Annonce
Holstebro

Travlhed hos Kastrup Vinduet: Træ/alu-vinduer er et stort hit

Det går stærkt hos Kastrup Vinduet, som for nylig har ansat 20 ekstra medarbejdere for at kunne følge med. Foto: Thomas Maxe
Plastvinduer har fået et ufortjent dårligt ry i Norden. Syd for grænsen går vinduer og døre med plastrammer stadig som varmt brød.

SKIVE/HOLSTEBRO: Det går hurtigt hos Kastrup Vinduet. Og det går rigtig godt.

Virksomheden med produktion i Holstebro og i Lyby nord for Skive har så travlt, at man for nylig måtte ansætte 20 ekstra medarbejdere. Det er især produktionen af træ/alu-vinduer og –døre, der giver travlhed på den 14.000 kvadratmeter store fabrik i Lyby, fortæller administrerende direktør Jan Larsen.

- Kastrup Vinduet har tidligere været kendt for sine plastvinduer og –døre, men salget falder 10-15 procent om året i Danmark. De er ellers fortsat meget populære i blandt andet Tyskland, England og Sydeuropa, men i Norden, hvor vi er meget optaget af miljøspørgsmål, frygter nogle tilsyneladende, at plastvinduerne ender i maven på en hval, siger han med et glimt i øjet.

Annonce


Optimering af produktionen vil betyde, at vi kan beholde de ansatte. Nogle af dem skal måske løse andre opgaver, men det er egentlig meget typisk: Automatisering betyder ikke tab af arbejdspladser – tværtimod!

Jan Larsen, administrerende direktør for Kastrup Vinduet


Det er i grunden ærgerligt, for plastvinduerne er for det første meget vejrbestandige og kræver ingen maling, så den lange holdbarhed og nemme vedligeholdelse skåner i sig selv miljøet for en belastning. Og så kan de faktisk genanvendes.

- Plastrammer til vinduer og døre vil kunne genanvendes op til seks gange, uden at det går ud over plast-kvaliteten. Det er jo langt ud over et menneskes levetid, konstaterer Jan Larsen.

Men markedet og kunderne – og måske også byggemoden – ønsker træ eller træ/alu. Og det har Kastrup Vinduet også rigtig godt styr på. Faktisk er det den eneste fabrik i Danmark, som kan levere alle tre hovedtyper af vinduer og døre: Træ, træ/alu og plast.

- Vi har fordelt det sådan, at plastvinduerne primært bliver fremstillet i Holstebro. Omsætningen er faktisk jævn, selv om efterspørgslen er faldende. Det skyldes, at vi øger markedsandelen i takt med, at andre leverandører må trække sig. Og så producerer vi ellers vinduer og døre i rent træ eller træ/alu i Skive, forklarer Jan Larsen.

Investerer massivt i optimering

Kastrup Vinduet kan her i september fejre 25 års jubilæum.

Desværre spænder coronavirus ben for ønsket om stor fest og åbne døre. Det er ellers en spændstig 25-årig i absolut topform, som nok er værd at vise frem.

- I år investerer vi 40 millioner kroner i optimering af produktionen. De 30 millioner kroner bliver investeret i et nyt automatiseret anlæg til samling af trærammer i Skive, fortæller Jan Larsen og peger på en række store maskiner, som fremover vil blive overflødige.

Og bare rolig: Automatisering betyder ikke, at robotterne kommer og tager brødet ud af munden på de ansatte.

- Optimering af produktionen vil betyde, at vi kan beholde de ansatte. Nogle af dem skal måske løse andre opgaver, men det er egentlig meget typisk: Automatisering betyder ikke tab af arbejdspladser – tværtimod! Det giver mulighed for at producere mere med lavere omkostninger. Det styrker konkurrenceevnen, forklarer Jan Larsen.

Apropos øget salg, så er Kastrup Vinduet på vej til at åbne sit showroom nummer tre. Der findes allerede et udstillingslokale i tilknytning til fabrikken i Holstebro og ét i Tilst ved Aarhus. 3. november åbner det tredje i Glostrup, hvor både tømrermestre og helt almindelige husejere kan kigge forbi og blive inspireret.

- 50 procent af vores salg af træ/alu-vinduer sker til projektkunder, for eksempel de entreprenører, som de senere år har bygget meget i de større byer. Resten sælges til professionelle kunder, typisk en tømrermester, og sådan vil det fortsat være. Men vi håber naturligvis, at husejere og lejere vil kigge forbi og blive så glade for vores løsninger, at de vil bede tømreren om at montere Kastrup Vinduet, siger Jan Larsen.

