HOLSTEBRO/NAUR: Tre minkavlere i og omkring Naur venter nu på den endelige dom fra myndighederne, efter mistanke om corona. Hvis blot den ene er positiv, kan det tage 25 andre minkfarme med i faldet inden for 7,8 kilometers zone, hvor alle mink aflives.
- Det er en træls situation. Vi har fået at vide, at vi er under offentligt tilsyn, men ellers ved vi ingenting, siger Svend Støvring, som har cirka 9500 mink på Falsigvej sammen med sin bror.
Der var tegn på smitte i de prøver fra døde mink, som han indsendte mandag - og onsdag fik han besked.
- Men Fødevarestyrelsen kommer måske først og tager prøver fredag - og hvor vi så først får svar mandag. Det er da et paradoks, hvis folkesundheden virkelig er truet. Det er under al kritik, siger Svend Støvring, som har haft mink i 33 år.
- Jeg kan ikke se, hvad vi kunne have gjort anderledes. Vi har fulgt alle anvisninger for at undgå smitte. Jeg oplever, at det sejler rundt hos myndighederne, siger Svend Støvring, som frygter for sin fremtid.
- Hvordan skal vi skaffe nye avlsdyr til næste år, spørger han.
Vil kæmpe til sidste blodsdråbe
Birger Primdahl er normalt en rolig minkavler og formand for Holstebro Minkfodercentral. Men lige nu er han både vred og frustreret - forstærket af at coronasmitten nu har taget sit indtog blandt de 112 minkavlere i Holstebro Kommune - og ser ud til at brede sig.
- Det her er et kæmpe minkområde - og det kan blive første skridt mod at lukke hele minkproduktionen. Vi vil ikke kunne skaffe nye avlsdyr, hvis der kun bliver få farme tilbage i landet, som ikke bliver slået ned, siger Birger Primdahl, som er dybt frustreret over den nuværende strategi med masseaflivninger.
- Ingen ved, om det er fugle, mennesker eller insekter, der spreder smitten, så det her er et slag i luften, som ikke garanterer nogen smittebegrænsning. Efter min opfattelse er det galmandsværk, som myndighederne lige nu er ude i. Det er ufatteligt, at myndighederne ikke sætter sig ned med branchen for finde løsninger, siger Birger Primdahl.
Han har også et pelseri og oplever, at minkavlere vil i gang med at pelse så hurtigt som muligt.
- Hvis myndighederne tog den lidt med ro, ville 85 procent af alle mink være pelset om en måned og store værdier sikret. Nu risikerer vi i stedet, at der ingen avlsmink bliver at købe for de avlere, der skal have nye avlsdyr, konstaterer Primdahl, som er dybt skuffet over de danske myndigheder.
- Jeg har arbejdet hårdt og har betalt millioner af kroner i skat gennem årene. Men de skal vide, at vi vil kæmpe til sidste blodsdråbe for, at branchen overlever.