x
Annonce
Livsstil

Tre tip til huskøb på landet

Fanny Møller er flyttet fra København til Broby for at være selvforsynende med et lille øko-landbrug. Foto: Michael Bager
Fanny Møller og hendes eksmand er ved at skabe et hus til tre generationer i en 200 år gammel gård på Midtfyn. Her er hendes råd til byboere, der har drømmen om at skabe nye rammer for familien på landet.

1 Opstil prioriteter for det rette hus

- Man skal give sig tid til at finde det rigtige sted. Flytter man på landet, skal man ikke tro, at det er et investeringsprojekt, som man måske kender det fra den lejlighed, man ejer i en større by. Til gengæld skal man give sig god tid til at finde det rigtige sted, og det gør man blandt andet ved at opstille prioriteter for, hvad der er vigtigt for en og ens familie. Er det vigtigt, at det er tæt på vandet, indkøbsmuligheder, offentlig transport eller en skole. Laver man en prioriteret liste, er det meget nemt at hive den frem, når man finder et hus, man synes om. Og når man finder et hus, man eksempelvis synes er tilstrækkeligt tæt på en skole, bør man besøge skolen, snakke med rektor, se på faciliteterne og mærke stemningen.

2 Mærk stedet og giv det tid

- Folk vil ofte ændre mange ting, når de flytter i et nyt hus. Som landskabsarkitekt oplever jeg mange, der som det første fælder hele haven. Alle de store træer skal væk for at få mere sol. Mit råd er, at man bor i huset et år og mærker alle sæsoner. Så finder man ud af, hvordan man bruger huset, og man bruger en terrasse, inden man fælder de 100 år gamle træer, som også tager 100 år om at komme igen. Det kan betale sig at mærke huset og naturen omkring det. Måske der er bygninger, krat og træer, som giver en rigtig god, vindstille krog, man ikke havde forventet at finde.

- Mit forhold til gården er som et partnerskab. Når det blæser, kan jeg høre, om krogen er gået af min halmlem i gavlen, og jeg spidser ører, fordi jeg ved, at når vinden kommer fra en bestemt side, har lemmen en tendens til at springe op. Giver man sig tid til at være til stede og mærke huset og omgivelserne, får man meget igen.

3 Vigtigt med mulighed for at trække sig tilbage

- På sigt kommer vi til at have det sådan, at alle har eget badeværelse og køkken. Nu har vi to køkkener og to badeværelser, men på sigt tilføjer vi et ekstra af hver. Det gør vi, fordi man skal have mulighed for at tage nogle dage, hvor man lukker døren og hviler sine ører.

- Vi har været i gang med dette projekt i to et halvt år, og vi har været mere integrerede som en helhed, end vi havde troet i begyndelsen, men nu er tiden kommet, hvor vi glider lidt fra hinanden igen. Vi har haft et tæt kollektiv, og nu har vi brug for at finde ind til roden af os selv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce