Annonce
Holstebro

Tredje generation af kartoffelavlere: Pasta og ris er jeg helst fri for

- Det er en livsstil, siger Charlotte og Johan Mikkelsen om deres liv som kartoffelavlere på Stenmosegård i Stendis, hvor parret selv arbejder og får hjælp af løst ansatte medhjælpere. Foto: Johan Gadegaard
Johan og Charlotte Mikkelsen avler hvert år omkring 1200 ton læggekartofler samt spise- og industrikartofler på Stenmosegård i Stendis ved Skave. Og efterårsferien, som også kaldes kartoffelferien, bruger parret slet ikke på at holde fri, men på at samle kartofler op.

Stendis:  Der er én ting, der aldrig står på indkøbssedlen, når Charlotte Mikkelsen køber ind:

Kartofler.

På Stenmosegård dyrkes der nemlig udelukkende kartofler.

Annonce

- Jeg har købt glaskartofler en enkelt gang. men det var da nogle mærkelige bløde og smattede kartofler, så det har jeg ikke gjort siden, konstaterer 54-årige Charlotte Mikkelsen, der bor på kartoffelgården sammen med sin mand, Johan på 57 år, der er tredje generation af kartoffelavlere.

Johans bedstefar levede nemlig også af at dyrke kartofler, og Johan er født og vokset op på en kartoffelgård i Skave, hvor hans forældre, Karen og Peder Mikkelsen, ernærede sig med det dengang mere slidsomme erhverv som kartoffelavler.

De små, brune knolde har Johan på den måde så at sige fået ind med modermælken, og derfor står der heller ikke ret tit hverken pasta eller ris på dosmersedlen.

- Vi får kartofler stort set hver dag, og min kone er sød at koge kartofler til mig, når de andre skal have pasta og ris. Kartofler mætter nemlig bedst, og dem er der mest føde i. Pasta og ris er jeg helst fri for, konstaterer kartoffelavleren fra Stendis, der dog godt kan klare at spise ris, hvis det absolut skal være.

- Kartofler bliver man aldrig træt af at spise, konstaterer kartoffelavleren.

Arbejdet med at dyrke kartofler foregår langt det meste af året: I foråret lægges kartoflerne, om sommeren vandes de, i efteråret tages de op, om vinteren sorteres de, og i januar og februar går arbejdet med forspiring i gang. Foto: Johan Gadegaard

Vidste du at ....

Kartofler er verdens tredje mest dyrkede afgrøde.

Kartoflens udbytte er fire gange højere end kornafgrøde på samme jordareal.

Produktion af kartofler udleder langt mindre CO2 end produktionen af ris og pasta.

Travlt efterår

På Stenmosegård, der ligger i Stendis uden for Skave, er hele avlen certificeret som læggekartofler, men der avles også industrikartofler til pulver- og melindustrien og spisekartofler, som pakkes på gården.

Johan fik i 1985 sit grønne bevis fra Vejlby Landbrugsskole, og efter at parret havde boet i Randers og Hampen, hvor Johan blandt andet arbejdede på en kartoffelcentral, rykkede parret hjem til Johans fødeegn, hvor de i 1990 købte deres første ejendom i Stendis. Her boede de i 12 og et halvt år, inden familien i 2002 flyttede til Stenmosegård, og derved fik det meste driften, der før var hos Johans forældre, hjem til sig selv.

Fra 1990 og 19 år frem kørte driften som et I/S sammen med Johans forældre, og fra 2009 foregik hele produktionen på Stenmosegård. I/S-selskabet blev opløst og fortsatte som parrets egen bedrift.

Johans far gik bort i 2012, men Mor Karen, som hun kaldes i familien, bor lige i nærheden, og hun giver en hånd med, når hun kan - for eksempel med at komme ud i marken med hjemmelavet æblekage med flødeskum til dem, der arbejder med at samle kartofler op.

Efteråret er nemlig en travl tid, når man er kartoffelavler.

