Annonce
Rejser

Tre tip til smutture i det østjyske

Horsens Ny Teater. Foto: Mads Krabbe/Trap Danmark, 2019
Trap Danmark udgiver frem til 2021 et stort værk om Danmarks natur, historie, kultur og samfund. Når det er færdigt, vil landet være verdens bedst beskrevne nation. Magasinet Rejser laver med hjælp fra Trap Danmarks redaktion punktnedslag i værket. I det sydøstlige Jylland og Samsø.
Annonce
Annonce

Loftkuplen i Horsens Ny Teater

Horsens' første teater blev bygget i gården til Jørgensens Hotel i 1845, men optimalt var det ikke. At stalden var nabo og iskælderen underbo var ikke ligefrem befordrende for skuespilkunsten. Først i 1909 stod et nyt teater klar, tegnet af den lokale arkitekt Christian Fussing, og 4. december kunne horsensianerne efter en "frygtelig og hadefuld Kamp om Billetterne" overvære bysbørnene Herman Bang og Anna Bloch optræde ved åbningsforestillingen.

Men snart løb teateret ind i turbulens: Filmen holdt sit indtog i byen, hotellet gik konkurs, og i 1933 tog den nye ejer konsekvensen heraf og indrettede det til et forlystelsesetablissement med det velklingende navn Kit-Cat.

I 1941 blev teateret indrettet til Teater-Bio, og al udsmykning, undtagen Elias Ølsgaards smukke engleloft, blev fjernet. I Store Sal i Horsens Ny Teater kan tilskuerne endnu i dag glæde sig over loftkuplen med engle og stukdekorationer, der stammer tilbage fra teaterets opførelse i 1909, og som siden er blevet nænsomt restaureret.

Bøger om Danmark

Trap Danmark udkommer frem til 2021 med bøger om Danmark. Udgivelserne består af bøger om den enkelte kommune med et kort over kommunen indlagt. Bøgerne koster 200-300 kroner og kan købes i landets boghandler. Derudover udgives 34 indbundne bøger med indholdet fra to til seks kommuner. De kan ligeledes købes enkeltvist for omkring 400 kroner, men udgør også et samlet 34-binds bogværk, man kan abonnere på til 12.775 kroner. Der skabes endvidere et omfattende digitalt opslagsværk med topografiske informationer fra en lang række samarbejdspartnere og fra Trap Danmarks redaktion. Se mere på trap.dk.

Udgivelsen af Trap Danmark, 6. udgave, er muliggjort med støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond.

Tekstuddrag og billeder på denne side er fra Trap Danmark, bind 13: Horsens, Odder, Samsø og Hedensted. Bindet udkom 7. april i år.

Annonce

St. St. Blichers Randlev Præstegård

Den bygningsfredede Randlev Præstegårds fremtrædende stuehus af 27 fag egebindingsværk blev opført i 1749 efter en brand, hvor tre tjenestefolk døde. St. St. Blicher skildrer begivenheden i novellen "En jydsk Mordbrænderhistorie" fra 1846.

Blichers far var præst på stedet og han selv i en periode forpagter af jorden uden større held. Det harmonisk sluttede gårdanlæg bag den lille, kullede kirke blev gennemgribende, men noget reduceret, istandsat i 1923, da nedrivning ellers var på tale.

Annonce

Stejl udsigt fra Nordby Bakker

Fra kysten neden for Nordby Bakkers stejle klint er en flok turister på vej op gennem kløften Balleskår til Ballebjerg, som med sine 64 meter er Samsøs højeste punkt.

I stenalderen var havniveauet højere end i dag, og Samsø var delt i to øer. Ved Nordby Bakker åd bølgerne af klinterne, og det eroderede materiale blev aflejret i de flade områder lige nord for den nuværende Stavns Fjord. Sammen med den relative landhævning forbandt det med tiden de to øer til den sammenhængende Samsø, man kender i dag.

Randlev Præstegård. Foto: Mads Krabbe/Trap Danmark, 2019
Kystklint på Nordsamsø. Foto: Mads Krabbe/Trap Danmark, 2019
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce