygter, at man får de her angreb, hvor man kan vågne med manglende førlighed i det ene ben eller noget i den stil. Her har jeg dog oplevet, at det har hjulpet virkelig meget at snakke om det, siger Jesper Munk, som har haft svært ved at skelne den almindelige ømhed efter en træning med sygdomsvarslerne.

Annonce

Drømte om skiftet

Der har været en helt åben dialog omkring sygdommen mellem klubben og den nye stregspiller, og begge parter er helt trygge ved situationen.

- Vi har selvfølgelig haft en dialog med både Jesper og vores klublæge, og der har været en god dialog hele vejen igennem. Der er ingen bekymringer overhovedet, siger John Mikkelsen.

Jesper Munk kommer til at udgøre en streg-trio sammen med Christoffer Cichosz og Mathias Porsholdt. Den nye stregspiller beskriver sig selv som en "bevægelig to-vejs streg", og han glæder sig i den grad til at tørne ud for TTH Holstebro.

- Det er lidt en drøm for mig at komme til Holstebro, at skulle spille i den danske liga for en af de bedste klubber. Jeg kommer ud af en rigtig håndboldfamilie, og det var det her, jeg drømte om, da jeg var en lille dreng, fortæller Jesper Munk, som havde svært ved at tro på det, da TTH henvendte sig tilbage i december.

Skiftet er dog blevet en realitet, og han flytter til sommer til Holstebro sammen med kæresten Sascha, hvilket kun kan få smilet frem ved den 29-årige stregspiller.

- Vi har haft nogle gode oplevelser i Norge og lært en masse, ikke mindst om os selv, men når der kommer sådan et tilbud, skulle man også være ”idiot” for ikke at slå til, siger Jesper Munk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Taxa-selskab gået konkurs

CORONAVIRUS

Live: Regeringen vil udvide hjælpepakker efter nye restriktioner

Annonce