Annonce
Holstebro

Tre særligt sunde boliger bliver snart sat til salg

De tre huse på Tommelise vil ligne hinanden udefra - men være vidt forskellige indeni. Teknologi og indretning vil ikke spille ret meget ind på prisen - men det vil til gengæld udsigten over Storåen. Pressefoto: Realdania Byg

Tre vidt forskellige boliger, som er sprængfyldt med måleudstyr, skal vise vej for fremtidens boligbyggeri. Om en måned vil de tre rækkehuse ved Mejrup stå færdige.

Annonce

MEJRUP: Udefra er det svært at se forskel på de tre huse, som ligger på række på "Tommelise" og med udsigt over Storåen.

Men inden i er husene vidt forskellige. Forklaringen er, at de tre huse skal bruges til at undersøge, hvordan man får sunde boliger med et godt indeklima, hvor beboerne trives. Snart bliver husene sat til salg, og børnefamilier flytter ind i de tre huse, hvor det ene er spækket med udsugning og sensorer, mens man i det andet har valgt ekstra sunde byggematerialer og optimeret indretningen. Det tredje er bygget efter nutidens standard.

- Det skal gerne vise, at der er flere veje til at få et godt indeklima, siger Jørgen Søndermark, der er projektleder hos Realdania Byg, som står bag projektet.

Inden familierne rykker ind, skal husene dog testes med avancerede målinger, mens der for eksempel bliver lavet mad, så man kan se, hvordan stegeos påvirker indeklimaet. Målingerne vil tage omkring tre måneder.

- Der skal laves en lang række målinger af partikler, ventilation, afgasning fra byggematerialer og dagslys, siger Jørgen Søndermark.

Disse målinger vil være direkte sammenlignelige. Det vil det ikke være, når familier flytter ind med forskellige møbler og vaner.

- Her vil vi også lave løbende målinger, men der vil også være undersøgelser, hvor familierne vil blive interviewet om indeklima, hvordan systemere virker, og hvordan det er at bo i husene, sige Jørgen Søndermark.

Han er ikke bekymret for, at nye beboere vil blive afskrækket over at flytte ind i et hus, hvor de vil blive fulgt tæt de første par år, mens undersøgelsen varer.

- Tværtimod har vi andre steder set, at folk er meget interesseret i at være med i sådanne undersøgelser af deres hjem, og medvirke i artikler, siger Jørgen Søndermark.

Husene er bygget indenfor normale budgetter, og de skal være inspiration for det fremtidige husbyggeri.

I to af husene er der lavet skrå lysninger omkring vinduerne, så der kommer mere lys ind - ligesom man ser i mange kirker.

- De skrå vinduesnicher gør, at der kommer meget mere lys ind i rummene - og at man bedre kan se ud. Det er en stor og ret enkel forbedring, som jeg tror, at mange arkitekter vil tage til sig, siger Jørgen Søndermark.

Annonce

Kan komme indenfor

I det såkaldte Yes-tech hus er indeklimaet søgt forbedret med for eksempel sensorer i alle rummene, som registrerer partikler og styrer ventilationen, som skal sikre en optimal udluftning. I køkkenet er der ekstra ventilation som i et industrikøkken, og huset er delt op i ventilationszoner.

I det såkaldte No-tech hus er indeklimaet forbedret ved at opdele huset i zoner, men uden teknologi. Det har et særskilt legerum, så børn ikke skal sove i det rum, hvor der er støv fra legetøj og legende børn. Al familiens tøj samles i et særskilt garderoberum, så fibre fra tøj ikke hvirvler rundt i soveværelserne. Desuden er huset bygget og malet i naturlige materialer, og der er et udekøkken og et udebad.

Når målingerne er færdige - og inden de nye beboere flytter ind, vil der blive et åbent hus, hvor alle kan komme ind og se et bud på fremtidens huse. Det er endnu usikkert, om det bliver før eller efter sommerferien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Udvalg vil ikke fyre: Millioner til SOSU-elever skal findes i budgetforhandlinger

Debat

Film. Selvfølgelig er det kultur

Holstebro

Råt for usødet, så truer de jo med at fyre personale på grund af en aftale, de selv har indgået

Struer

Søren Gade holder foredrag om at miste

Struer

Pungen lå i bilen

Annonce