Annonce
Ulfborg/Vemb

Tomme sommerhusgrunde: Fastholder nye sommerhusområder trods kritik

Der er 38 tomme sommerhusgrunde i Fjand - og heraf 21 i Fjand Ferieceenter. Alligevel søger kommunen nu staten om 236 nye sommerhusgrunde i området. Borgmesteren H.C. Østerby (S) mener dog, at netop flere nye grunde kan sætte skub i området og turismen langs vestkysten. Arkivfoto: Tommy Kofoed
Selv om der er 38 ubebyggede sommerhusgrunde i Fjand, vil kommunen søge staten om 236 flere sommerhusgrunde i området, mens 29 andre grunde fordeles på Ejsingholm og Handbjerg Marina.

FJAND/Ejsingholm: Kommunen ønsker at flytte 135 ubrugte sommerhusgrunde ved Ejsingholm - og søger samtidig om ekstra 138 grunde i en kvote hos Erhvervsministeriet.

- Der er ansøgningsfrist 1. december om omfordeling og ekstra sommerhusgrunde. Det haster lidt, for sagen skal først godkendes i byrådet, siger H.C. Østerby (S) om sagen, der var sat på økonomiudvalgets møde i denne uge som et ekstra punkt.

Hovedparten - nemlig 236 - af de nye fritidsgrunde bliver placeret ved Fjand, hvor der i dag er omkring 700 sommerhuse mellem Vestkysten, klitplantagen og Nissum Fjord.

Der er dog flere sommerhusejere, som undrer sig over planen om flere sommerhuse i et område, hvor der i dag er 38 ubebyggede sommerhusgrunde - og mange sommerhuse til salg.

To familier på Sdr. Fjandvej peger netop på mange sommerhuse til salg og lange liggetider - og appellerer samtidig til, at landbrugsjord omlægges til natur i stedet for til sommerhuse. Og minder om et område, hvor sommerhuse netop blev droppet efter en høring, da der for ti år siden blev udlagt grunde ved Lyngklitvej.

Sommerhusejere på Hagevej konstaterer, at det forudsætter efterspørgsel efter grunde og lyst til at bygge, hvis der skal komme de økonomiske effekter for lokalområdet med flere sommerhuse og flere turister, som kommunen forventer. De konstater, at der i forvejen er 40 sommerhuse til salg.

Hvis det skulle blive bebygget, vil det betyde flere gæster og ødelægge adgangen til "rene og uspolerede naturoplevelser" ved kysten, fjorden og i klitplantagen, mener familien.

Kommunen påpeger dog, at der er mere biodiversitet i et sommerhusområde end på dyrkede marker, og borgmester H.C. Østerby vurderer, at nye grunde netop kan sætte skub i Fjand-området.

- Jeg tror, at jo mere fokus, der kommer på et sommerhusområde, jo større og jo mere attraktivt vil det blive. Der er vestkysten, som er vores største turistattraktion, siger H.C. Østerby.

Fjand ligger godt fem kilometer syd for Thorsminde, som er udpeget som en af de 18 destinationer, der skal skabe vækst i vestkysturismen.

Jorden er fordelt på en række ejere, og flere ejere frabeder sig sommerhuse nær deres huse.

- Det bliver op til ejerne, om de vil udstykke til sommerhuse. Kommunen opkøber ikke jord til sommerhuse, siger H.C. Østerby.

Annonce

Sommerhuse i Ejsingholm

For seks år siden blev der udlagt et område ved Ejsingholm til 135 sommerhuse, men det droppes, da det ligger lavt i terrænet og et stykke fra fjorden. Derfor søger kommunen om en omfordeling, og den tilladelse burde være nem at få, mens det er mere usikkert, om kommunen oveni får del i ekstra 138 grunde ud af en kvote på 1000 sommerhuse på landsplan.

Ved Ejsingholm udlægges 29 nye sommerhusgrunde på en bakke lidt længere mod nord, og heraf kommer 21 fra omfordelingen.

De 108 grunde nord og syd for Klitvejen ved Fjand kommer fra den nogenlunde sikre omfordeling, mens de sidste 130 er mere tvivlsomme.

Der er desuden søgt om ti husbåde i Handbjerg Marine, der også tæller som sommerhuse.

Kommunens ansøgning om nye sommerhusgrunde berører ikke forslaget om cirka 70 nye sommerhuse i Græm Kær, da det projekt ikke kræver del i en kvote.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lad det nu blive realistisk

Som vi skrev i avisen onsdag, følger de lokale idrætshaller - sammen med landets øvrige - noget interesseret, hvad der sker med planerne om de såkaldte B18, et nyt bygningsregulativ. Hvis det gennemføres, som der er lavet udkast til, vil det give voldsomme problemer med en række af de mange arrangementerne, hallerne har i dag. Hvis det gennemføres, skal der ved hvert arrangement laves en pladsfordelingsplan, som skal godkendes af en brandteknisk virksomhed. Og der skal være folk til stede, som skal være uddannet i brandmateriellet. Ud over det vil være en uoverskuelig økonomisk byrde for de mange små-arrangementer, der er i hallerne, vil det også give en masse praktiske udfordringer. Som for eksempel at hvis der kommer lidt flere mennesker, end man havde regnet med, må der ikke stilles ekstra borde op, fordi de ikke indgår i den plan, der er godkendt. Nu må man håbe, at de, der har udarbejdet udkastet, også vil forholde sig til den realistiske dagligdag. Naturligvis skal sikkerheden være i orden, og det grundlæggende i hallerne er, at der er nødudgange, flugtveje er beskrevet, og der er brandmateriel, der også virker. Og det siger sig selv, at man ikke må stille ekstra borde, store gymnastikredskaber eller andet op foran flugtvejene. Men at der skal laves en plan for hvert et lille arrangement, som skal godkendes og dermed betales hos en virksomhed, det er at gå alt for langt. Det vil i realiteten betyde, at en lang række arrangementer ikke kan gennemføres, fordi der ikke er penge til det, og fordi det bliver for besværligt. Der er gjort indsigelser mod det nye regulativ, og forhåbentlig vinder fornuften, så der naturligvis er et indhold, der sikrer sikkerheden. Men at man også forholder sig til virkeligheden. En halbestyrer ved jo alt om, hvordan man må stille borde op, uden det går ud over sikkerheden, og han er i jævnlig kontakt med brandmyndighederne, der både kontrollerer og giver gode råd. Det må række. Vi kan ikke undvære de mange små arrangementer i de haller, der binder mange mindre samfund sammen.

Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Annonce