Siden 1899 har skolebørnene holdt efterårsferie, der også blev kaldt kartoffelferien. Dengang for hundrede år siden var det dog langt fra alle elever, at der var tale om en ferie. På landet blev ugen brugt på at arbejde på forældrenes gårde med at tage kartofler op.

Fra sin barndom husker Johan da også efterårsferien som en uge, der blev brugt på at ligge på knæ ude i marken og samle kartofler op.

- Det var et hårdt arbejde dengang, hvor det meste foregik med håndkraft. Min bedstefar blev slidt op, og min far blev også præget af det hårde arbejde, siger Johan, der glæder sig over, at han i sit arbejdsliv har nydt godt af den øgede maskinisering i landbruget og derfor ikke er slidt op på samme måde som de to foregående generationer.

Som gårdhund på Stenmosegård er man naturligvis en hund efter kartofler. Foto: Johan Gadegaard

En myte at kartofler feder

En portion kartofler indeholder i runde tal halvt så mange kalorier som en portion ris eller pasta.

Kartofler mætter godt på grund af et højt indhold af kostfibre. Forsøg viser, at kartofler er en af de fødevarer, der mætter bedst.

Kartofler er en af de vigtigste kilder til C- og B-vitamin. De fleste vitaminer er der stadig, selv om kartoflerne bliver kogt - især hvis de koges hele og med skræl på.

Udover vitaminer indeholder kartofler også mange mineraler. De er for eksempel en af de fødevarer, der indeholder mest kalcium.

Annonce

Regn stopper arbejdet

Charlotte er vokset op i Randers og udlært social- og sundhedshjælper. For mere end 20 år siden måtte hun dog stoppe med at arbejde ude på grund af en bindevævssygdom. Siden 2004 har hun været ansat på parrets egen gård i et fleksjob, hvor hun står for regnskab, fragt og kundepleje blandt andet i forbindelse med de forspiringskasser, som gården i foråret sælger til planteskoler rundt i hele landet.

Parret har tre børn, der alle er voksne og flyttet hjemmefra, og familien er også udvidet med børnebørn.

Da avisen besøgte Stenmosegård havde parret god tid til en snak og en kop kaffe - lidt for god tid faktisk. Regnen havde nemlig sat markarbejdet på pause, og parret og deres medhjælpere måtte derfor vente på tre dages tørvejr, før de kunne komme i gang igen.

- Det med regnen har vi prøvet før, og man spekulerer da på, om vi når at få dem op inden frosten, siger Johan.

- Men det kan ikke betale sig at have søvnløse nætter. For det er der ikke noget at gøre ved det, tilføjer hans kone, der sammen med sig mand i stedet forkæler sig selv med en tur i biografen eller en gin og tonic i sofaen.

Et enkelt år fik familien først kartoflerne op i juledagene.

- Vi fik nyopgravede kartofler juleaften, husker Charlotte.

Men som regel når kartoffelhøsten at komme i hus i begyndelsen af november, og sådan håber parret også på, at det går i år, selv om det hele har været lidt forskubbet i år med, at kartoflerne blev lagt i jorden senere, end de plejer.

Kartoflens historie

Omkring 1700-tallet blev kartoflerne på landet oftest kogt med skræl, pillet ved bordet og dyppet i meldyppelse. I byerne og blandt højere samfundslag opstod en række kartoffelretter.

En af de tidligste måder at tilberede kartofler på i danske kogebøger var at brune dem med sukker og smør. Brunede kartofler er kendt allerede fra 1785.

Fra slutningen af 1800-tallet var kartoflen en almindelig råvare i det danske køkken. I dag er kartoflen stadig en vigtig råvare, men har siden slutningen af 1900-tallet fået konkurrence af ris, pasta og hvidt brød.

Annonce

Sidste generation

På Stenmosegård dyrkes 58 hektar med 12 forskellige kartoffelsorter, og i laden plejer der sidst på året at blive fyldt 1200 kasser op med et ton kartofler i hver kasse.

Indtægterne kommer først, når kartoflerne kan sælges. I år håbede Johan på, at han kunne undgå at gå i banken for at få bevilget et overtræk på sin kassekredit, men den gik ikke.

