Annonce
Holstebro

To ud af tre nordvestjyske kommuner: Forskellen mellem rig og fattig vokser

I Struer er forskellen mellem rigeste og fattigste sogn faldet 5,5 procent på et årti. Laveste disponible årsindkomst finder man i Lyngs Sogn med 245.172 kroner og den højeste i Hjerm Østre Sogn på 312.071 kroner. Foto: Morten Stricker.
Forskellen på indkomsterne i de rigeste og fattigste sogne er øget i fire ud af fem kommuner. Struer er dog undtagelsen.

Nordvestjylland: Hvis man gerne vil bo i en kommune, hvor forskellen på det fattigste og rigeste lokalområde er mindst, så skal man vælge Struer at bosætte sig i.

I fire ud af fem danske kommuner er forskellen øget de seneste ti år, men altså ikke i Struer, hvor der tværtimod har været et fald på 5,5 procent. Laveste disponible årsindkomst finder man i Lyngs Sogn med 245.172 kroner og den højeste i Hjerm Østre Sogn på 312.071 kroner.

I de to andre nordvestjyske kommuner er udviklingen gået den modsatte vej. Her er indkomstforskellen øget mellem 4,6 til 3,8 procent. Mest i Holstebro, hvor indbyggerne i det rigeste sogn tjener 1,9 gange så meget som i kommunens fattigste sogn - 367.650 kroner i Madum Sogn mod 194.540 kroner i Nørrelands Sogn. I Lemvig ligger Vandborg Sogn i top med en årlig disponibel indkomst på 386.778 kroner, mens Ramme Sogn skraber bunden med 247.864 kroner.

Annonce

- Forståelsen på tværs af samfundslag bliver mindre, når der er så store skel, som vel at mærke bliver større i disse år. Vi risikerer simpelthen at miste sammenhængskraften, siger Sune Caspersen, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som står bag analysen, i en pressemeddelelse.

Men udviklingen i Vestjylland er ingenting sammenlignet med flere kommuner østpå. Hele 46 procent er indkomstforskellen forøget i Rudersdal Kommune, mens det i Lyngby-Taarbæk Kommune og Vordingborg Kommune er henholdsvis 45 og 40 procent.

Den største forskel mellem det rigeste og fattigste sogn i hele landet finder man i Aarhus Kommune. Indbyggerne i Risskov er således 3,6 gange rigere end indbyggerne i Gellerup.

- Når man inden for få kilometers afstand kan have så store indkomstforskelle, så viser det os, at det ikke kun er på tværs af land og by, at forskellene er vokset i de senere år, men også mellem boligområder inden for samme kommune. Der kan være en verden til forskel på at vokse op i et villakvarter i Risskov og i et socialt boligbyggeri i Gellerupparken,  siger Sune Caspersen.

Annonce
Kultur For abonnenter

Nostalgifestivalen møder kritik: Holder I det skjult, at ingen af hovednavnene kommer?

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Nybyggere i klemme: Erhvervsfolk strides om retten til jordstykke og millionfortjeneste

Leder For abonnenter

Lemvig Kommune kunne lære noget af Holstebro

Holstebro

Corona: Smitten har igen fået fat i Holstebro

Struer

Lækkerbisken til cykelfans: Mark Cavendish åbner ballet i Struer

Struer For abonnenter

Banken forlanger sikkerhed for, at politikere fra byrådet holder sig fri af både hvidvask og terrorisme

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Holstebro

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Erhverv

Borbjerg-købmand tager konkurrencen op: Udvider for 2,5 millioner kroner

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Kultur

Hovednavnet afsløret til Run to the Beat

Leder For abonnenter

Dødsulykken på Idomlundvej: De lukkede døre i retten er et problem

Struer

Rådgivning for fædre åbner igen

Annonce