Annonce
Lemvig

Travlt år for Naturfreningsforening: Tyren er stadig løs i Sødalen

Bag hegnet lurer der stadig nogle store tyre, så Danmarks Naturfredningsforening er ikke tryg ved muligheden for at gå igennem. Foto: Benny Gade
Tyren er stadig løs i Sødalen i Lemvig, men det er blot én af flere sager, som den lokale afdeling af Naturfredningsforeningen har beskæftiget sig med i år

Lemvig: Det seneste år har været et travlt år for den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening. Det kunne formanden Jens Johan Brogaard berette om i sin beretning, som han aflagde på årsmødet tirsdag aften, der blev holdt på Lemvig Gymnasium.

Lokalforeningen har blandt andet arbejdet med en redningsplan for søerne Byn og Tangsø, været involveret i forbedringer ved Ballevad samt arrangeret flere ture for både medlemmer og andre naturinteresserede. På den måde har over 400 været på tur i det forløbne år med foreningen som arrangør.

Der har dog også været flere uafsluttede sager, som lokalkomiteen ikke er tilfredse med udfaldet af. Blandt andet forsøgte foreningen i samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening og Friluftsrådet at stoppe opførelsen af den ene af de to planlagte testmøller på Høvsøre. Den sydligste testmølle bliver placeret i Natura 2000 område tæt ved Nissum Fjord, hvilket de tre foreninger klagede over til EU. Staten har dog udpeget et erstatningsareal, der størrelsesmæssigt svarer til det område, der bliver berørt af den nye mølle, og det har EU nu sagt OK til.

- Vi fastholdet, der er en dårlig beslutning, og nu vil vi sammen med kommunen og landbruget forsøge at realisere et forslag, vi anbefalede, om en naturgenopretning af den nederste del af Ramme Å, sagde Jens Johan Brogaard i sin beretning.

Det er et projekt, der også omfatter en ny sluse eller pumpestation ved Høvsørevej.

Annonce

Tyren er stadig løs

En anden sag, som foreningen de senere år har arbejdet med, er fredningen af Sødalen i Lemvig. For et par år siden var foreningen ude med en advarsel om, at der gik løse tyre rundt i indhegningen i Sødalen. Derfor fandt man det ikke uden videre forsvarligt at vove sig ind i dalen.

Efterfølgende er der gennemført et omfattende naturgenopretningsprojekt i Sødalen, men problemet med tyre i Sødalen og Tannebækdalen er fortsat ikke løst.

- Men der har - så vidt vi ved - ikke været problemer i år, sagde Jens Johan Brogaard.

Naturgenopretningsprojektet i Sødalen har efter formandens mening gjort adgangsforholdene til Sødalsfredningen besværligere. Der mangler en afslutning på projektet og nye markeringer af stiforbindelser til dalen, sagde Jens Johan Brogaard i sin beretning.

Under valghandlingen skete en enkelt udskiftning i bestyrelsen idet Ivan Møller Sørensen og Anders True bytter plads. Anders True var tidligere suppleant, men får nu plads i bestyrelsen. Ivan Møller Sørensen glider ud af bestyrelsen, men overtager posten som suppleant.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce