Annonce
Alarm 112

Topfolk i krakket andelskasse skal betale millionerstatning

Søren Steffen/Ritzau Scanpix
Tidligere ledelse i Andelskassen J.A.K. Slagelse skal betale 1,2 millioner kroner for uforsvarlige lån.

Den tidligere ledelse i Andelskassen J.A.K. Slagelse, der krakkede i 2015, handlede uforsvarligt, da den gav et lån og en kassekredit i millionklassen til to virksomheder.

Den tidligere direktør og bestyrelsesformand skal betale en samlet erstatning på knap 1,2 millioner kroner til det statslige selskab Finansiel Stabilitet, der har anlagt sagen.

Det har Retten i Glostrup afgjort fredag, oplyser retten i en pressemeddelelse. Der var enighed blandt de tre dommere.

Den tidligere direktør Wolmer Møller er dømt ansvarlig for begge lån, mens tidligere bestyrelsesformand Thomas Lindboe er dømt ansvarlig for det ene.

Direktøren skal betale knap en million kroner, mens formanden skal punge ud med 200.000 kroner.

Retten vurderer, at Wolmer Møller i strid med andelskassens egne retningslinjer gav grønt lys til lånet og kassekreditten uden at spørge bestyrelsen.

Thomas Lindboe har ifølge retten involveret sig i den ene lånesag på en måde, så han anses at have bakket op om bevillingen. De to har nægtet sig skyldige i sagen.

Kravet var på 1,8 millioner kroner, men er nedsat, fordi andelskassen havde en økonomisk fordel af det ene udlån.

Oprindeligt havde Finansiel Stabilitet lagt op til at sagsøge de to topfolk for 14 millioner kroner, men det blev beskåret kraftigt, inden sagen blev indledt.

Retssagen har været i den klart mindre afdeling, når man sammenligner med andre sager om krakkede banker, der har kørt i årene efter finanskrisen.

Andelskassen gik ned i oktober 2015, hvorefter Finansiel Stabilitet overtog kontrollen.

J.A.K. står for jord, arbejde og kapital. Andelskassen opstod som resultat af en bevægelse fra 1930'erne om et økonomisk mere retfærdigt samfund uden renter.

Andelskassen havde hovedkontor i Slagelse og mindre filialer i Brenderup, Nykøbing Mors og Thisted på grund af en fusion med Andelskassen Morsø og Andelskassen Brenderup og Thisted.

Andelskassen havde i underkanten af 3000 kunder, især private og mindre virksomheder, som blev betjent af 17 fuldtidsansatte.

/ritzau/

Annonce
Link til dom på rettens hjemmeside
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kiosk ramt af indbrud

Leder For abonnenter

Lad briterne komme ud og lad os komme videre

Fredagens fintælling efter parlamentsvalget i Storbritannien torsdag kunne umuligt rokke ved den overbevisende sejr til Boris Johnson og hans konservative parti. Absolut flertal i Underhuset betyder, at briterne og resten af EU nu sandsynligvis endelig kan komme videre. Brexit bliver en realitet inden udgangen af januar. Det er briternes valg - først ved brexit-afstemningen for tre år siden - og nu igen ved at give de politikere, som lover en hurtig afklaring, et klart flertal. Udtrædelsen af EU er grundlæggende en sørgelig beslutning, som giver både briterne alle os andre masser af udfordringer. Men det er også en demokratisk beslutning, og det skal man selvfølgelig respektere. Tilbage står kun at få det til at ske. Uanset om man er tilhænger eller modstander af EU - eller for eller imod briternes ønske om at forlade samarbejdet - kan man nu glæde sig over udsigten til at slippe ud af det tåbelige ingenmandsland, det internationale samarbejde har befundet sig i alt for længe. Også her i området har især erhvervslivet sukket efter en afgørelse. Den ser nu ud til at være faldet, og vi kan alle sammen begynde at indrette os efter fremtiden. Briternes beslutning har store konsekvenser for fiskeriet og for de virksomheder, der eksporterer til området. Men det får også indflydelse på danske virksomheder, som arbejder inden for samme område, som britiske eksportvirksomheder. Blandt andet inden for landbruget handler det derfor nu om at udnytte de ekstra muligheder, som brexit skaber. Hvis briterne får sværere ved at eksportere til EU, åbner det muligheder for, at andre kan få en større bid af kagen. En fornuftig samarbejdsaftale bliver afgørende for briterne, mens den i sidste ende næppe kommer til at rokke meget ved den enkelte danskers hverdag. For erhvervslivet handler det mest af alt om stabilitet, og den har vi nu udsigt til for første gang i flere år.

Annonce