Kastrup Vinduet er 100 procent "Made in Denmark". Det er her, der bliver skabt job. Det må man godt huske, når man vælger leverandør af byggematerialer, siger direktør Jan Larsen. Foto: Thomas Maxe

Der findes ingen hyldevarer eller vinduer i standardmål hos Kastrup Vinduet. Og så alligevel ”næsten”, for virksomheden har udviklet et nyt koncept, som er blevet meget populært hos især projektkunderne, der skal montere mange vinduer.

- Vi har udviklet nogle moduler med nogle lidt større, meget fleksible partier. Det er en slags ”yder-rammer”, som tømrerne kan montere i bygningen, og så kan man senere montere enten et vindue, en dør eller en kombination af døre og vinduer inde i partiet. Det er sådan lidt en ”legoklods”-tankegang, og det har gjort os til en af de foretrukne leverandører til entreprenørerne, fordi det er hurtigt og fleksibelt at bygge på den måde, fortæller Jan Larsen.

Annonce

Projektbyggeri stilner af

De senere år har byggeriet af lejligheder kørt på fuld damp i blandt andet Aarhus og København, men markedet nærmer sig et mætningspunkt. Det er Kastrup Vinduet forberedt på.

- Vi har høje forventninger til regeringens løfte fra 1. maj om at investere 30 milliarder kroner i energirenovering af almene boliger. Det vil alt andet lige også betyde udskiftning af døre og vinduer, siger Jan Larsen, som slutter med en stærk appel til både boligselskaber, entreprenører og boligejere, som skal bestille nye vinduer – med eller uden statsstøtte:

- Under corona-nedlukningen i foråret talte alle meget om, at vi skulle huske at handle lokalt for at bevare arbejdspladser. Forhåbentlig vil man også tænke over det, når der skal bestilles nye vinduer, for der bliver altså stadig produceret mange danskdesignede vinduer på fabrikker i Polen og Litauen. Kastrup Vinduet er ægte ”made in Denmark”, og vi har skabt 250 arbejdspladser i Danmark, fordi vi producerer alt her i landet, siger Jan Larsen.

Kastrup Vinduet har ingen hyldevarer. Alt er på mål - også de meget store vinduespartier, som kræver lange arme. Foto: Thomas Maxe

De 20 nye medarbejdere i produktionen hos Kastrup Vinduet blev rekrutteret på kun 14 dage, og de er mødt på arbejde. I skrivende stund er der ifølge hjemmesiden www.kastrupvinduet.dk aktuelt tre ledige job hos virksomheden, blandt andet en stilling som produktionschef på fabrikken i Holstebro.

Kastrup Vinduet

  • Kastrup Vinduet er den eneste producent i Danmark, som kan levere både trævinduer, træ/alu- og plastvinduer.
  • 70-80 procent af omsætningen er træ/alu-vinduer. Cirka halvdelen sælges til større byggeprojekter, mens resten sælges til professionelle montører, typisk tømrermestre.
  • Kastrup Vinduet beskæftiger 250 medarbejdere primært på fabrikkerne i Holstebro og Skive. Der er også kørende sælgere i hele landet, og et nyt stort, tredje showroom er på vej i Glostrup.
  • Carsten Kastrup etablerede 22. september 1995 Kastrup Vinduet i Holstebro. I 2008 blev sønnen Lasse en del af virksomheden, som han fortsat ejer 25 procent af, mens den østrigske familievirksomhed IFN i dag ejer resten.
  • Virksomheden har de senere år investeret massivt i udvidelse og optimering af produktionen. Det er dyrt, men tilsyneladende et klogt valg. I 2019 var resultatet før skat på 6,7 millioner kroner – en pæn fremgang på 20 procent i forhold til året før.

Hjemmeside: www.kastrupvinduet.dk

Annonce
Holstebro

Burgerbygning, fodboldgolf, hæng på lygtepælene og hav et stort klistermærke af dig selv på din bil: Det kan godt være lidt skræmmende

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

19 ud af 20 ledige anmeldt til a-kasse for ikke at stå til rådighed - men det førte aldrig til en sanktion: Se her, hvad nogle af grundene kunne være

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport

Tidligere landsholdskeeper tager over som målmandstræner i TTH

Sport For abonnenter

HB-midt godkender det ene point mod Vejgaard: - Af erfaring ved jeg, at det er et svært sted at vinde

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Kultur For abonnenter

Verdens måske største af sin slags: Familien Kristensens samling fylder nu 600 kvadratmeter

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Holstebro For abonnenter

Vil have psykolog frakendt retten til at arbejde med børn: Tiltalt for overgreb på 15-årig klient

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Annonce