Annonce
Kultur

Tre højdepunkter fra udstillingen

Pixar, en udstilling om tegnefilm på Brandts Klædefabrik.Foto: Nils Svalebøg
Brandts nye udstilling om Pixar spræller mest, når filmenes figurer får krop og bevægelse. Her er tre nedslag, som på hver deres måde giver et nyt blik på Pixars univers.
Annonce

.

"Ratatouille" om den franske rottekok blev et stort biografhit i 2007. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

1 Zoetropen

Figurer kommer til live og animerer udelukkende med blinkende lys. Hele vejen rundt på en roterende plade står 18 figurer i flere lag. Hver figur er bevæget en smule i forhold til den foregående, så bevægelse opstår, når pladen roterer hurtigt, mens lyset blinker 24 gange i sekundet. De 24 lysglimt svarer til de 24 billeder i sekundet, som stort set alle film, inklusive Pixars animationsfilm, vises ved. Maskinen er skabt til at vise på den mest håndfaste måde, hvordan animation i billeder har virket i århundreder. (Se artiklens bærende billede)

Annonce

2 Lerfigurerne fra "Ratatouille"

Udstillingen har en lang række figurer i plastic, som er aftryk af de lerfigurer, folkene hos Pixar laver af deres figurer, når de har besluttet sig for, hvordan de skal se ud. Forud for denne proces er der gået mange timer med skitser, design og prøver. Men når figurerne er færdige, skabes de i ler. At kunne gå på opdagelse i lerfigurerne tydeliggør, i hvor høj grad figurernes personlighed skabes i kropsholdning, bygning, påklædning og ansigtsfolder. Selv om figurerne står fastfrosset i montren, fortæller deres udtryk i sig selv små historier om, hvem de er.

Annonce

3 Biograffortælling om processen

Museet har investeret i nyt udstyr og skabt en biograf, hvor hele Pixars kunstneriske proces vises fra de første tegninger til den færdige film. Filmen vises i et afskåret rum af en pæn størrelse. Tre projektorer hænger fra loftet og skaber et stort lærred, som fylder hele den ene langside. Skal man have et fokuseret blik på de mange kunstneriske discipliner, der er i spil, når Pixar laver film, er det her, man skal indfinde sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Struer kommer glidende ind i 2021

TTH Holstebro For abonnenter

Hele trænerstaben var med til den første triumf for 12 år siden, nu jagter de den tredje: - Det står som et af de største øjeblikke i min karriere

Annonce