Annonce
forside

Trods negativ antistoftest: Der er stadig håb for vaccine

Arkivfoto: Morten Dueholm

En negativ test for antistoffer hos Belgiens patient nul har vakt bekymring for, om en vaccine mod coronavirus overhovedet kan udvikles. Men overlæge på Aarhus Universitetshospital kalder testen forventelig, og han tror fortsat på en effektiv vaccine.

Annonce

Over hele verden arbejdes der på højtryk for at udvikle en vaccine mod coronavirus, og for at det skal kunne lade sig gøre, er det afgørende, at coronapatienter udvikler antistoffer mod virussen. I Belgien har man testet landets officielt første coronasmittede, men her var testen for antistoffer negativ, og det vækker bekymring for, om en effektiv vaccine overhovedet er mulig.

Det er dog ikke en test, der slukker alt håb. Det har Radio4 talt med Lars Østergaard om, som er professor i infektionssygdomme og overlæge på Aarhus Universitetshospital. Ifølge ham er testen fra Belgien nærmere forventeligt nyt.

- Vi ved jo godt, at det ikke er alle personer, der er i stand til at danne mange antistoffer, så man kan måle dem. Og så ved vi også godt, at de tests, man bruger til at påvise antistoffer, de heller ikke er 100 procent korrekte. Så man kan altså godt have antistoffer, selvom man ikke kan aflæse det i en test, siger han til Radio4.

På Aarhus Universitetshospital er man netop i gang med at forske i, hvordan antistoffer fra tidligere coronapatienter kan hjælpe de hårdest ramte. I den forbindelse har man undersøgt nogle af epidemiens første danske patienter, og her viser tests, at cirka 95 procent af de tidligere patienter danner antistoffer. Men selvom ikke alle danner antistoffer, kan en vaccine sagtens være effektiv alligevel, fortæller Lars Østergaard.

- Der er egentlig to måder, en vaccine virker på. Den ene er ved at beskytte den enkelte person, der har fået vaccinen, så man altså ikke får sygdommen. Den anden er, at man kan gøre så mange mennesker i samfundet immune over for virus ved at vaccinere dem, at virus simpelthen ikke kan finde nogen person at formere sig i, og så uddør den.

Lyt til hele indslaget fra Radio4 herunder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer

Havne Allé lukkes i weekenden

USA

Indsættelsesceremonien er slut: Joe Biden tweeter for første gang som præsident

Annonce