Annonce
Livsstil

Tre ting, du skal se på KGL Xtra

Det Kongelige Teater har lagt flere optagelser af teaterstykker, operaer, koncerter og balletter frit tilgængeligt på deres hjemmeside under coronalukningen. Foto: skærmbillede fra kglteater.dk
Redaktionen vil gerne anbefale corona-sikre oplevelser, der kan gøre nedlukningstiden mere spændende. I dag får du en guide til Det Kongelige Teaters onlineunivers.
Annonce

Den anden dag smed jeg et par billetter til "Lazarus" på Det Kongelige Teater ud.

De havde hængt på opslagstavlen i et halvt år og ventet på at give adgang til Skuespilhuset midt i maj.

Nu er de vekslet til et elektronisk gavekort, vi kan bruge engang, når teatrene åbner igen. Men det betyder ikke, jeg har undværet kongelig kultur.

Nogle morgener, før resten af huset vågnede, har jeg været i balletten. Jeg har tudet til teaterstykker fra sofaen og prøvet at lade mig opsluge af opera, mens jeg drak eftermiddagste. For Det Kongelige Teater har siden coronalukningen lagt optagelser af tidligere og nyproducerede forestillinger på sin hjemmeside under navnet KGL Xtra.

Her er tre bud på, hvor du kan begynde turen i det virtuelle teater.

Holly Jean Dorger danser i rollen som Alice sig gennem et fantasifuldt eventyrland. Her med filurkatten, der i bølgende bevægelser går i opløsning og samles igen. Foto: skærmbillede fra kglteater.dk
Annonce

1 Noget nyt

"Karantæne" er en forestilling, der er skabt, mens vi alle sammen sad i hver for sig og vænnede os til den nye virkelighed. Det gjorde de fem skuespillere, to balletdansere og musikerne fra Det Kongelige Kapel også. På trods, eller måske netop fordi det tog omstændighederne til sig, er det lykkedes Det Kongelige Teater at skabe et aktuelt og spritnyt stykke teater.

Det er Anna Schulin-Zeuthen og Eirik Sæter Stordahl, der står bag idé og iscenesættelse.

Forestillingen begynder, den dag Danmark lukker ned på grund af corona. En familie på tre voksne børn (spillet af Mikkel Arndt, Sicilia Gadborg-Høegh og Lucia Vinde Didrichsen) og deres forældre (Jens Jørn Spottag og Tammi Øst) mødes på video, fordi de er afskåret fra at ses i virkeligheden.

Gennem hver sit webkamera kigger vi med ind i fem helt almindelige liv, der alle sammen pludselig er i en uvant situation. De fem karakterer afspejler nok på en eller anden måde alle de typer, vi er. Og så er det imponerende, hvor rørende og nærværende en teaterforestilling lavet på afstand kan være.

“Karantæne” havde premiere 9. april 2020 på Det Kongelige Teaters facebookside. Den kan streames på KGL Xtra, "indtil vi må mødes igen", som der står. Varighed cirka 70 minutter.

Annonce

2 Noget Shakespeare

Er der mon nogen, der ikke kender kærlighedshistorien om Romeo og Julie? Siden 1590’erne, da Shakespeare skrev tragedien om de unge elskende, der ikke kunne få hinanden, har stykket været opsat og udgivet igen og igen. På KGL Xtra kan du nu få "Romeo og Julie" på to måder.

Den ene er en skøn nyfortolkning af klassikeren, der gennem hænderne, hovederne og kroppene på dygtige dramatikere, scenografer, kostumierer og skuespillere giver en helt ny oplevelse.

Du vil se Thomas Hwan som Romeo og Danica Curcic som Julie forelske sig og gennemleve alverdens kvaler og blodige fejder på en gummicelleagtig scene. Det er sjovt, tragisk og medrivende. Varighed cirka 150 minutter.

I den anden danser Romeo og Julie sig gennem deres kærlighedsfortælling. Balletten med Ida Preatorius og Andreas Kaas i hovedrollerne blev optaget i 2016 og er en af de balletter, som balletdansere anbefaler, man skal se. Balletten varer 173 minutter.

Annonce

3 Noget andet, end du plejer

Jeg har aldrig været i balletten, før en weekendmorgen for nylig, hvor resten af huset stadig sov. På KGL Xtra havde jeg scrollet nysgerrig forbi “Napoli” og følt mig tiltrukket af at hoppe med ned i hullet til “Alice i Eventyrland”. Som balletbegynder tog jeg det klassiske først: Bournonvilles “Napoli”, der er en af hjørnestenene i Den Kongelige Ballets repertoire. Den smukke, lidenskabelige fortælling og dansen var forførende. En god start.

Men helt forelsket i ballet blev jeg, da jeg fulgte Alices (danset af Holly Jean Dorger) piruetter ind i eventyrland, der er inspireret af Lewis Caroll børnebog fra 1865 og koreograferet til ballet af engelske Christopher Wheeldon. "Alice i Eventyrland" er en opsætning, der ifølge balletmester Nikolaj Hübbe “… kræver alt af, hvad Det Kongelige Teater kan opbyde af kapel, dansere, sceneteknik, lys og kulisser. En kæmpe fortælling fra eventyrland.” Og en kæmpe oplevelse, der tryllebinder helt hjem i stuen. Balletten varer cirka 140 minutter.

Se det hele på kglteater.dk/xtra.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce