Annonce
Ulfborg/Vemb

"Træls tørke" har givet gode forhold for luftarkæologerne

- Ved Ulfborg Kirkeby fanger øjet fire store, lidt uregelmæssige grønne pletter. Det er højst sandsynligt spor af brønde. Når man kigger efter, kan man også se mørke bugtede linjer rundt om det større område ved hver af brøndene. Det er spor efter skelgrøfter, fra hegn der har omkranset de fire gårde. Desværre kan vi ikke se spor efter selve gårdene, derfor ved vi ikke, hvor gamle de er, beskriver luftarkæolog Lis Helles Olesen.

Der er blevet fundet et hav af nye bebyggelser i forbindelse med tørken i år.

Ulfborg/Holstebro: Den ekstreme tørke, som vi herhjemme har været dækket af, og som set fra en satellit i sommermånederne farvede grønne Danmark gult, har ifølge Landbrug & Fødevarer kostet landbruget 6,4 milliarder kroner. Men mens landmænd og lodsejere har været i voldsom knibe, så har luftarkæologerne fra Holstebro Museum haft optimale forhold i år.

Hele 220 nye "lokaliteter" har luftarkæologerne med base i Holstebro fundet i årets juni og juli måned på Fyn og i Jylland. Over halvdelen af lokaliteterne ligger i Vestjylland.

- Det har jo været helt fantastisk med sådan en tør sommer, siger Lis Helles Olesen, der er luftfotoarkæolog ved Holstebro Museum.

Hun har med en pilot henover juni og juli fløjet Jylland og Fyn tynde for at tage luftfotos af de mange marker. For særligt i juni og juli - lige før tørken for alvor satte ind - skiftede afgrøderne langsomt farve fra grøn til gul - og gav dermed gunstige forhold for observationer.

- Hvis det er en våd sommer, så gror kornet jo lige godt over det hele, men når det er så tørt, så kan man se forskelle - for afgrøderne gror ofte bedre der, hvor jorden tidligere har været gravet op, siger Lis Helles Olesen.

Det gør, at luftarkæologen har lettere ved at afkode hvor - og ikke mindst hvor tæt, der har været bygget - da man på nogle luftfotos kan se "aftryk" fra stolpehuller på de huse, der har ligget.

- For første gang i de ti år, vi har fløjet har vi set spor af store nedgravninger ved Gudum Kirke. Vi regner med, at det er brønde og måske grubehuse i en vikingetidslandsby. Vi har tidligere udgravet noget af denne bebyggelse, da kirkegården blev udvidet., skriver Lis Helles Olesen om dette luftfoto.

De lokale fund

Blandt andet har luftarkæologen fundet fire gårde, som har ligget ved siden af hinanden med et organisk formet hegnforløb mellem sig - på en mark ved Ulfborg. Og længere ude - ved Staby - har man fundet en boplads fra den yngre jernalder.

Ligeledes har man fundet en lang to meter bred grøft, der løber gennem landskabet ved Resen - samt nogle bebyggelser fra tidlig jernalder ved Skærum Mølle.

- Vi har pludseligt fået et andet indtryk af, hvor tæt bebyggelsen var i den sene jernalder og vikingetid - blandt andet ude ved Nissum Fjord og Ringkøbing - og det kan måske forklare, hvorfor der er så store kirker i områderne, siger Lis Helles Olesen.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Holstebro

Dorthe vil forsætte med at tatovere trods forbud fra EU: - Jeg føler mig pisset op og ned ad ryggen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Virksomhed har stået for solid vækst i årrække - hemmeligheden er Jens' værdier og snusfornuften:  - Vi har aldrig købt en papkasse

Struer For abonnenter

Laurs er villig til at betale prisen: - De sendte min kone ud af landet, så fra på søndag er jeg tysker

Erhverv

Fra gårdbutik til gågade: Birte gør drømmen til virkelighed, og åbner tøjbutik på Østergade

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Holstebro

Overlægen, der selv blev patient, kommer med hård kritik af  test-systemet: I sætter mit liv på spil, når jeg skal stå i kø med syge

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Ulfborg/Vemb

Hans trailer hoppede af krogen

Sport

Fremtiden ligger i Holstebro - både på og uden for banen: Jeg har nået en alder, hvor der skal mere til end bare at have et arbejde

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Struer

Kørte frem for rødt: Tog afsporet på station

Leder For abonnenter

Vi ved stadig ikke, om statsministeren kan stilles til ansvar i minksagen - men nu ved vi, at ministeriet kæmpede for at redde hendes og regeringens politiske liv

Erhverv

Få din burger bragt helt til døren: Madbude rykker ind i Holstebro

Annonce