Annonce
Struer

Tommy stod 'I hus til halsen' - nu har han fået mod på livet igen: - Jeg har fuldstændig ændret mig selv

At Tommy Pedersen kan lide modelfly var ikke til at overse, da han onsdag aften indtog skærmen hos DR. Foto: Morten Stricker
Hvor meget kan et tv-program egentlig ændre på en livssituation? Ret meget for ikke at sige alt ifølge Tommy Pedersen, som i denne uge gled hen over skærmen i den bedste sendetid.

Hjerm: Det er en lidt mystisk fornemmelse at træde ind i et hus, man aftenen forinden har set blive endevendt i en time på tv.

Ikke desto mindre var det tilfældet torsdag eftermiddag i hjertet af Hjerm, hvor 62-årige Tommy Pedersen åbnede døren til sit "nye hjem", som han frygtelig gerne vil af med.

Onsdag aften kunne man se det gennemgå lidt af en forvandling - for nu at sige det mildt - i DR-programmet "I hus til halsen".

Annonce

En mulighed, som kom i stand på grund af Tommy Pedersens to døtre, hvoraf den ene, Dorthe Olesen, også var til stede, da avisen kom forbi.

- Far havde haft det til salg i flere år, og der skete jo bare ikke en dyt. Man kunne godt mærke, at det begyndte at påvirke ham, fortæller Dorthe Olesen:

- Vi kunne se, at det begyndte at vokse ham lidt over hovedet. Man kunne godt mærke, at du ikke rigtig havde interesse i at være her.

Det blev mellem døtrene til, lidt i sjov, at de jo kunne prøve at melde ham til det program. Det skete lige inden sommerferien sidste år, og de endte med at blive udvalgt.

Levede i en boble

Tommy Pedersen havde sagt ja fra begyndelsen. Mest af alt med tanken, at det jo nok ikke blev til noget.

Følte du dig "i hus til halsen"?

- Ja, det har jeg gjort i mange år. Jeg har bare ikke villet snakke om det, fortæller han:

- Jeg isolerede mig totalt herude i det første år, jeg var ene. Jeg levede i en boble og foretog mig ikke rigtig noget.

Tommy Pedersen arbejder som højspændingsmontør. Han tager afsted mandag morgen for så at komme hjem igen torsdag.

For cirka fem år siden gik det forhold, som ifølge ham er grunden til, at huset i Hjerm overhovedet blev købt i sin tid, hvilket er før finanskrisen, i stykker.

- Jeg havde en alletiders lejlighed i Holstebro, men du ved godt, kærlighed kan gøre blind, forklarer Tommy Pedersen:

- Det har aldrig været mig det her. Vi havde ingen relationer herude. Det var simpelthen for at få mere for pengene.

Og det fik parret. 216 kvadratmeter i to plan for nu at være helt præcis.

Annonce

Da bruddet ramte

Ønsket om at komme af med huset i Hjerm bunder blandt andet i, at Tommy Pedersen gerne igen vil tættere på sin familie i Holstebro.

- Jeg har svigtet min egen familie. Mine børnebørn. Vi sås kun til fødselsdage, og til sidst kunne jeg mærke, at de ikke rigtig kendte mig mere.

Oveni det følte Tommy Pedersen sig flov, da bruddet ramte, og han blev alene i det store hus.

- Nu havde jeg jo ingen, som han siger.

Tommy Pedersen bag huset, han faktisk er blevet rigtig glad for, men også så frygtelig gerne vil af med. Foto: Morten Stricker

- Du vidste godt, at hvis du kom i problemer, skulle du ringe til mig, og det gjorde han så også samme dag, hun begyndte at pakke sine ting, fortæller Dorthe Olesen:

- Jeg var sådan, hvad sker der? Og det vidste du heller ikke selv, tror jeg. Du var i chok det første stykke tid.

- For mange år siden, hvor jeg lavede samme nummer, har jeg haft depression, og det var det samme, jeg var på vej ind i, forklarer Tommy Pedersen:

- Jeg passede mit arbejde og lå så på sofaen og ventede på, at det skulle blive mandag igen, så man kunne komme på arbejde.

Med arbejdet i hænderne behøvede tankerne ikke at være der.

- Jeg har aldrig prøvet at være ene, og så skal jeg lige pludselig til at tage beslutninger og alt muligt selv. Og så den uvished, at jeg ikke rigtig vidste, hvorfor hun var gået.

Annonce

Flygtede fra ensomhed

Første, spæde skridt ud af den formørkede situation blev taget i retning af Singlehytten i Holstebro, som Tommy Pedersen blev lokket til at opsøge.

- Jeg tror, det var noget af det, der fik dig i gang. Du kom ind og spiste derinde, og der ændrede sig noget, fortæller Dorthe Olesen.

Et andet aktiveringsskridt blev modelfly.

- Jeg havde én flyver, dengang jeg var sammen med hende, men det accelererede jo, så jeg havde nogle og 20 til sidst, forklarer Tommy Pedersen:

- Og så købte jeg en campingvogn også for at flygte fra det her (situationen i huset, red.).

Vognen blev kørt til en campingplads i Karup, hvor Tommy Pedersen og hans ekskone, som han har døtrene med, tidligere har været fastliggere.

