Annonce
Ulfborg/Vemb

"Træls tørke" har givet gode forhold for luftarkæologerne

- Ved Ulfborg Kirkeby fanger øjet fire store, lidt uregelmæssige grønne pletter. Det er højst sandsynligt spor af brønde. Når man kigger efter, kan man også se mørke bugtede linjer rundt om det større område ved hver af brøndene. Det er spor efter skelgrøfter, fra hegn der har omkranset de fire gårde. Desværre kan vi ikke se spor efter selve gårdene, derfor ved vi ikke, hvor gamle de er, beskriver luftarkæolog Lis Helles Olesen.

Der er blevet fundet et hav af nye bebyggelser i forbindelse med tørken i år.

Ulfborg/Holstebro: Den ekstreme tørke, som vi herhjemme har været dækket af, og som set fra en satellit i sommermånederne farvede grønne Danmark gult, har ifølge Landbrug & Fødevarer kostet landbruget 6,4 milliarder kroner. Men mens landmænd og lodsejere har været i voldsom knibe, så har luftarkæologerne fra Holstebro Museum haft optimale forhold i år.

Hele 220 nye "lokaliteter" har luftarkæologerne med base i Holstebro fundet i årets juni og juli måned på Fyn og i Jylland. Over halvdelen af lokaliteterne ligger i Vestjylland.

- Det har jo været helt fantastisk med sådan en tør sommer, siger Lis Helles Olesen, der er luftfotoarkæolog ved Holstebro Museum.

Hun har med en pilot henover juni og juli fløjet Jylland og Fyn tynde for at tage luftfotos af de mange marker. For særligt i juni og juli - lige før tørken for alvor satte ind - skiftede afgrøderne langsomt farve fra grøn til gul - og gav dermed gunstige forhold for observationer.

- Hvis det er en våd sommer, så gror kornet jo lige godt over det hele, men når det er så tørt, så kan man se forskelle - for afgrøderne gror ofte bedre der, hvor jorden tidligere har været gravet op, siger Lis Helles Olesen.

Det gør, at luftarkæologen har lettere ved at afkode hvor - og ikke mindst hvor tæt, der har været bygget - da man på nogle luftfotos kan se "aftryk" fra stolpehuller på de huse, der har ligget.

- For første gang i de ti år, vi har fløjet har vi set spor af store nedgravninger ved Gudum Kirke. Vi regner med, at det er brønde og måske grubehuse i en vikingetidslandsby. Vi har tidligere udgravet noget af denne bebyggelse, da kirkegården blev udvidet., skriver Lis Helles Olesen om dette luftfoto.

De lokale fund

Blandt andet har luftarkæologen fundet fire gårde, som har ligget ved siden af hinanden med et organisk formet hegnforløb mellem sig - på en mark ved Ulfborg. Og længere ude - ved Staby - har man fundet en boplads fra den yngre jernalder.

Ligeledes har man fundet en lang to meter bred grøft, der løber gennem landskabet ved Resen - samt nogle bebyggelser fra tidlig jernalder ved Skærum Mølle.

- Vi har pludseligt fået et andet indtryk af, hvor tæt bebyggelsen var i den sene jernalder og vikingetid - blandt andet ude ved Nissum Fjord og Ringkøbing - og det kan måske forklare, hvorfor der er så store kirker i områderne, siger Lis Helles Olesen.

Annonce
Erhverv

Gårdejer undrer sig: Blev bedt om at tilbagekalde grillpølser efter fire timer langt besøg

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Biograf gentager gallaåbning - halvandet år efter åbning: - Åbningen af Big Bio Holstebro har været mit livs mareridt

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Holstebro

Hvis nye barselsregler giver flere børn i institutionerne, så  må vi bare håndtere det

Struer

Borgmesterens sidste budgetaftale: Enigt byråd vil løfte tagene

Erhverv

Lyd fra Lydens By skrev historie: 50.000 koncertgæster til The Minds Of 99 i Parken fik leveret vellyd af lokalt firma

Holstebro For abonnenter

Spidskandidater: Nærmest umuligt at hente stemmer, men vælgermøder er ikke spild af tid

Ulfborg/Vemb

Blomsterudstilling forlænger

Holstebro

Han var fuld, påvirket af narko og endte på taget i Vandkraftsøen

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Sport

Bedsteveninder og bryllups-buddies delte guld og sølv imellem sig

Sport For abonnenter

9 år, 404 kampe og ny kamprekord-holder: Holstebro er blevet mit hjem, det er her jeg hører til

Holstebro

V-borgmesterkandidat ønsker direkte duel med borgmesteren: Østerby siger nej tak

Annonce