- Vi må have bevilget overtræk hvert år: Det er ikke verdens rigeste erhverv, men vi mangler ingenting, og vi har et rigt liv, konkluderer Johan.

Han kan godt lide det med, at arbejdet følger årstidernes skiften, og sidst på året er det sommerferietid på gården og tid til at få luftet campingvognen eller til - som i år - at tage flyveren til en ferie sydpå.

Johan er som nævnt tredje generation af kartoffelavlerne i Stendis, men han bliver også den sidste.

- Kartoffelgården går ikke i arv, konstaterer parret.

Der er nemlig ingen af de tre børn, der har interesse i landbruget.

- Jeg er faktisk glad for, at børnene ikke vil overtage gården, for der er så meget usikkerhed forbundet med erhvervet i fremtiden, siger Johan og peger på blandt andet de fremtidige klimakrav til landbrugsproduktionen.

Vi må have bevilget overtræk hvert år: Det er ikke verdens rigeste erhverv, men vi mangler ingenting, og vi har et rigt liv.

Johan Mikkelsen, kartoffelavler


- Det er en livskvalitet for os, at arbejdet skifter med året. På den måde gør man et arbejde til man bliver træt af det, og så er det videre til næste, forklarer Johan Mikkelsen, der her ser på nogle af de nyopgravede kartofler, som hans kone, Charlotte, har i hånden. Foto: Johan Gadegaard


Opskrift: Kartoffelgnocchi

Gnocchi er fra det italienske køkken, minder om pasta, men er lavet på kogte kartofler i stedet, og kan bruges som tilbehør til hvad som helst:

Det skal du bruge:

650 gram kartofler

175 gram mel

Salt og peber

100 gram smør

75 gram parmesan

Sådan gør du:

Kog kartoflerne med skrællen på i 20 minutter.

Hæld vandet fra og lad dem svale lidt, inden de pilles.

Mos kartoflerne og tilsæt mel.

Krydr med salt og peber og rør ingredienserne godt sammen til en dej.

Ælt dejen på bordet til den er sammenhængende.

Del dejen i to portioner og rul hver portion ud til fingertykke pølser, to centimeter i diameter.

Skær dejpølsen i små stykker og rul dem til kugler. Undgå at komme for meget mel på hænderne, ellers bliver kartoffelbollerne for tunge.

Tryk riller i dejen med en gaffel, så holder de bedre faconen og rillerne er gode til at opfange saucen, når de serveres.

Kom kartoffelbollerne i kogende, usaltet vand og kog dem, til de kommer op til overfladen.

Kog endnu 20 sekunder og tag dem så op med en hulske.

Servér varme med smeltet smør og parmesan.

Annonce
Holstebro

Når Jette er på arbejde er mundbindet frivilligt, men når hun skal handle i selvsamme butik, skal hun tage det på

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Sosu-elever frustrerede over fraværs-regler: Ikke fair, at vi kan blive smidt ud for fravær, vi ikke selv kan gøre for

Sport For abonnenter

Næsten alt var til salg da Bjarne åbnede dørene til værkstedet: Et slaraffenland for folk med benzin i blodet

Struer

Nu går slutspurten ind - en ny centerleder skal på plads, og feltet ser godt ud: - Jeg er optimist

Holstebro

VIDEO - det er fuldstændig vildt: Samme gymnasium gik hjem med guld, sølv og bronze

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Erhverv For abonnenter

Henrik fik en meget stor overraskelse, da han skulle redde firmaet: - Vi sidder på en skattekiste af klassisk dansk design

Holstebro

Video: Pernille er tre lektioner fra at blive smidt ud af Sosu-skolen - hvad er der lige gået galt?

Lemvig

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Holstebro

Lange straffe til tyve: Kastede fire kilo tungt elektronik på patruljevogn i høj fart

Navne For abonnenter

Vera og Verner døde med syv timers mellemrum: - Hun var hans livs kærlighed

Holstebro

Det ses også lokalt, at mere end hver sjette fugl er forsvundet: Visse fugle ser vi langt mindre til

Annonce