Annonce
Danmark

Tre ting du ikke så i fjernsynet fra folkemøde på TV2

Det var ikke alle debatterne, der var lige nemme at få plads ved på TV2's valgfolkemøde i Odense søndag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
TV2's hovedkvarter var stoppet med borgere og politikere, og tv-kanalerne var fyldt med væg-til-væg-dækning. Avisen Danmark var også til valgfolkemøde i Odense. Læs her, hvad kameraerne ikke fangede.

1 Indianeren blandt cowboys – på et skib ...

Partiet Stram kurs havde på TV2’s valgfolkemøde fået tildelt et telt at agitere fra. I teltet stod blandt andre 62-årige Kim Jessen, der stiller op for partiet i Københavns Omegn. Han har aldrig været aktiv i politik før, sagde han, men er alligevel nærmest født ind i Stram Kurs, mener han. Hans far var med til at stifte Fremskridtspartiet.

- Skriv, at jeg har badet i Glistrups swimmingpool som barn, sagde han.

- Er der mange, der spørger til Paludans chikanesag?

- Ja, og det kan jeg godt forstå. Det er jo ligesom at få et stykke lakrids. Det smager godt. Vil du have et stykke lakrids?

- Øh, ja tak.

- Her min skat. Jeg er fuld af kærlighed.

- Betyder en politikers moralske habitus noget for dig?

- Ikke det mindste. Se på det sådan her: Du er på et skib, og styrmanden falder om. Der er kun en, der kan styre skibet i land, og det er en indianer. Skulle det så være et problem, at han er indianer?

- Indianer?

- Ja, hvis nu alle de andre er cowboys.

2 Vagtskifte

Klokken tyve minutter over tre var 25 uniformerede betjente med skudsikre veste samlet indendørs lige ved TV2’s kantine.

De skridtede i samlet flok ned gennem den store midtergang, ud på pladsen og ind gennem folkemængden til stort postyr for folkemødegæsterne.

- Nu rydder de fandme hele bulen, sagde en ældre mand.

Politistyrken stoppede tre udvalgte steder og blev introduceret til pladsen og funktionerne af en vagtleder, inden de gik ud på parkeringspladsen bag TV2. Her fordelte vagtlederen dem på deres poster rundt om pladen, og betjentene fra det foregående vagthold kunne gå frie ude i forsommeren, mens et par helikoptere og droner cirklede rundt over dem.

3 Folkemødefaderen har fået folkemødeforstoppelse

I et af debatteltene sad fire politikere og debatterede storebæltstakst. Ind fra siden af kom Bertel Haarder (V), der i sin tid var primus motor i at starte landets første folkemøde på Bornholm. Han er hele Danmarks folkemødefader.

Han stod med et stort smil på og sneg sig ind på første række for at overvære resten af debatten.

Det er kun en lille uge siden, at Bertel Haarder i avisen Danmark advarede mod netop den SV-regering, som Lars Løkke senere på ugen smed ind i valgkampen som en bombe.

Da debatten arrangeret af Fyens Stiftstidende var overstået, blev han siddende på sin plads. Herfra kunne Bertel Haarder stadig godt se faren ved en SV-regering, men efter sin formand og statsministers udmelding kunne han lidt nemmere få øje på fordelene. I hvert fald fordelene ved at snakke om den.

- Løkke gjorde det jo for at hamre en pæl ned over for Paludan. For at undgå en regering, der kan lade sig afpresse af den yderste fløj. Tag ikke fejl, Løkke har været bekymret i månedsvis for Paludan, og hvad han kan medføre af problemer for Danmark i Mellemøsten, sagde Bertel Haarder.

Da vi begyndte at tale om folkemøde, fik han et uventet træt blik i øjnene.

- Der er mange folkemøder nu. Jeg må sige, at der er mere folk i Folkemødet på Bornholm. Jeg glæder mig, til valget er overstået.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce