Annonce
Mærkedage

Toppolitiker og statsministerfrue på samme tid

Lone Dybkjær, som 23. maj fylder 80 år, fandt i 1992 sammen med socialemokraten Poul Nyrup Rasmussen. De blev senere gift, og hun blev statsministerfrue, sideløbende med at hun passede sin politiske karriere i Europa-Parlamentet. Her ses parret ved tidligere statsminister Anker Jørgensens bisættelse i 2016. (arkivfoto) Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lone Dybkjær sad i Folketinget i tre omgange fordelt over fem årtier, blev landets første kvindelige miljøminister og tilbragte ti år i Europa-Parlamentet.
Annonce

80 Hun er uddannet civilingeniør og har været miljøminister, folketingsmedlem i tre omgange og medlem af Europa-Parlamentet for Radikale Venstre.

I den brede offentlighed kendes Lone Dybkjær, som lørdag 23. maj fylder 80 år, måske lige så meget for ægteskabet med tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

De to viste sig for første gang offentligt sammen i 1992, kort tid efter at han var blevet valgt til posten som Socialdemokratiets formand.

Romancen med Poul Nyrup Rasmussen, som hun i 1994 blev gift med, var medvirkende til, at hun to år senere sagde midlertidigt farvel til dansk politik og drog mod Bruxelles.

På det tidspunkt havde Lone Dybkjær allerede haft en lang og produktiv karriere i politik.

I 1973 blev hun valgt til Folketinget for første gang. Hun røg ud igen fire år senere, men gjorde comeback i 1979 og sad i tinget i de efterfølgende 15 år.

Ligestilling mellem kønnene var en af Lone Dybkjærs mærkesager, og i 1984 var hun med til at forhandle en lov på plads, der sikrede barsel til mænd.

I 2007 blev hun kåret som årets politiker af Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske.

I 1988 blev hun udnævnt til miljøminister - Danmarks første kvindelige af slagsen - i Poul Schlüters KVR-regering. Det holdt i to år, inden Radikale Venstre forlod regeringen.

Senere fulgte altså romancen og ægteskabet med Poul Nyrup Rasmussen, som i 1993 blev statsminister i rødkløverregeringen, hvor Radikale Venstre også var med.

I 1994 forlod Lone Dybkjær Folketinget og blev samme år valgt ind i Europa-Parlamentet.

Her sad hun frem til 2004, hvorefter hun vendte hjem til Danmark. I øvrigt mens hendes mand tog den modsatte tur til Bruxelles efter at have forladt Folketinget.

Året efter blev Lone Dybkjær for tredje og sidste gang valgt til Folketinget, og her sad hun frem til sit frivillige stop i 2011.

Det seneste årti har der blæst hårde vinde omkring Lone Dybkjær.

I 2011 fik hun konstateret brystkræft, som spredte sig. Og to år senere mistede hun en af sine to døtre, som hun havde fra sit første ægteskab.

Lone Dybkjær har åbent fortalt om sit sygdomsforløb.

- Det går selvfølgelig den forkerte vej. Sådan er det. Men det vil jeg få det bedst mulige ud af, sagde hun i marts til B.T.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Benjamin forsvarer sin ph.d.

Struer

Havne Allé lukkes i weekenden

Annonce