Annonce
Erhverv

Traktormekaniker: Man kan kun være ekspert i én ting ad gangen

Find Holger: Jo, der står faktisk en voksen mand inde i hjulkassen. Traktorerne bliver større og mere avancerede. Det stiller krav til servicespecialisterne. Foto: Thomas Maxe
Traktorer og landbrugsmaskiner bliver mere og mere avancerede. Det stiller store krav til specialisering hos serviceværkstederne.
Annonce

SKIBBILD: Det er 90 år siden, at tyske Fendt begyndte at fremstille traktorer.

Den vestjyske smed Jørgen Bay har et par veteranmodeller i sin private samling, og de gamle maskiner ligner nærmest havetraktorer sammenlignet med det monster, som lige nu er i gang med at få udført service på værkstedet.

- Fejlfinding på en moderne traktor begynder altid med, at man kobler en bærbar pc til. Maskinerne bliver mere og mere avancerede, for eksempel med gps-styring. Så et serviceeftersyn er både motor, kabine, hydraulik og el. Det løber nemt op i 25.000-50.000 kroner, fortæller Jørgen Bay, indehaver af Skibbild Smede- og Maskinforretning.

Han og de fire ansatte har status som autoriseret serviceværksted for Fendt. Og det er kun traktorerne, de tager sig af.

- Der findes jo både finsnittere, mejetærskere og alle andre maskiner, som – lige som traktorerne – bliver mere og mere avancerede. Vi skal ikke lave 1000 ting på værkstedet, for det kan man ikke overskue. Vi vil hellere være gode – og helst de bedste – til Fendt-traktorer. Dem arbejder vi med hver dag, så der har vi ekspertisen, forklarer Jørgen Bay.

Skibbild Smede- og Maskinforretning

Virksomheden har siden 1982 været autoriseret Fendt-serviceværksted i landsbyen Skibbild, nær Vildbjerg i Herning Kommune. Området er blandt andet kendt for kartoffelavl, som stiller store krav til maskinparken.

Jørgen Bay overtog forrentningen i 1997. Foruden ham selv er tre svende og en lærling beskæftiget.

Det haster, når en traktor går i stå, så værkstedet skiller sig ud ved at have et gigantisk reservedelslager med flere end 16.000 varenumre - kun til Fendt-traktorer. Ofte bliver der solgt dele til andre serviceværksteder.

Skibbild Smede- og Maskinforretning er personligt ejet og offentliggør derfor ikke regnskabstal.

Hjemmeside: www.skibbildsmede.dk

Annonce

Svær at slide op

Han overtog virksomheden for 23 år siden, men værkstedet i Skibbild har siden 1982 været lokal verdensmester i Fendt-traktorer.

- Fendt er kendt for lang holdbarhed og har dermed også en høj gensalgsværdi. Det er typisk traktorer, som bliver købt for at køre mange timer. Her i området har vi for eksempel meget kartoffelavl, så her er det ikke ualmindeligt, at en traktor kører 2000 timer om året. Det svarer altså til mere end et fuldtidsjob. Men vi har alligevel Fendt-traktorer fra 1980’erne, som kører endnu, siger Jørgen Bay.

Holdbarheden giver mere beskæftigelse til serviceværkstedet, for det kræver god vedligeholdelse at få ekstra år ud af investeringen.

- På billigere traktormærker vil man typisk tænke, at ”nu har jeg kørt 15.000 timer på 10 år, og så skal vi til at få hold på reparationerne. Nu kan den ikke længere”, men hvis det er en Fendt, bliver den ofte sendt til reparation, og så kører den videre, siger Jørgen Bay.

Annonce

Mere elektronik, mere service

Det konkurrerende mærke, amerikanske John Deere, fortalte for nylig, at der nu er 50.000 af de grøn/gule traktorer i Danmark, som er koblet på et nyt overvågningssystem, hvor traktoren selv ”ringer til mekanikeren”, hvis maskinen har en fejl eller nærmer sig tiden for serviceeftersyn.

Det koncept breder sig til andre mærker også.

- De nyeste Fendt har et tilsvarende system, og det vil vi helt sikkert se mere af. Det betyder dog ikke, at vi bliver arbejdsløse, tværtimod skulle vi gerne få mere at lave – men det bliver stadig billigere for ejeren, for det er dyrt i produktionstab, når en dårligt vedligeholdt traktor ikke kan køre, og det koster mere end dobbelt så mange penge at reparere end at vedligeholde, forklarer Jørgen Bay.

Ud over at holde Fendt-traktorerne kørende, så bidrager han også til at uddanne unge til landbrugsmaskin-mekaniker. Trods den tungebrækkende jobtitel er det ifølge Jørgen Bay intet mindre end ”verdens bedste uddannelse”.

- De lærer næsten alt på skolen i Aars: Motorlære, svejsning, hydraulik, el. Med den uddannelse, så kan de altid få arbejde. Til hver en tid, siger Jørgen Bay.

Skibbild Smede- og Maskinforretning må dog undvære sin lærling for tiden. Han er nemlig i gang med en skoleperiode, så de øvrige fire mand må holde de forårstravle traktorer kørende.

Jørgen Bay har en privat samling af gamle Fendt-traktorer. "Pensionopsparingen", kalder han dem, men mon han nænner at skille sig af med dem? Foto: Thomas Maxe
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce