Annonce
Holstebro

To uger før halloween: Frederiks græskar revet væk

Frederik Gaarden har som en hobby dyrket græskar siden han var seks år gammel. Nu har han sået 0,9 hektar med græskar af forskellige typer, som han sælger ”pluk selv” ved landevejen. Foto: Morten Stricker
Græskar-salget er gået over al forventning for unge Frederik Gaarden.

Vind: Det er altid et sats, når man som 24-årige Frederik Gaarden starter en ny, lille forretning op. Det gjorde han i begyndelsen af året, hvor han plantede en mark ved Skjernvej/Agerfeldtvej ved Vind til med pluk-selv-græskar.

For selvom han tidligere har haft pluk-selv marker i Horsens-området, var det jo ikke til at vide, om også vestjyderne ville tage græskar-plukningen til sig.

Men 15 dage før halloween er tvivlen - og græskarrene - revet væk. Alt blev udsolgt den 15. oktober.

- Rub og stub er væk - de har solgt helt vildt godt, fortæller Frederik Gaarden, der har haft pluk-selv marken som hobbyprojekt, da hans primære beskæftigelse er som fodermester på en gård ved Vind.

- Jeg havde ellers troet, at der var græskar at købe helt til halloween, siger Frederik Gaarden, der nu har fået fjernet boder og skilte fra marken.

Det gode salg har givet blod på tanden til at øge udbuddet til næste år:

- Det bliver helt sikkert en halv gang større til næste år, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mobiltelefonen afslørede 31 hash-kunder

Navne

Æresmedlem efter 25 års indsats

Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce