Annonce
Kultur

Tre højdepunkter fra udstillingen

Pixar, en udstilling om tegnefilm på Brandts Klædefabrik.Foto: Nils Svalebøg
Brandts nye udstilling om Pixar spræller mest, når filmenes figurer får krop og bevægelse. Her er tre nedslag, som på hver deres måde giver et nyt blik på Pixars univers.

.

Annonce
"Ratatouille" om den franske rottekok blev et stort biografhit i 2007. Foto: Nils Svalebøg

1 Zoetropen

Figurer kommer til live og animerer udelukkende med blinkende lys. Hele vejen rundt på en roterende plade står 18 figurer i flere lag. Hver figur er bevæget en smule i forhold til den foregående, så bevægelse opstår, når pladen roterer hurtigt, mens lyset blinker 24 gange i sekundet. De 24 lysglimt svarer til de 24 billeder i sekundet, som stort set alle film, inklusive Pixars animationsfilm, vises ved. Maskinen er skabt til at vise på den mest håndfaste måde, hvordan animation i billeder har virket i århundreder. (Se artiklens bærende billede)

2 Lerfigurerne fra "Ratatouille"

Udstillingen har en lang række figurer i plastic, som er aftryk af de lerfigurer, folkene hos Pixar laver af deres figurer, når de har besluttet sig for, hvordan de skal se ud. Forud for denne proces er der gået mange timer med skitser, design og prøver. Men når figurerne er færdige, skabes de i ler. At kunne gå på opdagelse i lerfigurerne tydeliggør, i hvor høj grad figurernes personlighed skabes i kropsholdning, bygning, påklædning og ansigtsfolder. Selv om figurerne står fastfrosset i montren, fortæller deres udtryk i sig selv små historier om, hvem de er.

3 Biograffortælling om processen

Museet har investeret i nyt udstyr og skabt en biograf, hvor hele Pixars kunstneriske proces vises fra de første tegninger til den færdige film. Filmen vises i et afskåret rum af en pæn størrelse. Tre projektorer hænger fra loftet og skaber et stort lærred, som fylder hele den ene langside. Skal man have et fokuseret blik på de mange kunstneriske discipliner, der er i spil, når Pixar laver film, er det her, man skal indfinde sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Verdensmesterskabet får ikke lov at smuldre i Struer

Hvis bokseren Dina Thorslund skal miste sit verdensmesterskabsbælte, så lad os håbe, at det kommer til at ske i bokseringen mod en dygtigere modstander, og ikke fordi økonomi og teknikaliteter spænder ben for hende. Da hun for nylig brød med sin hidtidige promotor, det tyske Team Sauerland, stod hun alene tilbage med opgaven at arrangere og finansiere en mesterskabskamp. Det er en stor opgave, som rækker et godt stykke ud over de færdigheder, man slider sig til i et træningslokale, og derfor har bokseren brug for hjælp. Verdensmestre i individuelle publikumssportsgrene findes der ikke mange af i Danmark. Derfor er det en præstation, som har skabt opmærksomhed. Og Struer Kommune har været både dygtig og flittig til at udnytte den potentielle profilering, der ligger i at have en verdensmester i byen. Derfor har kommunen naturligvis også en interesse i, at det fortsat er tilfældet. Og netop derfor ser kommunen også velvilligt på mulighed for et samarbejde - eller en støtte. Detaljerne er endnu ikke klare, men borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) giver i dagens avis udtryk for, at der skal findes en løsning. Nok så vigtigt er det signal, som erhvervsmanden Peter K. Kristensen sender i et læserbrev i dagens avis. Han opfordrer til at støtte projektet og melder sig samtidig klar til selv at gøre det. Det er vigtigt, at dem, der har mulighed for at ændre noget, ikke bare støtter økonomisk med et sponsorat, men også råber lidt og op fortæller om, hvor vigtigt det er at have noget at være fælles om og stolte over. En opbakning som den, erhvervsmandens sender i sit læserbrev, er derfor uendeligt meget værd. Det er uholdbart, hvis bokser og træner selv skal stå for det administrative. Det kan måske lykkes en enkelt gang, men hvis Dina Thorslund skal have mulighed for at koncentrere sig om sporten, må hun finde en ny promotor. Og den opgave er langt nemmere, hvis hun kan demonstrere solid opbakning i baglandet. For selvfølgelig skal verdensmesterskabet forsvares. Og selvfølgelig skal det foregå i Struer denne gang.

Annonce