- Jeg blev modtaget, som havde jeg været der i alle årene. Det var ligesom at komme hjem igen, og det var den ensomhed, der var her, jeg flygtede fra.

Annonce

3D-printerne

Så skal det dog også retfærdigvis lige med, at Tommy Pedersen ifølge datteren altid har haft gang i hobbyer, som eksempelvis de 3D-printere, han lige nu er meget glad for.

- Jeg laver stumper til fly og vaser. Jeg er lidt nysgerrig med sådan nogle ting, og de der 3D-printere har også fulgt med, når jeg var på camping, begynder han:

- Det er det første, der kommer ind på bagsædet af bilen, og det første, der kommer ind i campingvognen, når jeg lander derude. Folk tror sgu, jeg er tosset, griner Tommy Pedersen.

- Ja, der er næsten ikke plads til kaffekoppen på bordet, tilføjer datteren.

Man skal ikke være ræd for at spørge nogen, om de gider hjælpe en. Det fik jeg at se her. De var der jo.

Tommy Pedersen, 62 år, Hjerm

I tv-programmet, som blev optaget i sensommeren, ser man godt med mennesker, der hjælper, og det var faktisk slet ikke alle, Tommy Pedersen selv kendte på forhånd.

- Det er mine børnebørn, der har skaffet flere af dem. De unge mennesker, der var her, kendte jeg overhovedet ikke, fortæller en stolt morfar:

- Så kan man godt knibe en tåre. Det havde jeg slet ikke regnet med. Jeg havde jo ikke fulgt med i deres ting.

Annonce

Tingene blev sagt

Da det hele var i gang, havde Tommy Pedersen det sådan, at nu måtte det briste eller bære.

- Der skete noget. Nu var alle de mennesker her, og de ville hjælpe mig. Jeg kunne lige pludselig se muligheder i det hus her, siger han.

- Jeg var ikke klar over, at der var så mange, der ville hjælpe mig, og det fællesskab, vi havde. Det var så hyggeligt. Der var liv, og hold kæft, vi savnede det, da de var kørt.

Så stod Tommy der alene igen, men efter en uge til 14 dage begyndte han at kunne nyde det, der var sket.

- Jeg kunne se mig selv her, og jeg tændte stearinlys, hyggede mig og købte blomster. På en måde fortrød jeg næsten, jeg skulle af med det, men det bliver jo ikke mindre.

- Nogle af de ting, vi hører dig sige i programmet, har du måske ikke lige sagt til os før. Vi har ikke vidst, at vi betød så meget for ham, og at han har været ked af det, siger Dorthe Olesen.

Børnebørnene blev da også helt rørt, da de så programmet, kan moren fortælle.

Annonce

Spørg om hjælp

Den manglende åbenhed kan Tommy Pedersen sagtens genkende.

- Jeg har aldrig villet snakke om det her hus. Når de har spurgt til det, har jeg altid fået lagt låg på, forklarer han:

- Jeg har fuldstændig ændret mig selv. Jeg er blevet mere glad også over for andre mennesker. Jeg er ikke så lukket inde mere. Nu tør jeg bedre sige tingene, som de er.

Skal Tommy Pedersen konkludere noget efter alt det her, er det nok, at:

- Man skal ikke være ræd for at spørge nogen, om de gider hjælpe en. Det fik jeg at se her. De var der jo.

Siden programmet blev optaget i sommer, har der været mere end ti fremvisninger af Tommy Pedersens hus, og et salg kan faktisk lige nu være rigtig tæt på, lyder det.

- Jeg ligger tæt på min pension om fire år, så nu kan jeg forhåbentlig blive gældfri inden, siger han:

- Det vil betyde meget for mig at kunne komme ind, hvor jeg kan cykle rundt til min familie, og finde det sidste sted, jeg skal være og falde til der.

Annonce
Holstebro

Langvarig sygeplejestrejke trækker spor: Dobbelt så mange patienter valgte privathospital

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Maggie er med 'mor' i salonen hver dag: - Kunderne synes, det er så hyggeligt - nogen bliver ligefrem skuffede hvis hun ikke er her

Holstebro For abonnenter

Da Poul Henning pludseligt døde, reddede han fem andre: - Det er uretfærdigt, men tænk på dem, som fik deres kære med til juleaften på grund af ham

Holstebro

Jysk Energi melder alt klar til elbilerne

Vestjylland

Politiet efterlyser vidner til brutalt overfald på åben gade: 32-årig fik knytknæveslag og flaske i hovedet

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Navne For abonnenter

Poul-Erik Sloth Nielsen blev 'kun' 72 år - men der er mange, som bliver 100 år og ikke har prøvet så meget, som han har

Vestjylland

Spurgt på gaden: Er du organdonor?

Holstebro For abonnenter

Ragnvald fik livet tilbage, da en anden mistede sit: - Jeg er dybt taknemlig

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Hvorfor skal jeg have skattefri penge ind på kontoen, som jeg ikke har bedt om og ikke har brug for?

Holstebro For abonnenter

Hun er selv vaccineret - men ikke hendes børn:  - For at være ærlig, så kan jeg ikke forstå, hvorfor der skal være så stort et pres

Holstebro

Nye regler kan smadre skiferien for Karsten: - Det kan ikke passe. Jeg har fået tre stik og er immun - jeg må være ønsket at få ind

Annonce