Annonce
Udland

Trump hylder økonomisk fremgang i tale til nationen

Leah Millis/Reuters
I sin årlige tale til nationen satte Trump fokus på, at han har holdt, hvad han har lovet amerikanerne.

USA's præsident, Donald Trump, brugte ikke overraskende store dele af sin State of the Union-tale til at fremhæve sine sejre og promovere sin politik.

Til klapsalver fremhævede Trump natten til onsdag dansk tid, at den amerikanske økonomi har det godt, mens han ikke med et ord nævnte den noget specielle timing i forhold til rigsretssagen imod ham, som står til at blive afsluttet onsdag aften dansk tid.

- For tre år siden begyndte vi det store amerikanske comeback. I aften står jeg foran jer for at dele de fantastiske resultater med jer, sagde Trump.

Præsidenten mener, at det går godt med økonomien, og at respekten omkring USA er genoprettet.

Han fortalte, at arbejdsløsheden på en række områder er historisk lav.

- USA's fjender er på flugt, og USA's formue er på vej op. Årene med økonomisk forfald er ovre. Nationens tilstand er bedre end nogensinde før, sagde han.

Lige bag Trump sad Nancy Pelosi, den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus. Hun har fortalt, at hun ikke har talt med præsidenten siden oktober.

Da Trump ankom til talerstolen i Kongressen, rakte hun hånden ud til ham, hvilket præsidenten ignorerede eller ikke bemærkede. Og da talen var ovre, rev hun en kopi af talen itu for rullende kameraer.

Det kølige forhold mellem Trump og Demokraterne understregedes i talen også af, at præsidenten langede ud efter både tidligere tiders politik og nuværende demokratiske kandidater.

Men Trump kom også ind på en række andre områder.

Således understregede han endnu engang, at USA ønsker at trække alle sine tropper ud af Afghanistan.

- Jeg ønsker ikke at dræbe hundredtusinder af mennesker i Afghanistan, mange af dem fuldstændig uskyldige. Det er ikke vores rolle at være en politimyndighed, der tjener andre nationer. Det her er krigere, og de kæmper enten for at vinde eller ikke at kæmpe overhovedet, sagde han.

- Vi arbejder på endeligt at afslutte USA's længste krig og at bringe vores tropper hjem igen.

State of the Union er en årlig tale, som USA's præsident holder for medlemmerne af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus.

Talen efterfølges altid af et modsvar fra oppositionen. Denne gang var det Demokraternes kongresmedlem Gretchen Whitmer, der stod for den opgave.

Hun syntes, at præsidentens tale klingede hult - ikke mindst for USA's arbejderklasse.

- Det væsentlige er, at millioner af mennesker kæmper sig igennem tilværelsen eller mangler penge i slutningen af måneden til at betale for transport, studiegæld eller medicin, sagde hun.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold fokus på batteritoget

Vi kunne onsdag læse her i avisen om en ny idé med en letbane mellem Vejle og Billund, som skulle erstatte tanken om en jernbaneforbindelse på strækningen. Gevinsten for Vestjylland skulle så være, at når det blev en letbane, så var den uafhængig af jernbanenettet, og dermed ville linjen til Billund ikke være det, der gjorde, at der ikke længere ville være direkte tog fra Struer og Holstebro til hovedstaden. Det vil en jernbaneforbindelse fra Vejle til Billund netop betyde, da alle passagerer fra Vestjylland så skulle skifte i Vejle. Nu er det velkomment med forslag, der sikrer, at der fortsat kan være direkte jernbaneforbindelser på tværs af landet, da det vil fratage mange lysten til at tage toget, hvis man ved, man skal ud i Vejle og vente på et nyt tog, hvor man så skal finde et sæde. Det er den behagelighed, at man kan sætte sig og så først rejse sig, når man er på hovedbanegården eller i lufthavnen, som gør, at det er attraktivt. Det allerbedste ville være, at der også kommer en elektrificering af forbindelsen mellem Struer og Vejle. Man må erkende, at det er tvivlsomt, der nogen sinde findes penge til det. Selv om den løsning fortsat er hovedmålet, så er det klogt, at Struer-borgmester Viggo Lynghøj alternativt arbejder på, at man så i det mindste får indført batteritog mellem Struer og Vejle. De kan kobles på det "almindelige" tog i Vejle, og dermed sidder man på samme sæde hele vejen til hovedstaden. På samme måde retur. Det er den løsning, der bør sættes fokus på, da det er den mest realistiske, hvis man opgiver de dyre elledninger på sporet fra Vejle til Struer. Samtidigt må man også sige, at det er en økonomisk helt urealistisk løsning at lave nye spor til Billund, uanset om det er tog eller letbane. Der er for få passagerer, der vil bruge dem til lufthavn og store arbejdspladser som Lego, fordi afstanden er for kort til, man først vil fragte sig hen til en station i stedet for at tage bilen direkte. Busser kan klare det behov, og dem kan man også sætte batteri på.

Annonce