Annonce
Rejser

Tre tip til jyske udflugtsmål

Houvig Fæstningen. Foto: Angelina Owino/Trap Danmark
Trap Danmark udgiver frem til 2021 et stort værk om Danmarks natur, historie, kultur og samfund. Når det er færdigt, vil landet være verdens bedst beskrevne nation. Magasinet Rejser laver med hjælp fra Trap Danmarks redaktion punktnedslag i værket.

Atlantvolden ved Houvig

Langs den jyske vestkyst ligger tusindvis af tyske betonbunkere fra anden verdenskrig. I dag er mange dækket af sand og flyttet rundt af havets voldsomme kræfter, men der var intet tilfældigt ved bunkernes oprindelige placering.

Betonanlæggene indgik som et samlet invasionsforsvar langs den europæiske atlanterhavskyst i tyskernes såkaldte Atlantvold. I Danmark blev Atlantvolden på den jyske vestkyst anlagt fra sommeren 1942 og bestod af en række mindre forsvarsstillinger placeret med cirka 500 meters mellemrum på de længere kyststrækninger.

Bunkeranlægget ved Houvig ligger som et monumentalt vidnesbyrd om besættelsestiden. For en del mennesker er bunkerne en fast del af det vestjyske kystlandskab, men de er også en seværdighed, der hvert år tiltrækker mange turister og besøgende.

Annonce

Bøger om Danmark

Trap Danmark udkommer frem til 2021 med bøger om Danmark. Udgivelserne består af bøger om den enkelte kommune med et kort over kommunen indlagt. Bøgerne koster 200-300 kroner og kan købes i landets boghandler. Derudover udgives 34 indbundne bøger med indholdet fra to til seks kommuner. De kan ligeledes købes enkeltvist for omkring 400 kroner, men udgør også et samlet 34-binds bogværk, man kan abonnere på til 12.775 kroner. Der skabes endvidere et omfattende digitalt opslagsværk med topografiske informationer fra en lang række samarbejdspartnere og fra Trap Danmarks redaktion. Se mere på trap.dk.

Udgivelsen af Trap Danmark, 6. udgave, er muliggjort med støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond.

Tekstuddrag og billeder på denne side er fra Trap Danmark, bind 10: Ringkøbing-Skjern, Herning. Bindet udkom 15. november i år. De respektive kommunebøger udkommer i marts 2020.

Museer i Videbæk Anlæg

I Videbæk Anlæg ligger de to sammenbyggede museer Vestjyllands Kunstpavillon fra 2012 og Arne Haugen Sørensen Museum fra 2017. I år 2000 var Henning Larsen, som var født uden for Videbæk i Opsund, blevet æresborger i Videbæk. I 2007 forærede han borgerforeningen sine tegninger til det, der siden blev til Kunstpavillonen.

Idéen om en kunstbygning opstod i Videbæk Borgerforening, men først i 2011, efter en lang fundraising-periode, kunne der holdes licitation på byggeriet. Det er Fonden Vestjyllands Kunstpavillon, der står for driften. Museet har fokus på tre områder: det lokale kunstliv, Kunstforeningen for Ringkøbing og Omegns udstillinger samt udstillinger med samtidskunst.

De tre opgaver løses på forskellige måder og med tre forskellige udstillingsprogrammer og ledelsesformer. Samtidig fungerer bygningerne som kulturhus med koncerter, foredrag og arrangementer. Det gennemgående mønster i facaden på begge bygninger spiller på V’et i Videbæk.

Landskabet ved Trehøje

En enlig bil er på vej ud ad Trehøjevej, som gennemskærer det øde, kuperede landskab ved Trehøje vest for Vildbjerg. Trehøje er en lyngklædt bakke, som ligger mellem Ørnhøj og Vildbjerg. Bakken hæver sig 105 meter over havet, og på toppen ligger de tre bronzealderhøje, som har givet bakken sit navn. Landskabet er kuperet, og bakken gennemskæres flere steder af slugter.

Her på den østlige del af Skovbjerg Bakkeø ligger resterne af den tidligere vidtstrakte Tiphede, som opdyrkning og tilplantning har reduceret betydeligt. For blandt andet at bevare resterne af heden, et nærliggende egekrat og den gode udsigt blev cirka 300 hektar omkring Trehøje fredet i 1951.

Vestjyllands Kunstpavillon. Foto: Angelina Owino/Trap Danmark
Foto: Angelina Owino/Trap Danmark
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Annonce