Annonce
Ulfborg/Vemb

Tror på forbud med hjemmevask i Danmark: Brugs vil lave vaskehal

Brugsuddeler i brugsen i Vemb, André Knudsen, vil lave vaskehal i Ulfborg. Arkivfoto: Jan Briks
Dagli'Brugsen i Vemb har overtaget den gamle Fakta-bygning i Ulfborg. Målet er at lave vaskehal.

Ulfborg: Det kan koste 10.000 kroner i bøde at vaske bilen på hjemmeadressen. Sådan er virkeligheden for indbyggerne i flere svenske kommuner, der af miljøhensyn har valgt at lave et reelt forbud mod hjemme-rengøringen. Og spørger man André Knudsen, brugsuddeler i Vemb, så tror han ikke, der går længe før en lignende lovgivning kommer til Danmark.

- Jeg tror ikke, det er mere end tre til fem år ude i fremtiden, siger han.

Blandt andet derfor købte Dagli'Brugsen i foråret den bygning i Ulfborg, hvor der indtil for sidste år var Fakta-butik. Planen er nemlig at lave en vaskehal på grunden.

- Jeg tror, at der på længere sigt er gode penge i det, for flere og flere kommuner laver regler om, at man ikke må vaske bil på grunden, når de udstykker nye grunde, siger brugsuddeleren, der ligeledes har fået foretaget en række beregninger, der viser et stort potentiale for en vaskehal mere i stationsbyen.

- Så lige nu er vi i forhandlinger med kommunen, og det er jo alt det juridiske, der tager tid. Men hvis alt går vel, håber jeg, at vi kan have en vaskehal klar til næste sommer, siger han.

Annonce

Planerne

Dagli'Brugsen i Vemb overtog i forbindelse med omdannelsen af butikken i Ulfborg fra SuperBrugsen til Fakta forpligtelsen med at passe tankanlægget på grunden.

I første omgang søger Vemb-brugsen om at anlægge vaskehallen på midten af parkeringspladsen.

- Og så er planen at fremleje butikslokalerne ud til noget lagerhal, siger André Knudsen og tilføjer om planerne, der fortsat kun er på tegnebrættet:

- Kan vi ikke få lov at etablere vaskehal dér, så skal vi måske have indhentet tilbud på at rive hele bygningen ned - og så bygge vaskehal på grunden - det er uanset hvad førsteprioriteten, siger han.

Hvad der så efterfølgende skal ske med jorden omkring bygningen, må tiden vise.

- Men jeg kunne da forestille mig, at man kunne lave nogle udlejnings-lejligheder eller rækkehuse på grunden, siger han.

Brugsen i Vemb arbejder udover planerne i Ulfborg ligeledes på at få anlagt en vaskehal på parkeringspladsen ude foran butikken i Vemb.

- Men det er vi ikke kommet i mål med endnu, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Bør være den gode gæst

Via de lokale landboforeninger er en række landmænd i clinch med energinet.dk, som er navnet på den instans, der står bag nedgravningen af det store elkabel fra den nye transformatorstation i Klinkby frem til Idomlund. Et kabel, der skal transportere strømmen fra vindmølleområdet Vesterhav Nord videre til elnettet. Ja, kablet er stort set lagt ned. Transformatorstationen er stort set klar. Det eneste, der mangler, er strømmen, og det er lige i øjeblikket meget uvist, hvornår den kommer - hvis den kommer. I hvert tilfælde er der stadig storm omkring projektet, og der er ingen dato på, hvornår det ligger fast, at der også bliver sat kysnære møller op her. Kystbefolkningen ser dem gerne skubbet ud på det nye vindmølleområde Thor, der ligger langt fra land. Imens strides landmændene så med energinet.dk. Ikke om de erstatninger, de skal have, for at der bliver gravet på deres mark, og at der bliver lagt et kabel ned. Disse erstatninger er til at finde ud af. Men det er det såkaldte "gæsteprincip". Landmændene mener, at energinet.dk er gæster på landmandens jord, og hvis han får brug for at udvide eller lægge om, så kablet er i vejen, så skal gæsten naturligvis flytte det., Men det mener energinet.dk ikke. Her slår man fast, at det er landmandens problem at flytte kablet, hvis det skulle blive nødvendigt. Og da det koster 20 millioner kroner at flytte én kilometer kabel, så siger det sig selv, at det vil landmanden aldrig kunne finansiere. Dermed mener landmændene, de er stavnsbundne i fremtiden. Er de så det? Man kan sige, at de fleste jo nok udmærket ved i dag, om der er mulighed for, at de skal bygge hen over noget jord, der ligger 100 meter fra ejendommen. Men ved man det, når man taler 20 år ud i fremtiden? Nej, det gør man ikke, så derfor er det korrekt, at man binder en landmand på arme og ben, hvis man lægger et kabel, som han ikke har mulighed for at flytte, hvis det viser sig, det er nødvendigt for driften af hans ejendom. Vil det ske ret tit? Sandsynligvis ikke, men bare for én landmand langs det 35 kilometer lange kabel kan det være katastrofalt. Derfor bør energinet.dk være den gode gæst, at hvis det sjældne skulle ske, at et kabel nødvendigvis må flyttes, så er energinet.dk også klar til at betale for selv at flytte kablet.

Danmark For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

112

Videoovervågning skal fælde tøjtyve

Annonce