Annonce
Lemvig

Truede ekspedient med pistol: 21-årig vestjyde får straksdom for røveri på OK-tank

Ved 22-tiden den 8. november gik den unge mand ind i butikken her på Koldingvej i Viborg. Han var maskeret og bevæbnet med en hardball-pistol. Fredag blev han idømt seks måneders fængsel for røveriet. Foto: Eskil Lyngsøe.
En ung mand fra Thyborøn fik fredag middag en straksdom på et halvt års ubetinget fængsel for et røveri i Viborg i november. Han stjal kontanter og cigaretter og truede ekspedienten med en hardball-pistol.

Viborg: Om aftenen den 8. november begik en 21-årig mand et røveri mod OK-tanken på Koldingvej i Viborg.

Omkring klokken 22 gik han ind i butikken - fuldt maskeret og med en sort pistol i hånden.

"Det er et røveri. Giv mig pengene. Skynd dig. Giv mig også cigaretter."

Sådan sagde røveren til kioskens ekspedient, mens han holdt pistolen frem og sigtede på personen bag kassen.

Fredag middag blev den 21-årige mand fra Thyborøn fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Viborg. Da anklager Katrine Melgaard havde læst røverisigtelsen højt, sagde forsvarer Rikke Wagenblast Sørensen efterfølgende, at den unge mand erkendte forholdet.

Den unge vestjyde indrømmede altså, at det var ham, der med en hardball-pistol havde truet ekspedienten til at udlevere de 60 pakker cigaretter og en kontantbeløb på 6160 kroner.

Annonce
Efter røveriet i OK-tanken udsendte politiet dette billede, som viser den 21-årige mand, da han gik ind i butikken. Foto: Midt- og Vestjyllands Politi.

DNA-spor ledte til ham

Den unge mand var mødt op i retten i joggingtøj og gummisko, og han sad uroligt og rokkede med benene, da anklageren stillede ham sine spørgsmål.

I den weekend, hvor røveriet fandt sted, havde han været på besøg hos en ven i Viborg. Denne fredag aften var vennen på arbejde, og den 21-årige tog derfor en hardball-pistol, noget mørkt tøj og en elefanthue på og cyklede ned i kiosken på en lyserød damecykel. Og hvorfor gjorde han det så?

- Det ved jeg ikke, svarede han, da anklageren stillede netop det spørgsmål.

Han fortalte, at han fik pengene og cigaretterne udleveret i en sort plastiksæk, hvorefter han cyklede ned til Banestien ved Tranebærvej. Her smed han cyklen, jakken, elefanthuen, handskerne og fem kartoner cigaretter. Derefter tog han pengene og en enkelt karton cigaretter med sig og gik hjem til sin vens bopæl igen.

Om formiddagen den følgende dag fandt en hundelufter alle de ting, som den 21-årige havde efterladt. Hun kontaktede politiet, som kom og hentede de mange ting og sager.

Derefter blev der lavet DNA-undersøgelser af både cykelstyret, handskerne og elefanthuen, og undersøgelserne viste efterfølgende, at DNA'et passede med den unge mand fra Thyborøn. På den baggrund kunne politiet anholde ham torsdag aften.

Seks måneders fængsel

Forsvarer Rikke Wagenblast Sørensen sluttede spørgsmålene til sin klient ved få ham til at bekræfte, at hans handlinger var dumme, at han fortrød, og at han havde forståelse for, hvor voldsomt det kan være for en ekspedient at blive udsat for et røveri.

- Er du enig med mig i, at det her var ret dumt?

- Ja, svarede han kortfattet.

- Fortryder du, at du gjorde det?

- Ja.

- Forstår du, hvilke konsekvenser, det kan have haft for ekspedienten?

- Ja.

- Så har jeg ikke flere spørgsmål, sluttede forsvareren.

Da manden gav udtryk for, at han gerne ville have en dom med det samme, trak dommeren sig tilbage i et lille kvarters tid. Herefter afsagde hun sin dom mod den 21-årige: Seks måneders ubetinget fængsel.

I straffen lagde retten vægt på, at manden havde truet ekspedienten med en pistol, og at han havde været maskeret. I formildende retning spillede det ind, at han er ung, og at han ikke tidligere er straffet af betydning før denne sag.

Den unge mand modtog dommen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Struer

Kommunaldirektør sagde op på grund af sygdom: Nu er han sigtet for kreditkortsvindel

Annonce