Annonce
Læserbrev

Trafik. Moralen skrider - vis nu mere hensyn

Annonce

Debat: I 2018 var der 175 trafikdrab i Danmark. Det tal er fortsat alt for højt, selvom det er markant lavere end for til år siden. Vi skal meget længere ned – og det kræver nytænkning på trafiksikkerhedsområdet.

Hver uge får jeg henvendelser fra borgere, der oplever stigende hensynsløshed og egoisme i trafikken. Og jeg oplever ofte selv som trafikant, at gode dyder som hensynsfuld og sikker adfærd i trafikken skubbes i baggrunden.

Eksemplerne står i kø.

På motorvejen trækkes pludselig ud i venstre vejbane uden orientering bagud, lastbiler laver stærkt generende elefantvæddeløb, bilister ligger og roder i venstre vejbane med 90 km/t, selvom topfarten er 110 eller 130. På landeveje overhales hasarderet og mange ser film eller taler i mobiltelefon under kørsel. Respektløs og truende adfærd overfor skolevogne, ældre bilister, udrykningskøretøjer og skolepatruljer. Kørsel overfor rødt lys med bil. Cyklister, der kører overfor rødt eller på fortovet, så fodgængere må springe for livet. Kørsel på påvirket tilstand med køretøjer fra elløbehjul til bil. Dertil kommer de groteske eksempler på dødsensfarlig vanvidskørsel med høj fart i byerne – ofte udført af bandemedlemmer og andre, der skal blære sig overfor hinanden i hurtige biler.

Jeg kunne desværre opremse endnu flere eksempler, der alle relaterer sig til en omsiggribende egoisme, der medfører et farligt skred i trafikmoralen.

Der er i den grad behov for en trafikmoralsk genoprustning baseret på mere effektiv politikontrol i trafikken – regler uden håndhævelse er intet værd. Tidlig fokus for børn på gode grundlæggende færdselsregler og god trafikadfærd i skolen og i hjemmet skal der også til. Dertil kommer behov for øget vægt på god trafikmoral i køreskolerne samt fortsat målrettede kampagner.

Norge viser vejen med europarekord i lavt antal farlige ulykker – lad os tage ved lære af det. Lad os vise langt mere respekt og tage mere hensyn til hinanden – også i trafikken.

Kristian Pihl Lorentzen. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Gav politiet en fuck-finger

Lemvig

Nu er vandet klar i Thyborøn

Annonce